Топ-10 українських фільмів про війну на Донбасі

17:23  |  24.05.2022
Топ-10 українських фільмів про війну на Донбасі

Кадр з фільму "Додому"

Сучасна війна вже оспівується в літературі, піснях та кінематографі. З її приводу існує декілька поглядів, які показані у кіно різних країн.

Український кінематограф також не обійшов стороною війну. Пропонуємо топ-10 сучасних українських фільмів про війну з росією.

Позивний Бандерас

Бандерас

Фільм «Позивний Бандерас» був одним з найочікуваніших у 2018 році. Стрічка вийшла напередодні Дня захисника України.

За сюжетом події відбуваються у 2014 році неподалік від села Веселе. Російська армія вже напала на Україну й на Донбасі відбуваються активні бойові дії. На спецзавдання відправили Антона Саєнко з позивним «Бандерас». Йому належало виявити сепаратиста в українській армії, затримати його та привезти на суд. Головний герой стикається з багатьма труднощами, однією з яких є те, що село Веселе – його рідна місцевість, де він народився та виріс.

Фільм засновано на реальних подіях. У сценарій лягли записи з щоденника нацгвардійця Сергія Башкова.  Крім того, у багатьох бійців було взято інтерв’ю, щоб краще розкрити тему.

Атлантида

Атлантида

Стрічка «Атлантида» вийшла на українські екрани в 2020 році. До цього фільм було відзначено на Венеціанському кінофестивалі, де він переміг у програмі «Горизонти».

За сюжетом події відбуваються у 2025 році. Війна з росією вже закінчилася і у ній перемогла Україна. Тільки після перемоги українці мають дуже важкі наслідки. Цілі області вимерли та перетворилися на сірі пустелі, де колись було життя. І люди продовжують працювати, щоб хоч якось вижити. Одним з таких людей є колишній військовий Сергій, який переживає важкий посттравматичний синдром.

Фільм «Атлантида», по суті, ілюструє те, з чим доведеться стикнутися українцям після перемоги над росією. Адже однієї перемоги замало, потрібно ще відбудовувати нашу країну. І багато міст доведеться підіймати з нуля.

Читайте також: Козел Борис, кіт Шафа та провідниця Ніколь — як тварини допомагають людям у час війни

Іловайськ 2014. Батальйон Донбас

Іловайськ 2014. Батальйон Донбас

Що стосується «Іловайську», то цей фільм варто переглянути хоча б через те, що він створений самими ветеранами війни в АТО. Фільм транслює їхнє бачення тих подій та те, що вони відчували в цей час.

В основу фільму увійшла реальна воєнна операція. За сюжетом підрозділ «Донбасу» входить до Попасної, але попереду ще Іловайськ. І, на жаль, добровольчій батальйон потрапляє у пастку.

Фільм не тільки оспівує події, які відбулися у 2014 році, а ще й віддає шану всім загиблим воїнам у Іловайську.

Додому

Додому

Стрічка «Додому» Нарімана Алієва охоплює одразу декілька важливих аспектів. Це фільм про дорослішання, прийняття своєї культури та усвідомлення.

Фільм розповідає про кримського татарина Мустафу, чий син загинув у війні на Донбасі. Він приїжджає у Київ, щоб не тільки забрати тіло сина та поховати його у Криму, а ще й повернути додому молодшого сина Аліма. Алім вже вчиться у столиці та не хоче повертатися назад  у окупований Крим.

У фільмі глядач може побачити стик двох поколінь та навіть конфлікт культур. І попри те, що були деякі проблеми з акторами, образи головних героїв вийшли дуже переконливими.

Черкаси

Черкаси

«Черкаси» — це ще один фільм, в основу якого увійшли реальні події. В даному випадку це історія українського тральщика, який в березні 2014 року захопили російські війська. 48 моряків мужньо відбивали російську атаку упродовж трьох тижнів, але зрештою ворог захопив судно.

Сюжет фільму ілюструє реальну історію. Тільки завершилася Революція гідності, як російські війська увійшли в Крим. Вже захоплено авіабазу в Бельбеку, відбувається хвиля державних зрад, але на озері Донузлав знайшовся один єдиний корабель, який вирішив противитися російській агресії до кінця. І цим кораблем був тральщик «Черкаси».

Навіть не дивлячись на те, що фільм, переважно, отримав негативні відгуки, його варто переглянути. Адже він транслює реальні історичні події. А кожен українець повинен знати свою історію.

Читайте також: Теронліфанс — як українці за допомогою відвертих фото допомагають ЗСУ

Наші котики

Наші котики

Фільм «Наші котики» є комедійною стрічкою. Навіть попри те, що там йдеться про війну. У фільмі повно чорного гумору, тому він підійде не кожному.

За сюжетом троє добровольців відбувають на фронт, щоб взяти участь у війні проти росії. Їх ставлять у дуже глуху позицію «Туалет», яка славиться як найкращий туалет у всій зоні АТО, По суті, весь фільм – це різні історії, які відбуваються навколо цієї позиції. У кінострічці дуже багато побутових сцен, що навіює атмосферу гостинності.

«Наші котики» — це абсолютно неполіткоректний фільм. Спочатку планувалося, що замість фільму буде серіал, але цю ідею відкинули.

Кіборги

Кіборги

«Кіборги» — це ще одна історія про українських добровольців, які відправилися воювати у 2014 році. Їм випала честь захищати Донецький аеропорт від російського загарбника.

У основу фільму лягли свідчення оборонців Донецького аеропорту. Вони не тільки дали інтерв’ю щодо тих подій, а ще й приймали безпосередню участь у створенні сценарію: спочатку вони його вичитали, а потім були консультантами на знімальному майданчику.

Фільм розповідає про десятиденне чергування новоприбулих українських військових. А крім того, там є історії і тих, хто вже протягом кількох місяців відстоював Донецький аеропорт.

Картина отримала переважно позитивні відгуки від кінокритиків, а у перші дні прокату її подивилися понад сто тисяч осіб.

Читайте також: Україна на Євробаченні: топ-7 найпотужніших виступів нашої країни (відео)

Снайпер. Білий ворон

Снайпер. Білий ворон

Фільм «Снайпер. Білий ворон» подивилися не тільки українці, а й жителі країн Прибалтики. Вони вже були знайомі з фільмами про війну на Донбасі від російського виробництва й були приємно вражені тим, як відрізняється український погляд на цю тему.

Сюжет охоплює події, які відбулися одразу після Євромайдану. На Схід України приходить руський мір й через це звичайний шкільний вчитель Микола втрачає дім та сім’ю. Його настільки охоплює лють, що він стає снайпером-добровольцем, аби помститися загарбникам. Його позивний – Білий ворон.

Робота над стрічкою розпочалася ще в 2019 році, а зйомки тривали протягом осені 2020.  І сьогодні, коли росія вторглася на наші землі з повномасштабною війною, цей фільм набув нового змісту.

Земля блакитна, ніби апельсин

Земля блакитна, ніби апельсин

Кадр з фільму «Земля блакитна, ніби апельсин»

Окрім художніх фільмів про війну на Донбасі є також і документальні. І фільм «Земля блакитна, ніби апельсин» — один з них.

Сюжет охоплює літо-зиму 2018-19 років. Події відбуваються у місті Красногорівка Донецької області. Це все ще Україна, але це давно вже червона зона. Адже тут вже шостий рік йдуть бої. Головні герої – сімейство з мами й чотирьох її дітей. Кожна дитина має свої власні мрії й кожну з них мати виростила без чоловіка.

У фільмі можна побачити реальне життя пересічної родини з України, яка опинилася в зоні бойових дій. Глядач може спостерігати за дорослішанням дітей та за тим, як їх змінила війна.

Клондайк

Клондайк

Фільм «Клондайк» став черговим нагадуванням світу про війну на Донбасі. Стрічка вийшла на екрани в 2021році і її навіть показали на зарубіжних кінофестивалях.

Дія розгортається упродовж трьох днів у селі Грабове Горлівського району Донецької області. Влітку 2014 року окупанти збили малайзійський літак, всі пасажири якого загинули. Тим часом місцеві жителі Ірка і Толік очікують народження дитини й уламки літака падають неподалік їхнього будинку. Попри це жінка відмовляється евакуюватися й далі їхній родині доводиться жити під окупацією.

Кожен з фільмів про війну на Сході України – це окреме свідчення про злочини російської федерації. Тому кожен українець має підтримувати розвиток вітчизняного кінематографу аби запобігти маніпуляціям зі сторони противника. Адже кіно – це потужний інструмент у інформаційній війні.

Тетяна Шарапова

Нагадуємо, що новини без цензури публікуємо в Телеграм telegram ico, підпишись зараз, щоб не пропустити важливе!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: