«Завдяки тобі»: як в різних країнах світу віддають шану військовим та ветеранам війн

16:26  |  12.05.2023
Завдяки тобі

У сучасному світі, коли війни та конфлікти продовжують загрожувати миру та безпеці на планеті, важливо пам’ятати та вшановувати тих, хто ціною свого життя та здоров’я стояв та продовжує стояти на захисті своєї держави та світу.

До прикладу, у чималій кількості країн реалізовуються різного роду програми та ініціативи, які спрямовані на підтримку чинних військовослужбовців, ветеранів війни та їх сімей. Приміром, подібна діяльність включає в себе безкоштовне медичне обслуговування, фінансову допомогу, допомогу в навчанні, при пошуці роботи тощо.

Такий досвід може стати в нагоді і нашій країні, адже підтримка військовослужбовців під час служби, і після її завершення є надзвичайно важливою, особливо тоді коли українські захисники й захисниці вже майже 10 років відстоюють незалежність нашої держави й борються за її мирне майбутнє.

Слова подяки

слова подяки військовим
В різних країнах і культурах є різноманітні традиції вітання ветеранів армії та інших осіб, які служили у військах. Наприклад, у Великій Британії, де статус ветерана отримує кожен, хто прослужив принаймні один день у Збройних Силах або в екіпажі морських суден торгового флоту, традиційною фразою вітання є «Thank you» (укр. «Дякую»).

У Сакартвело привітання з військовими звучить як «Didеba kartul jars!» (укр. «Слава сакартвельській армії!»), під час якого людина притискає до серця розкриту долоню або кулак. У США традиційною фразою є «Thank you for your service!» (укр. «Дякую за службу!»), що висловлює подяку за військову службу.

У Франції, коли зустрічають ветерана або ж чинного військовослужбовця, говорять «Merci» (укр. «Дякую») або «Merci pour votre service» (укр. «Дякую за вашу службу»). У Німеччині популярними вітальними словами є «Danke für Ihren Einsatz» (укр. «Дякую за вашу роботу») або «Vielen Dank für Ihre Dienste» (укр.  «Велике дякую за вашу службу»).

В Ізраїлі ветеранів і військовослужбовців зазвичай вітають словами «Todah» (укр. «Дякую») або «Todah lecha/lech» (укр. «Дякую вам»). У Японії за допомогою словосполучення «Arigatou gozaimasu» (укр. «Дякую»).

Читайте також: Життя під час війни та після неї: на що можуть розраховувати військовослужбовці та ветерани

Організація зустрічей

зустрічі з військовими
У багатьох країнах світу існує традиція запрошувати ветеранів війн та миротворчих місій до шкіл та на публічні заходи, щоб вони могли розповісти про свій досвід та життєві уроки, які вони здобули в процесі своєї служби.

Такі зустрічі дають можливість молоді краще зрозуміти важливість військової служби, а також допомагають проявити повагу до тих, хто зробив великий внесок у захист своєї країни та миру у світі.

У деяких країнах такі зустрічі з військовими є складовою частиною патріотичного виховання молоді. Ці зустрічі можуть також включати в себе показ військової техніки та обладнання, організацію екскурсій до військових музеїв та інші заходи, спрямовані на підвищення поваги до військових та залучення молоді до обговорення важливих питань щодо мирного врегулювання конфліктів та збереження миру.

Під час такого спілкування ветерани та миротворці можуть поділитися своїми історіями та враженнями від служби, а також нагадати молоді про те, що захист країни та світу — це велика відповідальність, але водночас, найвищий прояв людської мужності та сміливості.

До того ж, подібного роду зустрічі можуть бути корисними не тільки для школярів та студентів, але і для широкої громадськості, яка може дізнатися більше про важливість та складність військової служби.

Листи подяки

лист військовому
Написання листів подяки ветеранам війни – чудовий спосіб висловити вдячність за їхню службу та самопожертву. Це проста дія, яка може значно скрасити день ветерана, який, можливо, відчуває себе ізольованим або непоміченим. Така практика поширена в багатьох країнах світу, зокрема в США, Канаді, Австралії та Великій Британії.

У Сполучених Штатах є чимало організацій, які сприяють кампаніям з написання таких листів. До прикладу, асоціація «Operation Gratitude» надсилає пакети допомоги та листівки, як ветеранам так і діючим військовослужбовцям.

В Австралії, військовий меморіал заохочує людей писати листи подяки ветеранам і пропонує на своєму веб-сайті поради щодо їх написання та форматування.

У Великій Британії, Королівський британський легіон створив програму під назвою «Дякую», яка запрошує людей писати листи подяки ветеранам і військовослужбовцям. Програма надає інструкції для написання листів, а також поштову адресу для їх надсилання.

Загалом написання листів подяки ветеранам війни є простим, але потужним способом висловити вдячність за їх службу та жертовність. Подібного роду практика може допомогти підняти настрій ветеранів і нагадати їм, що їхні зусилля не залишилися непоміченими чи неоціненими.

Читайте також: «Живут же люди»: настінні написи, які залишають по собі російські загарбники

Фінансова підтримка

фінансова підтримка військовим
Після Другої світової війни уряд США ухвалив законопроект G.I., який надавав ветеранам війни під низькі відсотки позики для відкриття власного бізнесу, а також допомагав їм отримати освіту (середню або професійно-технічну). Ця підтримка швидко дала результати. До прикладу, деяким колишнім військовим вдалося створити кілька всесвітньо визнаних брендів, таких як «Nike» і «FedEx».

Сьогодні в багатьох країнах існують ініціативи щодо підтримки ветеранів війни у ​​започаткуванні власного бізнесу. Наприклад, у Великій Британії такі організації, як «X-Forces Enterprise», «SME Loans» і «PDQ Funding» надають спеціалізовані позики для стартапів і малого бізнесу для військових ветеранів.

У Міністерстві оборони Франції також є агентство, яке допомагає військовослужбовцям – Національне управління учасників бойових дій і жертв війни. Крім іншого, військовослужбовці можуть отримати гранти на навчання та перепідготовку. Подібним чином Сили оборони Нової Зеландії пропонують низку допоміжних послуг, включаючи семінари для відкриття бізнесу та програми наставництва.

Загалом, ці ініціативи спрямовані на забезпечення ветеранів війни необхідною підтримкою та ресурсами для досягнення успіху в підприємницькій діяльності та цивільному житті після військової служби.

Читайте також: Від танків до тушонки: історія ленд-лізу під час Другої світової війни

Психологічна допомога

психологічна допомога військовим
Реабілітація та психологічна підтримка ветеранів війни є важливим аспектом їх реінтеграції в цивільне життя. Чимало країн світу створили спеціальні програми підтримки фізичного та психічного здоров’я своїх військових.

У Сполучених Штатах Департамент у справах ветеранів надає широкий спектр послуг, включаючи медичне обслуговування, консультування та реабілітацію для ветеранів. У Сполученому Королівстві спеціально створена організація «Combat Stress» пропонує спеціалізоване лікування психічного здоров’я для тих, хто постраждав від військової травми.

В Австралії створено низку організацій, які надають допомогу ветеранам. Зокрема, «Open Arms – Veterans & Families Counselling» пропонує безкоштовні консультації та послуги підтримки, а  «Veterans and Veterans Families Counseling Service» надає цілий ряд послуг, включаючи консультації, групові програми та кризову підтримку.

Загалом ці програми та послуги спрямовані на вирішення унікальних потреб і викликів, з якими стикаються військові, і допомагають їм успішно повернутися до цивільного життя.

Нагадуємо, що новини без цензури публікуємо в Телеграм telegram ico, підпишись зараз, щоб не пропустити важливе!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: