Українці в Європі: що чекає на переселенців за кордоном

10:05  |  21.04.2022

Більше 4 млн людей виїхало з України до Європи, рятуючись від збройного конфлікту. Більшість європейських країн охоче надали притулок українським біженцям та забезпечили їх найнеобхіднішим. На яку допомогу можна розраховувати тим, хто приїжджає до Європи, та як живеться українцям у ЄС?

Як потрапити до Європи


З 24 лютого 2022 року українці можуть безперешкодно приїжджати до Європи навіть за внутрішнім паспортом або зовсім без документів. Через наплив людей на кордонах та надзвичайну ситуацію для в’їзду не потрібен закордонний паспорт та ковидний сертифікат.

У Європі для українців є три альтернативні шляхи: так званий «статус туриста», статус тимчасового захисту та статус біженця. Перший не передбачає жодного додаткового оформлення. Громадянин України, який має валідний закордонний паспорт, може безперешкодно перебувати в європейській країні 90 днів у 180-денний період.

Статус тимчасового захисту – найпопулярніший варіант. Цю схему розробили ще 2001 року, проте задіяли на практиці вперше для українців.

Вона передбачає швидке оформлення документів (зазвичай кілька днів, в окремих випадках – тижнів), дозволяє влаштовуватися на роботу, отримувати допомогу, в’їжджати в Україну та повертатися до Європи. Право на захист анулюється автоматично після закінчення війни.

Статус біженця, кажучи простими словами, не передбачає повернення на батьківщину. Розгляд заяви на отримання статусу біженця може тривати 6-9 місяців.

На цей період паспорт громадянина України вилучається, забороняється виїжджати з країни перебування та, як правило, діє заборона на працевлаштування. У майбутньому статус біженця дає змогу отримати громадянство ЄС.

Крім того, влада Європи вже непокоїться щодо гуманітарної кризи, тому сподівається, що біженці будуть знаходитися в Європі до закінчення конфлікту, а потім повернуться додому.

Тому українцям набагато легше і швидше набути статусу тимчасового захисту, адже він найбільш зручний як для них самих, так і для приймаючої сторони.

Досвід українців закордоном

Швеція. Українські біженці активно діляться своїм досвідом життя в Європі у мережі. Біженка з України з маленькою дитиною опинилася у Швеції. Там їй виділили кімнату у гуртожитку. В ньому біженці живуть до того, як отримують офіційний дозвіл на проживання у Швеції.

Дівчина виділяє чистоту у спільних приміщеннях, надання всього необхідного (посуд, одяг, ліжко для дитини, предмети гігієни). Сусіди поводяться дружелюбно, разом готують їжу, допомагають із дитиною.

Проте у своєму блозі вона згадує, що, на жаль, є українці, які не вдячні за надані умови. Вони просять надати комфортніше житло, наприклад, ближче до корту, тому що їхні діти люблять грати у теніс.

Все ж таки більшість українських переселенців цінують турботу держави та місцевих жителів, виявляють подяку.

Польща. Польща прийняла найбільшу кількість українських біженців. Багато переселенців порівнюють життя в Україні та Польщі, роблять цікаві спостереження.

Наприклад, один із факторів – це чіткий розподіл пріоритетів між життям та роботою. Тут, як і в багатьох інших європейських країнах, прийнято чітко розмежовувати ці дві складові повсякденного життя.

Люди дуже цінують час із сім’єю та друзями, часто виїжджають на природу, на велопрогулянки. Тому тут рідко можна зустріти магазини та заклади сфери послуг, які працюють увечері або у вихідні.

Висока культура проявляється у всіх сферах життя. Тут прийнятий small talk з продавцем, ввічливе ставлення в транспорті, громадських місцях. Люди читають паперові книги на природі, в місцях з красивими видами багато зручних лавок або гойдалок просто для відпочинку.

Стіл сервірують не тільки для гостей на великі свята, а на кожен сніданок, обід або вечерю. Навколо будинків клумби та доглянуті газони, гарні невеликі огорожі замість глухих 2-метрових. Можна перераховувати ще тисячі таких дрібних моментів, які становлять ту саму картину європейського способу життя.

Франція. Чимало українців вирішило їхати далі Польщі та інших сусідніх країн. Тисячі переселенців зараз оформлюють документи для життя у Франції.

Держава надає тимчасовий захист із виплатами на особисті потреби та тимчасовим житлом. Також у Франції є безліч знижок та безкоштовних пропозицій для українських біженців.

З 17 березня у Парижі працює Центр для прийому громадян України (Urgence Ukraine), де переселенцям допомагають з питань тимчасового поселення, оформлення статусу тимчасового захисту, медичної та соціальної допомоги.

Переселенці з України можуть звертатися до пункту прийому біженців за адресою Paris Expo de Versailles – Hall 2.1 – avenue Ernest Renan 75015 Paris (станція метро Porte de Versailles). Він працює з 9:00 до 18:00, на місці є перекладачі.

Австрія. В Австрії з перших днів війни в Україні приймають біженців. Тетяна з дитиною добиралася з Харкова до кордону з Румунією майже добу, потім виїхала до Австрії.

Вона згадує: «Неймовірна підтримка з боку людей: незнайомі люди тебе приймають, годують, укладають спати, допомагають твоїм дітям, але дорога, звичайно, була жахлива».

Міла, стоматолог із Києва каже: «Треба віддати австрійцям належне: весь день – безкоштовно чай, кава, вода, фрукти, вдень усіх – також безкоштовно – нагодували обідом. Для бажаючих – автомати з чіпсами та солодощами. Є чим зайнятися і дітям».

Весь транспорт в Австрії, включно із залізничним, для українців безкоштовний. Щодо житла, то уряд оплачує короткострокове проживання в ряді готелів, є й спеціальні центри розміщення, велика кількість місцевих просто приймає людей у ​​себе.

Благодійні організації, групи в соцмережах, окремі сім’ї – всі прагнуть допомогти знайти житло українцям.

Єлизавета Поддубей

Нагадуємо, що новини без цензури публікуємо в Телеграм telegram ico, підпишись зараз, щоб не пропустити важливе!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: