Військовий облік для жінок: в яких країнах це звична справа

15:31  |  15.01.2022
Жінки в армії

17 грудня 2021 року набув чинності наказ Міністерства оборони «Про затвердження Переліку спеціальностей та/або професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями, після одержання яких жінки беруться на військовий облік військовозобов’язаних».

Документ викликав чималий резонанс та потужну хвилю обурення в суспільстві, проте подібна практика зовсім не «ноу-хау» і активно впроваджена та застосована у низці країн світу.

Ізраїль

Жінки в ізраїльській армії

Найбільш яскравим і відомим прикладом, де жінки відбувають службу в армії нарівні з чоловіками, є Ізраїль. Пов’язано це, перш за все, з довготривалим збройним конфліктом з Палестиною.

Термін служби у жінок в Ізраїлі становить 2 роки, що на рік менше, ніж у чоловіків. Нарівні з «сильною статтю» прекрасна половина людства виконує військовий обов’язок в сухопутних військах, у флоті та в авіації, але здебільшого вони служать в артилерії або прикордонних військах. Також Ізраїль – єдина у світі країна, де жінки-військовослужбовці можуть брати участь у бойових діях.

Проте існують і певні виключення. Основними підставами для відстрочки від служби є релігійні причини та вагітність. Окрім цього, дівчина може відтермінувати службу, якщо до моменту призову вона вийшла заміж.

Цікавий факт: за статистикою кожній третій солдат Ізраїлю – жінка (33% відсотки від загальної кількості).

Читайте также: Как встать на военный учет в Харькове

Еритрея

Жінки в африканській армії

Ще однією країною, в якій жінки служать в армії нарівні з чоловіками, є Еритрея. Причина теж криється в збройному конфлікті з Ефіопією, який відбувався через спірні прикордонні території. Тоді добровільно в армію йшли навіть дівчата-підлітки.

Термін служби в східноафриканській державі складає 1,5 роки, а загальна кількість жінок-військовослужбовців становить понад 25%.

Норвегія

Жінки в армії

Першою країною серед членів НАТО та державою в Європі, яка запровадила обов’язкову військову службу для жінок, стала Норвегія. На такий крок Королівство наважилося в 2015 році, коли в дію вступив Закон про введення обов’язкової військової повинності для жінок.

«Це історичне рішення. Норвегія є одним з піонерів у цій сфері, і в нас є всі причини для гордості. Військова повинність — важлива частина соціального контракту між державою та її громадянами, проте тільки тепер ми можемо сказати, що обов’язки всіх громадян перед своєю країною однакові», — підкреслював екс-міністр оборони країни Іне-Еріксен Серейде.

До призову підлягають жінки віком від 19 до 44 років. Термін служби становить 19 місяців. У Збройних силах Королівства немає спеціальних квот для служби жінок, але попри це близько 27% норвежок сьогодні несуть військовий обов’язок.

Північна Корея

Жінки в армії КНДР

Однією з найбільш закритих, у військовому плані, країн світу вважається Корейська Народно-Демократична Республіка. Ця держава є повністю мілітаризованою, тому військовий обов’язок для жінок є нормою.

Жінки в цій державі служать у спеціальних військових частинах окремо від чоловіків. При цьому термін служби в армії КНДР є досить тривалим — 7 років для жінок, і аж 10 років для чоловіків. За різними даними, в армії КНДР служить близько 10% жінок.

Проте не кожна корейська жінка може призивається до лав Збройних Сил. Туди потрапляють лише ті дівчата, які довели свою вірність партії. Вони служать переважно у військах протиповітряної оборони та берегової артилерії. Військова служба у Північній Кореї вважається дуже престижною.

Читайте также: «Форменный бандит!»: харьковский поэт-фронтовик Григорий Поженян

Китай

Жінки в армії Китаю

У Китаї жінки можуть бути призвані до армії у разі державної необхідності: війни чи загальної мобілізації. Величезна кількість населення країни зазвичай задовольняє потреби збройних сил КНР та дозволяє комплектувати армію переважно з добровольців.

Китай вважається країною з найбільшою кількістю жінок — військових пілотів. Окрім цього, китаянки можуть проходити службу не лише у транспортній авіації, а й у морській піхоті. Є навіть жінки, які пілотують винищувачі.

Добровільна служба в армії для жінок

Жінки в армії

Проте все ж таки в більшості держав світу жінки можуть служити в армії добровільно. До прикладу, в Іспанії, Швеції, США, Великій Британії існують спеціальні військові підрозділи, укомплектовані жінками.

Прекрасна половина людства також добровільно служить у арміях Франції, Німеччини, Канади, Австралії та багатьох інших країн. Однак їм часто відкриті не всі посади та повноваження. Наприклад, у Великій Британії жінкам заборонено керувати танком або субмариною, заборонено посилати жінок на фронт.

Цікавий факт

Людмила Павличенко

Найрезультативніша жінка-снайпер в історії — Герой Радянського Союзу, українка Людмила Михайлівна Павличенко, на Заході прозвана «Леді Смерть». На її рахунку 309 солдатів та офіцерів противника.

Читайте также: Дружба з Елеонорою Рузвельт, надздібності та нещасливе кохання: топ-10 фактів про легендарну снайперку Людмилу Павличенко

Добірка мемів та приколів

Новоприйнятий закон «Про затвердження Переліку спеціальностей та/або професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями, після одержання яких жінки беруться на військовий облік військовозобов’язаних» окрім обурень сере населення породив і чимало жартів. Користувачі соцмереж створили чимало мемів та приколів стосовно цієї теми. Далі, на мою думку, найцікавіші з них.

Приколи про військовий облік для жінок

Приколи про військовий облік для жінок

Приколи про військовий облік для жінок

Приколи про військовий облік для жінок

Приколи про військовий облік для жінок

Приколи про військовий облік для жінок

Руслана Сторожук

Нагадуємо, що новини без цензури публікуємо в Телеграм telegram ico, підпишись зараз, щоб не пропустити важливе!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: