Національні меншини та іноземні легіони у війні з росією — хто, крім українців, воює за Незалежну Україну

18:00  |  26.06.2022
ЗСУ

Понад 100 днів Україна бореться проти повномасштабної навали росіян. За цей час захищати адміністративні кордони країни відгукнулися не тільки українці. Ініціативою Володимира Зеленського був створений іноземний легіон, який успішно допомагає знищувати окупантів. Своєю чергою ГУР створило легіон під назвою “Свобода России”, у якому, власне, воюють росіяни, що прагнуть знести тоталітарний режим у своїй країні. Сьогодні ми розповідаємо про те, хто та як захищає Україну.

Чеченці

На знімку зліва: Чеченець молиться протягом Битви за Грозний (1994-1995). На задньому плані горить газ з пошкодженого шрапнеллю газопроводу, січень 1995 рік. На знімку справа: Чеченки у національному одязі.

На знімку зліва: Чеченець молиться протягом Битви за Грозний (1994-1995). На задньому плані горить газ з пошкодженого шрапнеллю газопроводу, січень 1995 рік. На знімку справа: Чеченки у національному одязі.

Російська Федерація не один рік втілювала свої збочені ІПСО в маси. Так, для більшості соціуму чеченців змалювали як жорстоких людей, які прагнуть крові, ґвалтувань та війни. Чи насправді вони такі? Звісно ж ні. Чеченці — це волелюбний народ, який просто прагнув свободи в своїй країні, демократії та кращого життя.

Чеченська культура багата на звичаї, тут шануються споконвічні традиції, велика роль приділяється вшануванню матерів та жінок. Цінується в Чечні і національний стрій, освіта та духовність. Загалом чеченці, як свідома нація формувалася автономно, допоки в 1859 році їх не приєднали до Російської імперії.

З того часу для цього народу почалася боротьба за свої права, яку рф виставляла як криваву бійню, ініційовану Чечнею. Щоб було легше вбивати невинний народ, його змалювали як націю ґвалтівників та терористів, які здатні вбивати за віру. Насправді злочинцю дуже легко перенести свої характеристики на жертву, тож росія не приклала багато зусиль і наділила народ Чечні своїми рисами.

Читайте також: Биківнянські могили — як повторюється історія з російськими репресіями

Іса Мунаєв - боровся за Україну, героїчно загинув в 2015 році в Дебальцево.

Іса Мунаєв — боровся за Україну, героїчно загинув в 2015 році в Дебальцево.

Вже понад 400 років чеченці борються проти російського гніту, а з початку повномасштабного вторгнення росії в Україну чимало представників народу Чечні разом із ЗСУ стали боронити українську землю. Зокрема, ще з 2014 року були створені два батальйони: імені Джохара Дудаєва та імені Шейха Мансура (був створений у Данії 2014 року), які воюють за Україну на Донбасі. В складі батальйону імені Джохара Дудаєва воюють українці, росіяни, інгуші, азербайджанці, татари та інші.

“Ми знали, що росіяни скоять напад на Україну, ми знали, що вони підуть на Грузію. Ми не просто 23 роки воюємо. Мій народ воює 400 років. Чотириста років москалі не дають моєму народові жити у своїй державі. Ми не воюємо за релігійні переконання. Наша мета — жити у своїй вільній державі”, — це слова командира батальйону Іса Мунаєва 2014 року.

Поляки

Хлопчик з Варшавського гетто, 1943 рік

Хлопчик з Варшавського гетто, 1943 рік

Під час Другої Світової війни поляки зазнали катувань і вбивств не тільки від нацистської Німеччини, а й від славнозвісної Червоної Армії. Те, що мало бути визволенням, стало одночасно й прокляттям. Визволяючи від нацистів Польщу, радянські солдати по дорозі ґвалтували жінок, а їхніх чоловіків вбивали. Чимало поляків були вбиті радянською владою.

Згадати лише Катинський розстріл — тоді близько 20 тисяч людей були вбиті радянською владою. Втім, як кажуть в народі, обираючи між меншим і більшим злом — люди схильні прийняти рішення на користь меншого. Так склалося і з радянськими солдатами — їм приписали подвиги та звільнення світу від зла.

Однак про злочини, які вчиняли росіяни — забули. Для Польщі та України гітлерівський режим змінився на більшовицький, а репресії, терор мирного населення та “всевидящее око НКВС” завжди слідкувало, чи добре ви працюєте та чи не забагато їсте хліба. В лавах ЗСУ проти російської навали воює вже не один десяток поляків — ці люди вважають ці війну своєю. Зазначимо, що росія у своїх пропагандистких сюжетах неодноразово погрожувала завдати ядерного удару по Польщі.

Читайте також: Як працює путінська пропаганда і чому батьки не вірять власним дітям?

Білоруси

Білоруски з дітьми, Бобруйський повіт

Білоруски з дітьми, Бобруйський повіт

Ще одна країна, яка відправила чимало добровольців в Україну — це Білорусь. Роками росія знищувала білоруську мову, також називаючи її недієздатною, а самих білорусів вважали помилкою щедрості радянського союзу. Водночас, з території Білорусі 24 лютого пішли російські війська — перед тим в Мінобороні країни запевняли, що подібного не відбудеться.

Однак слід заначити, що, хоча світ не визнав цього, Білорусь окупована росію, а керівництво країною очолює маріонетковий уряд, зокрема самопроголошений президент Олександр Лукашенко, який став прибічником путіна. Зараз невелика частина (3-4 тисячі) білоруських військ зосередилася на кордоні з Україною. Відбуваються масові ракетні запуски, тож свідомій частині білоруського населення слід задуматися про встановлення демократії та скидання злочинного уряду.

Попри це, понад 1500 білорусів воюють за свободу України, і всі вони є добровольцями. Більше того, за службу в лавах ЗСУ вони не зможуть повернутися додому, адже там їх чекатиме суд і репресії. В 2020-2021 році в Білорусі була хвиля мирних протестів, які стали для злочинної влади країни поштовхом до масових побиттів, арештів та вбивств мирних активістів. За офіційними результатами, справжнім главою держави стала Світлана Тарнавська — зараз вона, на чолі зі своїм урядом, знаходиться поза межами країни через переслідування чинної влади.

Читайте також: Українські міста до і після «спасіння» путіна

Кримські татари

Продавці овочів. XX ст.

Продавці овочів. XX ст.

На боці України воює і чимало кримських татар. Цей народ здавна відчув на собі всі переваги російського керівництва. В 1944 році кримські татари зазнали геноциду від СРСР — сотні тисяч людей були виселені з рідного Криму та заслані до Сибіру на каторжні роботи, понад 80% загинули там в перші роки.

В покинуті будинки заселяли росіян, а щоб привернути їхню увагу — використовували агітаційні платівки, у яких описували півострів як мальовничий і родючий. Власне, так і є, однак для родючості потрібна людська праця та уміння. Росіяни з цим справлялися погано, тож, щоб відновити Крим, вони начебто “щедро віддали його Україні”, але це вже зовсім інша історія.

В 2014 році, під час незаконної окупації Криму, методи російської федерації залишились тими ж. Етнічних татар відстежували та викрадали, після чого були допити та катування. Щоб звільнити острів від російської навали, кримські татари борються разом із ЗСУ, зокрема в складі Батальйону поліції «Крим» та батальйону імені Номана Челебіджіхана.

Росіяни

Учасники легіону “Свободу Росії” взяли в полон бійців так званих “лнр” та “днр”.

Учасники легіону “Свободу Росії” взяли в полон бійців так званих “лнр” та “днр”.

Легіон “Свобода Росії” був створений за ініціативою ГУР, у складі легіону проти рф воюють росіяни та білоруси. Загалом ці люди — це колишні військовослужбовці Збройних сил Російської Федерації, а також інших росіян, а подекуди білорусів, які раніше не входили до таких формувань.

Наразі про це угрупування відомостей вкрай мало, однак точно відомо, що люди, які є чланеми угрупування, прагнуть позбутися “приниження та розрухи” в росії. У складі батальйону також є група росіян, які добровільно перейшли на бік ЗСУ, щоб захищати Україну. Частина осіб вже пройшли навчання під вишкілом Збройних сил та сьогодні воюють на передовій.

Нагадуємо, що новини без цензури публікуємо в Телеграм telegram ico, підпишись зараз, щоб не пропустити важливе!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: