Зрадник чи герой, який врятував Київ від окупації: фінансист та розвідник Денис Кірєєв

15:35  |  19.02.2023
Денис Кірєєв

5-го березня 2022-го року Служба Безпеки України повідомила про вбивство одного з консультантів по переговорах із росією Дениса Кірєєва. За словами представників державного органу спеціального призначення, його підозрювали у державній зраді та вбили при затриманні.

Проте за кілька днів після цього, чоловіка з усіма почестями поховали як героя на Байковому кладовищі в Києві, а президент України Володимир Зеленський підписав документи про нагородження Кірєєва посмертно медаллю за «винятковий внесок у захист державного суверенітету та державної безпеки».

18 січня 2023-го року, американська газета The Wall Street Journal опублікувала детальний матеріал як про життя самого Кірєєва, так і про його завдання та смерть. Переклад матеріалу опублікуємо і ми.

Заплямована репутація

Денис Кірєєв
Протягом багатьох років російська федерація інвестувала мільярди доларів, щоб проникнути в політичні та розвідувальні кола України, прагнучи розділити лояльність в українських шпигунських службах і створити свою мережу агентів.

Пан Кірєєв у певні часи активно підігравав ворожому табору, хоча і починав свою професійну діяльність у сфері фінансів, працюючи в місцевих відділеннях західних банків, включаючи Crédit Lyonnais, Citibank та ING.

Згодом чоловік проміняв кар’єру в європейських фінансових установах на роботу в проросійських бізнесменів Андрія та Сергія Клюєвих, які заробили свої статки на металургії та нерухомості та були близькими до Віктора Януковича. Після втечі Клюєвих у 2014-му, Кірєєв допомагав управляти деякими активами братів із Києва.

За роки роботи на Клюєвих, Кірєєв налагодив звʼязки з росією. Він їздив у Крим на День Військово-морського флоту і знав багатьох російських генералів, що і кинуло першочергову тінь на його репутацію серед чиновників і колег, стурбованих російським впливом.

Читайте також: «Ізмєна Росії» та шлюб через оголошення: цікаві факти з життя українського дипломата та розвідника Федора Боржинського

«Якби не пан Кірєєв, Київ, швидше за все, був би взятий»

Денис Кірєєв та Кирило Буданов
У 2021 році на Дениса Кірєєва, який перебував на перетині сфер російського та українського бізнесу та безпеки, звернув увагу тоді ще новопризначений начальник розвідки Кирило Буданов.

Як пише видання, український генерал-майор, намагався зіграти на почутті патріотизму Кірєєва і попросив «використати всі свої звʼязки в росії та стати подвійним агентом». За словами нинішнього очільника ГУР, «у нього було необхідне коло знайомств. Через нього здійснювалися фінансові операції. Він спілкувався з усіма, зокрема з дуже впливовими людьми».

Восени 2021-го року, коли західні розвідувальні відомства почали попереджати про російську загрозу, Кірєєв дізнався зі своїх джерел, що Москва готується до повномасштабного вторгнення, і став першим, хто сповістив про небезпеку в Україні.

18-го лютого Кірєєв разом з родиною планував виїхати з України до французьких Альп, проте в останній момент передумав. У другій половині дня 23-го лютого Кірєєв сказав Буданову, що путін прийняв рішення про вторгнення, а також, за словами Буданова, Кірєєв назвав точку головного удару.

О 8.00 годині ранку 24-го лютого російські вертольоти висадили десант в аеропорту «Антонов», що за кілька кілометрів на північ від Києва. Кремль планував використовувати аеропорт, щоб перекидати війська і техніку для штурму столиці. Очільник ГУР визнав, що підказка Кірєєва дала Україні кілька дорогоцінних годин, щоб перекинути війська, відбити атаку росіян і знищити аеропорт.

Агент 007

Денис Кірєєв на переговорах
Через тиждень після вторгнення Буданов попросив Кірєєва взяти участь у переговорах у Гомелі. Голові розвідки здавалося, що звʼязки шпигуна допоможуть. До того ж, за словами одного з друзів, Кірєєву самому «подобалося грати роль агента 007″.

«Після його появи там його зв’язок зі спецслужбами став очевидним для всіх. На жаль, ситуація тоді була критичною, і ми змушені були ризикувати», – сказав Буданов. Повернувшись із Білорусі, Кірєєв зустрівся з Головою ГУР на кілька годин. Кірєєв, за словами члена його служби безпеки, усвідомлював, що йому загрожує небезпека, і перебував в неспокійному настрої.

Через кілька днів друг відвідав Кірєєва в його будинку на північній околиці Києва. Тримаючи в руках великокаліберну мисливську рушницю, Кірєєв сказав, що стріляв з неї в російських оперативників, які прийшли до його будинку кількома ночами раніше.

Читайте також: Повторний наступ на Київ можливий? Думки експертів

Вбивство Кірєєва

Денис Кірєєв смерть
Перед другим раундом Кірєєву зателефонували з офісу Олександра Поклада, начальника контррозвідки СБУ. Поклад, який відповідає за затримання співробітників розвідки і безпеки, підозрюваних у роботі на Росію, хотів зустрітися.

Кірєєв поїхав на київський вокзал зі своєю особистою охороною та агентами військової розвідки для поїздки до Білорусі. Він сказав охоронцям, що його можуть заарештувати, і наказав не втручатися.

Біля Софійського собору машину Кірєєва оточили кілька мікроавтобусів з агентами СБУ, які наказали охоронцям здати зброю. Кірєєва відвели до мікроавтобуса. Приблизно через 90 хвилин агенти військової розвідки були викликані на місце, де вони знайшли тіло Кірєєва.

Нагадуємо, що новини без цензури публікуємо в Телеграм telegram ico, підпишись зараз, щоб не пропустити важливе!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: