Модульні містечка: як Київщина відновлюється після воєнних дій

14:26  |  15.01.2023
https://my-kiev.com/wp-content/uploads/2023/01/unnamed.jpg

Результат військового вторгнення рф на Київщину з території білорусі облетів шпальти усіх авторитетних світових видань. Тільки вкрай лінивий не говорив про ті звірства, які творять російські окупанти в українських містах. Розтрощені, спалені, розбиті, розбомблені та розорені будинки звичайних українців, які прокинулись 24 лютого 2022 року від російських бомб, які впали на їхні голови.

Пройшло 10 місяців. Життя продовжується. Ті, хто вижив у тому пеклі, повертаються додому. Але є і ті, в яких більше немає дому. Це історія про них. Про людей, які проживають у модульних містечках, поки відбудовують старе помешкання.

Буча

https://my-kiev.com/wp-content/uploads/2023/01/245582_photo_2022-06-24_15.34.37_new_960x380_0.jpeg

В Бучі перше модульне містечко почали зводити 20 травня біля торгівельного комплексу “Варшавський”. Це перший з двох запланованих модульних містечок в Бучі. Загалом, 160 контейнерів було встановлено в місті. Вони були закуплені та встановлені завдяки співпраці Бучанської міськради, Київської ОВА, Міністерства розвитку громад та територій, Республіці Польша, польській Державній агенції стратегічних резервів та польському виробнику Modular system.

Модулі встановлені таким чином, щоб був загальний коридор, в який виходять двері в кожну кімнату. Одна така кімната розрахована на сім’ю з 4-х чоловік. Кожна кімната має 2 вікна та батарею для обігріву. До містечка була проведена електрика, централізоване водопостачання, водовідведення та каналізація. Окрім того, всі кімнати були мебльовані та повністю готові до заселення і подальшого проживання. До того ж, була встановлена загальна столова та кімната відпочинку для дітей та дорослих.

Ірпінь

https://my-kiev.com/wp-content/uploads/2023/01/o_1ga65lbp0tukhso1qj612f4vl01k.jpg

Наші польські друзі доклали значних зусиль і до двох модульних містечок в Ірпіні, одне з яких було готове для заселення в середині серпня 2022 року. Воно знаходиться на території санаторію “Дубки” і має аналогічну назву.

Містечко складається з 88 модулів, кожен з яких розрахований на 4-х людей. Загалом воно розраховане на 352 людини. В першу чергу туди заселяли людей критично важливих професій, особливо під час війни — військових, медиків та працівників сфери освіти.

На території містечка облаштована простора кімната для дитячих розваг, яка складається із трьох модулів, а також кімната відпочинку для їхніх батьків, бібліотека, медпункт, пральня та столова. На свіжому повітрі в теплу пору року актуальними для відпочинку були дерев’яні альтанки та зона відпочинку, де можна було розслабитись на природі, лежачи в гамаку.

Окрім того, на території містечка є кухня, але World Central Kitchen висловила бажання забезпечувати людей гарячими стравами.

У листопаді відрилась друга черга модульного містечка, яка знаходиться на території того ж санаторію, і складає так само 88 модулів. Загалом, це містечко може покрити потребу більше семи сотень людей в даху над головою та комфортному рівні життя, яких їх позбавила російська федерація.

Читайте також: Розслідування звірств у Київській області: що відомо на цей момент?

Бородянка

https://my-kiev.com/wp-content/uploads/2023/01/1654081507-9892.jpeg

Розбомблене та згорівше селище міського типу на Київщини, яке також отримало польську допомогу. На території місцевого стадіону, в середині травня, звели аналогічне іншим містечко, яке складається із 88 модулів. Тільки у випадку Бородянки — це чотири черги по 22 модуля.

Розмір одного модуля складає 15 кв. м., і розраховане на 4-х осіб. Серед мешканців містечка є також внутрішньопереміщені особи — люди, які втратили своє житло не тільки в Бородянці, і так само потребують місця для проживання.

Бородянка стала першим населеним пунктом на Київщині, де було встановлено перше модульне містечко, переважно через те, що саме Бородянка через свою невелику площу являється найбільш постраждалим населеним пунктом Київщини за цю війну.

Більш як півтисячі приватних будинків є або частково пошкоджені, або повністю зруйновані. Окрім того, варто не забувати, що в тому ж списку знаходяться майже три десятка багатоквартирних будинків. І всі ці люди не мали де жити.

Макарів

https://my-kiev.com/wp-content/uploads/2023/01/295685672_147850931190612_7102174254441603186_n.jpg

Американські школярі, які подарували українській родині модульний будиночок

https://my-kiev.com/wp-content/uploads/2023/01/Screenshot_7_104.jpg

Він встановлений у дворі розтрощеного помешкання родини

Макарів ще одне селище міського типу Київщини, яке постраждало від бойових дій, і яке на початку літа 2022 року отримало допомогу від поляків. На вул. Богдана Хмельницького, 66 звели модульне містечку ідентичне іншим, як і в Бородянці — 4 черги по 22 модуля.

В Макарові пошкоджено 58 багатоповерхівок, одна відновленню не підлягає, 585 приватних будинків частково пошкоджені або повністю зруйновані.

Модульне містечко в Макарові стало восьмим за рахунком, яке було встановлене за співпраці українського та польського урядів, урядових та не урядових організацій.

Однак, три модульні будинки, які встановлені в Макарові мають особливу історію — вони були подаровані сім’ї, будинок яких був майже повністю зруйнований внаслідок російського воєнного вторгнення в Україну.

Їх закупили та особисто приїхали встановлювати у дворі цієї сім’ї чотири підлітки з Америки віком від 13 до 17 років — Чейз Міллер, брати Джейден та Лендон Мерфі, і Лаклан Хаак. Особисті дані господарів будинку публічно не розголошуються, але відомо, що господаря звати Валерій.

В себе на батьківщині хлопці ходили по друзям та знайомим, давали інтерв’ю американським новинним виданням, залучали місцевих бізнесменів, розповідали про те, що відбувається в Україні — бомбардування мирного населення, людські жертви, показували фото та пропонували долучитись до збору коштів на покупку житла людям, які його втратили, а коли зібрали необхідну суму для трьох тимчасових житлових модулів, подарували їх одній з постраждалих родин з Макарова.

Модуль передавався повністю мебльований та готовий до заселення. Має дві житлові кімнати з електрообігрівом, хол, кухню з холодильником, мийкою, електрочайником та електроплитою, санвузол з душевою кабіною та пральною машиною. Окрім того, родині подарували багато теплих пледів, що максимально їх розчулило. 3 серпня 2022 року вони заселилась в модульний будиночок у дворі, поряд зі своїм розбомбленим будинком.

Це стало можливим завдяки співпраці чотирьої американських підлітків, їх родин та друзів, багатьох пересічних небайдужих людей та діяльності американської некомерційної організації To Ukraine with Love в рамках глобального благодійного фонду Stand With Ukraine.

To Ukraine with Love базується в Айдахо-Фолс, місто на сході штату Айдахо, Америка. Організація була заснована уроженкою України — Світланою Толмачовою-Міллер. На 4 день після створення фонду, польсько-український кордон перетинала гуманітарна допомога на суму 70 тис. доларів, що включала в себе медикаменти та товари першої необхідності під час війни.

Куптій Дарина

Нагадуємо, що новини без цензури публікуємо в Телеграм telegram ico, підпишись зараз, щоб не пропустити важливе!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: