Безпечний відпочинок у столиці: річки, парки та басейни. Частина 1

12:00  |  13.07.2022
Київ

Попри війну в Україні життя у столиці кипить: щодня працівники критичної інфраструктури ходять на роботу, у локальних кав’ярнях варять каву та готують обіди для літніх людей, а кияни час від часу прогулюються центральними вуличками. Нові реалії змусили приймати і нові рішення. Розповідаємо, де у столиці безпечно гуляти у зелених зонах.

Цікаві локації для родини

Національний ботанічний сад імені М. М. Гришка НАН України — територія парку тривалий час, із зрозумілих причин, була зачинена для відвідувачів, однак нещодавно парк відчинив свої ворота для всіх гостей. Гуляти тут безпечно, адже всю територію перевірили працівники ДСНС. Однак перед прогулянкою варто пошукати на карті найближчі укриття на випадок повітряної тривоги. Зробити це можна за допомогою додатку “Київ Цифровий”.

Читайте також: Президентський університет майбутнього на ВДНГ

ВДНГ

Національний комплекс «Експоцентр України», який більш відомий як ВДНГ — величезна територія, де навіть наактивніші маленькі живчики знайдуть, чим зайнятися. Гуляти тут безпечно, а також є безліч цікавих локацій, серед яких урбан-парк та оранжерея, якій уже понад 60 років.

На території комплексу можна взяти участь в велоекскурсії та гарно провести час з родиною. До слова, тут є і фудкорти, і діючий басейн. Вартість становить від 600 до 800 гривень за день, однак діють й погодинні тарифи. Працює басейн щодня у будні з 8:00 до 19:00, у вихідні — з 9:00 до 19:00. Бонусом йде укриття на території центру, але для обачності все ж радимо перевірити найближчі сховища, щоб мати змогу сховатися під час повітряної тривоги.

Протасів Яр

Протасів Яр — історична місцевість у центрі столиці, за збереження якої боровся Роман Ратшуний, тепер радо вітає гостей. Територію Яру обстежили вибухотехніки, тож небезпеки для гостей тут немає. Крім прогулянки, можна долучатися і до толоки, яку час від часу проводить громада Протасового Яру.

На території зеленої зони працює тераса, де можна переглянути фільми, поїсти, послухати живу музику та просто насолодитися панорамним виглядом на столицю. Найближчі події шукайте у соцмережі. Про укриття дбайте заздалегідь — дізнайтеся найближчі маршрути за допомогою застосунку “Київ Цифровий”.

Читайте також: Музей просто неба в Пирогові — історія українського життя

Пирогів

Національний музей народної архітектури та побуту України також відкритий для відвідувачів — це чудове та безпечне місце для цілої родини. Гучних святкувань тут не проводять у зв’язку з війною в Україні, однак дбають про збереження української культури. Бажаючі можуть доєднатися до майстер-класів та екскурсій. Власне, деталі заходів можна дізнатися на сторінці музею. На території працюють фудкорти, тож голодними ви не залишитися. Також тут можна покататися на велосипеді.

Добропарк

Добропарк — це приватний дендрологічний парк в Україні площею 300 га, що розташований у с. Мотижин — це лише за 29 км від Києва. Відкритий парк нещодавно, у 2020 році. Територія Добропарку безпечна для гостей.

Серед цікавостей — глемпінг та лавандові поля. Завітати сюди можна і радше навіть потрібно, адже побачити таку красу не завжди вдається. До слова, на території можна придбати локальну розсаду лаванди, петуній чи бегоній, а також запастися добривом. Вирощувати зелень потім можна на власному балконі.

Глемпінг — це палаточне містечко на березі озера, де протягом цілого дня можна отримувати вітамін D, засмагати, купатися та гуляти по парку. Бронювання глемпу відбувається заздалегідь, за передоплатою 50%. Більше деталей щодо бронювання, включно з цінами — шукайте тут.

Межигір’я

Межигір’я — колишня резиденція президента-втікача Віктора Януковича, яка стала зоною для відпочинку тисячі українців. Перебувати на території парку безпечно, також сюди діє безкоштовний вхід безпосередньо для учасників бойових дій.

Раніше скористатися вільним входом могли і дружини воїнів, але зараз правила дещо змінилися. До слова, в Межигір’ї функціонує зона для собак “Dogchill” на випадок, якщо вам немає з ким залишити улюбленця. Крім того, є послуга велопрокату, тож провести тут час можна не тільки красиво, але й корисно для здоров’я.

Читайте також: Вшанування предків та відношення до смерті на Галичині. Частина 1

Безпечні зелені зони — перелік по районах

Наводимо перелік безпечних для відвідування зелених зон в Києві. Всі ці території обстежені фахівцями та схвалені для громадськості.

📌Голосіївський район

парк Рильського
парк біля ресторану «Вітряк»
лісопарк біля Совських ставків
парк «Покал»
парк «Диск»
парк «Співоче поле»

📌Дарницький район

парк біля палацу культури «Дарниця»
фітнес-парк біля озера Лебедине
парк «Позняки»
парк «Жандарка»

📌Деснянський район
парк «Кіото»
парк імені архітектора Ніколаєва
парк ДШК

📌Дніпровський район
парк «Радунка»
парк «Попудренко»
парк «Перемога»
парк «Аврора»
спортивно-оздоровчий парк на вулиці Шумського, 3

📌Солом’янський район
парк імені Зерова
парк «Супутник»
парк «Юність»
парк «Захисників України»
парк «Орлятко»
Совський парк

📌Оболонський район
урочище «Наталка»
парк навколо озера Йорданське
парк навколо озера Кирилівське

📌Печерський район
парк Вічної слави
парк «Хрещатий»

📌Шевченківський район
парк імені Пушкіна
Бабин Яр
сквер «Мюнхенський»
парк «Нивки»
парк на схилах Фестивальної алеї
парк на схилах Пейзажної алеї
парк «Веселка»

📌Святошинський район
бульвар Академіка Вернадського
парк «Юність»

📌Поділський район
сквер на Петрівці
сквер на проспекті Правди.

Читайте також: Причепурити друга: де у столиці підстригти хвостатого

Водойми

Нагадаємо, що офіційно відкривати купальний сезон цього року у Києві не планують!

Однак пляжі та річки обстежили на випадок, якщо туди завітають гості. Попри те, для купання потрібно обирати басейни, адже чимала частина Київської області була тимчасово окупована. Крім того, у столиці на період воєнного стану заборонили плавати на малих суднах: гідроцикли, катери, моторні та вітрильні човни, яхти, прогулянкові судна.

Наразі на пляжах Києва купатись заборонено. Натомість безпечними для прогулянки є пляж «Галерний» у Голосіївському районі, а також пляжі «Молодіжний», «Веселка», «Центральний», «Березняки», «Райдуга», «Тельбін», «Довбичка», «Лісова», «Русанівська коса», «Русанівський канал», «Горбачиха» (усі – у Дніпровському районі).

В Оболонському районі дозволене відвідування пляжів озера «Вербне» та затоки «Наталка», а також на ставках «Карачун» і «Міський», озера «Редікіне» та пляжу «Пуща-Водиця». Водночас, зловживати такими прогулянками не варто, адже насамперед йдеться про безпеку.

Нагадуємо, що новини без цензури публікуємо в Телеграм telegram ico, підпишись зараз, щоб не пропустити важливе!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Оставьте комментарий

*

  1. […] першій частині статті ми розповіли про безпечні зелені зони у Києві — де […]

  2. […] першій частині статті ми розповіли про безпечні зелені зони у Києві — де […]

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: