Як знайти житло в Києві: на що звернути увагу

16:19  |  15.10.2022
як знайти житло в києві

Війна змушує багатьох людей кидати свої власні домівки й шукати собі нове житло. І, оскільки в Києві більш-менш безпечно, багато хто їде саме сюди.

Одним з нагальних питань одразу по приїзду стає пошук житла. Оскільки зараз не тільки великий попит, а ще доволі високі ціни на житло. І це, на жаль, дуже обмежує вибір.

Ми підготували для вас поради з приводу того, як шукати житло у Києві.

Скористайтеся послугами ріелтора

житло

Якщо ваш бюджет дозволяє, то радимо одразу звертатися до агенції. Оскільки завдяки їхнім послугам ви зможете знайти житло значно швидше. Мінуси цього способу полягають у тому, що вам доведеться додатково заплатити гроші за послуги ріелтора. Але часом варто зробити саме так.

Ось декілька порад з приводу того, як обрати ріелтора:

  1. Перевірте наявність ліцензії. Її номер обов’язково має бути вказаний на сайті;
  2. Зверніть увагу на місцезнаходження офісу. Найкраще шукайте компанію, яка знаходиться у вашому районі. Оскільки це означає, що здебільшого компанія спеціалізується саме на цій дільниці.
  3. Якщо ви зателефонували безпосередньо ріелтору але він пропонує приїхати в офіс, щоб відповісти на всі питання – краще одразу відмовляйтеся. Адже ви маєте право обговорити всі нюанси в телефонному режимі.
  4. Спитайте своїх знайомих. Адже вони можуть порадити вам фахівця, який допоміг саме їм. Або застерегти від шахрая.
  5. Орієнтуйтеся на те, яке враження справляє на вас ріелтор. Якщо з якоїсь причини він вам не подобається – краще пошукайте іншого.

Дотримуйтеся цих порад при пошуку житла й тоді ви зможете зняти його якомога швидше й залишитися задоволеними.

Читайте також: Як працює путінська пропаганда і чому батьки не вірять власним дітям?

Пошукайте на сайтах

пошук житла

Якщо ви не хочете користатися послугами агенції – спробуйте пошукати самостійно. Наразі в Україні навіть є сервіси, які надають житло біженцям з небезпечних регіонів. Крім того, варто користуватися такими сайтами:

  • MAPAHELP – це спеціальний сайт, де на карті є позначки хто і де може допомогти з житлом. Пропозиції є як в Україні, так і в сусіднії країнах: Польщі, Румунії тощо. Хороший варіант для тих, хто тимчасово не має можливості оплатити житло. Майте на увазі, що сайт оновлюється в режимі реального часу.
  • Dom.ria – популярний сайт з пошуку житла. Тут ви знайдете як пропозиції оренди, так і пропозиції продажу. На цьому сайті можна побачити як пропозиції в Києві, так і поблизу нього. Ціни дуже різні, але ви точно знайдете щось, що вам підійде.
  • dobovo – ще один популярний сервіс пошуку житла. Тут можете знайти багато пропозицій аренди. Більш того, якщо вам потрібно зупинитися в Києві всього на декілька днів – у вас буде така можливість. Адже на сайті є функція винайму подобово.
  • flatfy.ua – менш популярний, проте не останній сервіс з пошуку житла. Купівля, аренда – все є на сайті. Тут ви знайдете квартири від власників. Ціни різні, але варіантів вибору достатньо. Сайт також доступний у двох мовних версіях: українська та російська.
  • OLX – один з найпопулярніших способів пошуку житла як в Україні, так і за кордоном. Проте, у випадку з OLX варто бути обережним. Оскільки на цьому сайті часто можна стикнутися з шахрайством. Втім, тут також можна знайти квартири як від власників, так і від різних агенцій.
  • Rieltor.ua – цей сайт підійде вам, якщо ви шукаєте собі ріелтора. А ще, тут можна купити, продати, орендувати та здати у оренду житло. На сайті доволі великий вибір пропозицій.

Саме на цих сайтах ви можете шукати собі житло. Звісно, в Україні існують ще сайти з пошуку нерухомості, втім, ці користуються величезною популярністю.

Читайте також: “Каштанові аферисти” та оманливі тендери: 7 гучних скандалів Київзеленбуду

Подивіться оголошення в соціальних мережах

пошук житла

Також варто не нехтувати оголошеннями в соціальних мережах. Наприклад, в facebook і telegram навіть створені тематичні групи з пошуку квартир. Крім того, оголошення можуть траплятися в Instagram, viber та у інших месенджерах.  Наприклад, в facebook  є такі групи як:

Тож час від часу переглядайте і їх.  В телеграмі ви знайде такі групи:

Як правило, в соціальних мережах розміщені оголошення від власників. Втім, часом там можна побачити пропозиції й від агенцій нерухомості. Але в цей спосіб також можна знайти собі квартиру в Києві. Головне пам’ятайте — власник житла може виставити будь-яку ціну. І він має на це повне право. Тож якщо вам не підходить ціна, краще одразу дивитися інше оголошення.

На що звернути увагу при оренді

оренда

Якщо ви вже обрали собі житло й поїхали на огляд, то зверніть увагу на ці моменти:

  1. Відповідність до фото в соціальних мережах або на сайті. Це дуже важливо, адже квартира має відповідати вашим очікуванням.
  2. Всі предмети, які зношені або пошкоджені. Краще навіть зробіть собі фото. В майбутньому зможете уникнути додаткових претензій.
  3. Розташування. Це також дуже важливий момент. Адже якщо вам складно добиратися до роботи, вам доведеться з цим миритися упродовж всього терміну оренди.
  4. Чи можна, щоб у вас залишалися інші люди. Завжди можуть бути ситуації, коли до вас на декілька днів приїде друг чи родич. Тож варто заздалегідь дізнатися чи можна щоб у вас ночували інші люди.
  5. Чи можна жити з домашніми тваринами. Як правило, цей момент прописують одразу в пропозиції. Тим не менш, краще зайвий раз уточнити.
  6. Що входить в ціну оренди. Часто за комунальні послуги потрібно платити додатково. Тож заздалегідь поцікавтеся усіма додатковими платіжками. Бо інакше в майбутньому на вас чекає неприємний сюрприз.
  7. Вимагайте від власника документи, які підтверджують його право власності. Це варто зробити для того, щоб уникнути неприємностей в майбутньому.

Також, не бійтеся задавати додаткові питання. Адже вам потім жити в цій квартирі. Тож якщо у вас є якісь сумніви, краще уточнюйте все заздалегідь.

Читайте також: «Росія вбиває усе живе!» — у Варшаві відбувся марш на захист українських тварин

Як не стати жертвами шахраїв

шахрай

Також пам’ятайте про те, що на тлі високого попиту на житло активізувалося багато шахраїв. Тож при пошуку житла звертайте увагу на такі моменти:

  1. Ціна. Якщо ви бачите занадто низьку ціну за квартиру класу люкс – перед вами шахраї. В будь-якому разі, не потрібно довіряти надто низьким цінам. Адже вони можуть приховувати багато недоліків.
  2. Якщо вам пропонують заплатити за те, щоб оглянути житло – одразу переривайте контакт. Ви не повинні платити за огляд.
  3. Якщо вам пропонують платну резервацію на сайті – також припиняйте контакт. Ви не повинні заздалегідь резервувати житло. Всі плати здійснюються після підписання умови.
  4. Не погоджуйтеся на те, щоб вам за гроші надсилали бази з варіантами житла. Всі пропозиції мають бути відкриті.
  5. Не погоджуйтеся на усний договір. Завжди вимагайте письмове підтвердження.

Дотримуйтеся цих порад, щоб не стати жертвами шахраїв. Пам’ятайте, огляд житла завжди безкоштовний і до моменту підписання договору ви не повинні платити.

Тетяна Шарапова

Нагадуємо, що новини без цензури публікуємо в Телеграм telegram ico, підпишись зараз, щоб не пропустити важливе!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Метки:

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: