Від прибиральника до мільярдера: історія життя засновника Whatsapp Яна Кума

13:24  |  28.09.2021
Ян Кум

В часи своєї юності він працював прибиральником та стояв в черзі за соціальною допомогою, а сьогодні він відомий американський бізнесмен та мільярдер, засновник одного з найуспішніших месенджерів в світі WhatsApp, а ще яскравий приклад тієї людини, яка нічого не маючи за спиною, зуміла домогтися втілення власних мрій.

Дитинство

Ян Кум

Ян Кум народився 24 лютого 1976 року в невеличкому містечку Фастів, що під Києвом. Батько працював будівельником, мати була домогосподаркою. Сім’я жила доволі бідно, часом грошей не вистачало навіть на найнеобхідніші речі. Однак, як пізніше згадував Ян, саме такі моменти і загартували його, зробили сильнішим і амбіційнішим.

Цікавим фактом є те, що в школі майбутній програміст не дуже цікавився точними науками, а віддавав перевагу заняттям спортом. Ян полюбляв грати в хокей, футбол, і особливо любив заняття з боксу.

Читайте также: Войти в IT: ТОП-5 мифов о программистах

Еміграція

Ян Кум

У 1992 році через складні життєві обставини хлопець разом з мамою і бабусею вирішили переїхати до Сполучених Штатів Америки, батько залишився в Україні. В якості свого місцерозташування родина обрала штат Каліфорнію, а саме місто Маунтін-В’ю (перспективне місце для створення стартапів).

Втім, кардинально ситуація не змінилася, грошей як і раніше не вистачало, тому знову ж таки доводилося підробляти. Згодом життя завдало ще одного удару — у матері Кума діагностували рак. Наступні роки сім’я жила на виплачувані їй інвалідні виплати, знімаючи невелику квартиру на околиці міста.

Програмування і перша робота

Ян Кум

В 18 років Ян Кум почав активно займатися програмуванням. Хлопець був дуже здібним, тому вступ до Університету Сан Хосе став закономірним. Однак, навчання довго не протривало, вже через рік йому запропонували роботу в пошуковій системі Yahoo. У виборі між навчанням і роботою, Ян віддав перевагу останньому.

Саме працюючи в цій компанії хлопець познайомився з Брайаном Ектоном, який згодом став одним з найближчих друзів Кума та в партнерстві з яким він і створив своє головне дітище месенджер Whatsapp.

В 2007 році, коли справи в компанії почали йти не дуже добре, вони разом вирішили покинути роботу, а весь 2008 рік провели у подорожі по Південній Америці.

Читайте также: Где учиться программировать: рейтинг украинских IT-школ и курсов

Звідки взялася ідея Whatsapp?

Ян Кум

У 2009 році, розглядаючи мобільний телефон iPhone, чоловік зрозумів, що App Store може мати великі перспективи. Тоді ж, разом зі своїм другом Брайаном Ектоном, він вирішив створити мобільний застосунок WhatsApp, так званий обмінник повідомленнями, який мав замінити SMS.

Думки про те, що змусило Яна Кума задуматися над ідеєю WhatsApp, різняться. Найбільш популярними версіями є такі:

  1. За словами відомого американського підприємця Джима Гетца, Ян Кум прагнув підтримувати відносини з родичами з України, але початкове сутужне фінансове становище не дозволяло йому це зробити, тому згодом і з’явилася ідея створення додатку для вільного спілкування по всьому світу. Проте, з огляду на початкову концепцію WhatsApp, ця версія викликає багато запитань.
  2. За іншими даними, історія WhatsApp почалася з заборони користуватися мобільним телефоном в залі, де займався Ян Кум. Через це під час тренування він пропускав багато важливих дзвінків і тому задумався над створенням мобільного додатку, який би автоматично відображав статус абонента і повідомляв, чому саме він не може взяти трубку.
  3. Третя версія майже ідентична другій, за тим лише винятком, що дзвінки Кум пропускав не в спортзалі, а під час занять в університеті.
  4. Існує і четверта версія. В дитинстві Кум від мами часто чув такі фрази:  «Це не телефонна розмова», «Навіть у стін є вуха». Розуміння того, що люди цінують свої таємниці і бояться прослуховувань, наштовхнуло його на ідею стартапу.

Співпраця з Facebook

Ян Кум

У лютому 2013 року  Whatsapp налічував більше двохсот мільйонів активних користувачів. Через рік кількість людей подвоїлася. Whatsapp зацікавилися Google і Facebook. Пропозиція Марка Цукерберга здалася розробникам більш привабливою. Співзасновник Facebook запропонував фантастичну суму — 19 мільярдів доларів. Від такої пропозиції точно не відмовляються.

Іронія долі: п’ять років тому Кума і Ектона не захотіли брати в Facebook простими розробниками. Тепер же ж вони увійшли до Ради директорів компанії.

Читайте также: Знайомимося з IT Харкова: SoftServe, компанія, яка купила в’язницю

«Буду колекціонувати раритетні Porsche і грати в алтимат-фрісбі»

Ян Кум

У квітні 2018-го Кум вирішив ​​звільнитися з Facebook. За повідомленням американських ЗМІ, причиною став його конфлікт з Марком Цукербергом. Суперечка трапилася через витік даних користувачів. Правда, сам Кум про скандал не згадував. Він пояснив своє звільнення бажанням займатися іншими, більш цікавими для себе речами: «Буду колекціонувати раритетні Porsche і грати в алтимат-фрісбі».

Станом на лютий 2020 року, Ян Кум займав 147 позицію в рейтингу Forbes, а його статок становив 10,4 мільярда доларів.

Особисте життя

Ян Кум і Евеліна Мамбетова

Ян Кум входить в число найбажаніших холостяків в світі. Він неодружений. Дамою серця вважається топ-модель Евеліна Мамбетова. Ян робить коханій оригінальні подарунки. Наприклад вважається, що на його замовлення креативний директор «Mulberry» Емма Хілл створила на честь Евеліни лінію сумочок.

Руслана Сторожук

Нагадуємо, що новини без цензури публікуємо в Телеграм telegram ico, підпишись зараз, щоб не пропустити важливе!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: