Українські спортсмени на Іграх-2024 в Парижі: герої минулорічних Олімпіад та інші заявлені таланти нашої збірної

14:21  |  26.07.2024

26 липня 2024 року в Парижі та його передмісті стартували 33-ті літні Олімпійські Ігри. Загалом від України на змаганнях заявлено 142 спортсмени. Хто саме з українських атлетів представлятиме державу на головних міжнародних стартах та хто з них вже ставав героями минулорічних Олімпіад — далі в матеріалі.

Бокс (3)

Олександр Хижняк
Представництво «синьо-жовтих»: Айдер Абдураїмов, Дмитро Ловчинський, Олександр Хижняк.

Український боксер Олександр Хижняк здобув для України п’яту срібну медаль на Олімпіаді-2020 в Токіо. Незважаючи на те, що українець демонстрував значну перевагу протягом бою, у третьому раунді наш спортсмен потрапив у нокаут, наслідком якого стало рішенням суддів присудити перемогу бразильцю Еберту да Консейсану Соузі.

Вільна боротьба (7)

Ірина Коляденко
Представництво «синьо-жовтих»: Аліна Грушина, Юрій Ідзінський, Оксана Лівач, Василь Михайлов, Муразі Мчедлідзе, Тетяна Сова, Ірина Коляденко.

Українська борчиня Ірина Коляденко здобула бронзову медаль на Олімпійських іграх 2020 року в Токіо. У вирішальному поєдинку за п’єдестал, спортсменка здолала свою суперницю — латвійку Анастасію Григор’єву з рахунком 3:1. Це досягнення стало важливим кроком у кар’єрі Ірини та великим успіхом для українського спорту.

Веслування на байдарках і каное (8)

Анастасія Четверікова, Людмила Лузан.
Представництво «синьо-жовтих»: Павло Алтухов, Дмитро Даниленко, Олег Кухарик, Марія Повх, Іван Семикін, Ігор Трунов, Анастасія Четверікова, Людмила Лузан.

Українські веслувальниця Анастасія Четверікова та Людмила Лузан здобули для України четверту срібну медаль токійської Олімпіади. Наші атлетки подолали заплив (500 м) на каное-двійці другими з результатом 1:57,499, поступившись лише переможцям з Китаю (1:55,495). Третіми до фінішу прийшли канадки – 1:59,041.

Окрім того, Людмила Лузан – одна з двох каноїсток, яка виграли одразу дві медалі в Токіо. До дуетного срібла, українка додала ще й третє місце у веслуванні на каное-одиночці на 200 м. Спортсменка впевнено пройшла фінал Олімпіади з результатом 47.034, але у фіналі поступилася представницям Америки (45.932) та Канади (46.786).

Спортивна гімнастика (6)

Олег Верняєв, Ігор Радівілов
Представництво «синьо-жовтих»: Ілля Ковтун, Анна Лащевська, Ігор Радівілов, Радомир Стельмах, Назар Чепурний, Олег Верняєв, Ігор Радівілов.

У 2016 році на ХХХІ Олімпійських іграх в бразильському Ріо-де-Жанейро, Олег Верняєв приніс в скарбничку збірної України довгоочікувану золоту медаль. У вправах на паралельних брусах українець не залишив жодних шансів своїм суперникам та з результатом 16.041 посів перше місце на олімпійському п’єдесталі пошани.

До речі, для Олега медаль найвищого гатунку стала не першою нагородою тих Ігор. Кількома днями раніше, український спортсмен вже здобув срібло змагань в багатоборстві, поступившись лише на 0.099 бала переможцеві — Утумурі Кохею.

Свою першу олімпійську медаль український гімнаст Ігор Радівілов здобув на Олімпіаді в Лондоні 2012 року. Спортсмен показав третій результат в опорному стрибку — 16.316, поступившись лише південнокорейцеві Янг Халк Сіону та росіянину Дениса Аблязіну, у яких, відповідно, золото та срібло змагань.

До речі, Ігор Раділов є автором іменного опорного стрибка «The Radivilov». У фіналі Олімпіади-2016, українець виконав стрибок з трьома обертами в повітрі складністю 7.0. Після Ігор-2016 в Ріо, виконання елементу заборонене через надмірну складність та високу травмонебезпечність.

Дзюдо (5)

Дар’я Білодід
Представництво «синьо-жовтих»: Христина Гоман, Єлизавета Литвиненко, Дільшот Халматов, Богдан Ядов, Дар’я Білодід.

Українська дзюдоїстка Дар’я Білодід виборола бронзову медаль ХХХІІ літніх Олімпійських ігор в Токіо. У ваговій категорії до 48 кілограм, українка в боротьбі за п’єдестал здобула важку перемогу над 30-річною Широю Рішоні з Ізраїлю – 10s1:0s1. Вирішальним став іппон (утримання) на останніх секундах основного часу.

Легка атлетика (25)

Ярослава Магучіх

Анна Рижикова
Представництво «синьо-жовтих»: Іван Банзерук, Марина Бех-Романчук, Віталій Бутрим, Ірина Геращенко, Ігор Главан, Данило Даниленко, Олег Дорощук, Ірина Климець, Роман Кокошко, Ольга Корсун, Михайло Кохан, Владислав Лавський, Тетяна Мельник, Людмила Оляновська, Олександр Погорілко, Андрій Проценко, Марія Сахарук, Олена Собчук, Вікторія Ткачук, Артур Фельфнер, Ганна Шевчук, Мар’яна Шостак, Ярослава Магучіх, Анна Рижикова.

Українська легкоатлетка Ярослава Магучіх завоювала бронзу у стрибках в висоту на Олімпіаді у Токіо. Тоді українка підкорила позначку у 2 метри, поступившись лише росіянці Марії Ласіцкене (2,04 м), та австралійці Ніколі Макдермот , яка з результатом 2,02 м. виборола срібло.

Анна Рижикова одна з найдосвідченіших українських спортсменок. В її доробку є медалі багатьох міжнародних змагань, зокрема і Олімпійських Ігор в Лондоні, на яких легкоатлетка виборола бронзову медаль у складі естафети 4х400.

В Токіо українка була фіналісткою олімпійських змагань, показавши 5-й час на 400 з/б (53,48), а от на Олімпіаді 2016 року в Ріо-де-Жанеро, Анна не змагалися через травму і назвала це найбільшим розчаруванням у своїй кар’єрі. Ігри в Парижі стануть для українки третіми в кар’єрі.

Плавання (5)

Михайло Романчук.
Представництво «синьо-жовтих»: Владислав Бухов, Олександр Желтяков, Денис Кесіль, Ніка Шарафутдінова, Михайло Романчук.

Плавець Михайло Романчук є дворазовим призером Олімпійських Ігор в Токіо. Срібну нагороду спортсмен завоював у фіналі запливу чоловіків на дистанції 1500 метрів вільним стилем з часом — 14:40.66. А от бронзу змагань українець  виборов на дистанції 800 метрів, коли фінішував з приголомшливим часом — 7.42.33.

Перевершити його результат вдалося тільки американцю Роберту Фінке (7:41.87), якому дісталося золото та італійцю Грегоріо Пальтріньєрі (7:42.11), який здобув срібло. На церемонії відкриття Олімпіади-2024 плавець Романчук стане одним із прапороносців України.

Артистичне плавання (2)

Владислава Алексіїва, Марина Алексіїва
Представництво «синьо-жовтих»: Владислава Алексіїва, Марина Алексіїва.

Спортсменки Владислава та Марина Алексіїви – одні з найкращих українських синхроністок. На Олімпійських іграх-2020 в Токіо сестри-близнючки стали бронзовими призерками змагань, піднявшись на п’єдестал пошани за підсумками групових вправ разом із іншими українськими плавчинями.

Академічне веслування (6)

Анастасія Коженкова,
Представництво «синьо-жовтих»: Дарина Верхогляд, Євгенія Довгодько, Катерина Дудченко, Станіслав Ковальов, Ігор Хмара, Анастасія Коженкова.

Для української спортсменки Анастасії Коженкової Олімпійські Ігри в Парижі будуть третіми в кар’єрі. До цього атлетка вже неодноразово ставала ставала на п’єдестали світових змагань, найголовнішими з яких напевно були Ігри-2012 в Лондоні.

Тоді Анастасія у складі парної четвірки (разом з Яною Дементьєвою, Катериною Тарасенко та Наталією Довгодько) здобула золоту медаль (до речі, в українській історії першу олімпійську нагороду в цьому виді спорту). Результат дівчат складав 6:35.93. Срібло змагань отримала Німеччина, а бронзу — США.

Теніс (6)

Еліна Світоліна.
Представництво «синьо-жовтих»: Ангеліна Калініна, Людмила Кіченок, Надія Кіченок, Марта Костюк, Даяна Ястремська, Еліна Світоліна.

Українська тенісистка Еліна Світоліна є бронзовою призеркою Олімпіади-2020 в Токіо в одиночному турнірі. Її медаль стала першою в історії України нагородою Олімпійських ігор у тенісі. Атлетка, в ході вольової боротьби за третю сходинку п’єдесталу, перемогла з рахунком 1:6, 7:6, 6:4 представницю Казахстану Єлєну Рибакіну.

На Олімпіаді в Парижі Еліна Світоліна стане третьою жінкою, яка нестиме український прапор на церемонії відкриття Ігор. Першою була плавчиня Яна Клочкова — 2008 року в Пекіні, а 2021 року в Токіо цієї честі була удостоєна Олена Костевич (кульова стрільба).

Фехтування (8)

Ольга Харлан, Аліна Комащук, Олена Кравацька.
Представництво «синьо-жовтих»: Джоан Фейбі Бежура, Олена Кривицька, Влада Харькова, Юлія Бакастова, Дар’я Варфоломеєва, Ольга Харлан, Аліна Комащук, Олена Кравацька.

Ольгу Харлан по праву можна назвати однією з найдосвідченіших українських спортсменок. Олімпійські ігри в Парижі стануть для неї п’ятими в її кар’єрі. Після чотирьох Олімпіад, в яких змагалася українка, в неї є: золото та срібло у командному турнірі в 2008 та 2016 роках, а також дві бронзи в особистому (2012, 2016 роки).

Разом з Харлан на Олімпіаді в Парижі виступатимуть і срібні призерки Ігор в Ріо-2016 року Аліна Комащук та Олена Кравацька. Дівчата також є багаторазовими чемпіонками та призерами різноманітних спортивних змагань у своєму виді спорту, тож мають непогані шанси на п’єдестал Парижу.

Кульова стрільба (5)

Олена Костевич

Сергій Куліш
Представництво «синьо-жовтих»: Віктор Банькін, Максим Городинець, Павло Коростильов, Олена Костевич, Сергій Куліш.

Олена Костевич справжня легенда олімпійського спорту. Олімпіада в Парижі для спортсменки стане вже шостою в її довголітній олімпійській кар’єрі, яка почалася ще в далекому 2004 році. Тоді атлетка вистрелила прямо в золото афінських Ігор. Далі слідували дві бронзи в Лондоні в 2012 році та ще одна в Токіо-2020.

У 2016 році український спортсмен Сергій Куліш приніс Україні першу медаль на Олімпійських іграх в бразильському Ріо-де-Жанейро. У стрільбі з пневматичної гвинтівки на дистанції 10 метрів, спорсмен з Черкас виборов 204,6 балів та здобув срібну медаль змагань.

Греко-римська боротьба (2)

Жан Беленюк

Парвіз Насібов
Представництво «синьо-жовтих»: Жан Беленюк, Парвіз Насібов.

Український борець греко-римського стилю Жан Беленюк має в своєму доробку кілька олімпійських медалей. У 2016 році на Олімпіаді в Ріо-де-Жанейро Беленюк завоював срібну нагороду змагань. Тоді він за крок до перемоги поступився росіянину грузинського походження Давіту Чакветадзе.

А от на Олімпійських іграх-2020 у Токіо першу сходинку п’єдесталу український борець вже не віддав нікому. У фіналі ваги до 87 кг, депутат українського парламенту переміг угорця Віктора Лорінца. Зустріч завершилася із рахунком 5:1 на користь нашого спортсмена.

На своїх дебютних Олімпійських іграх в Токіо-2020, український борець греко-римського стилю Парвіз Насібов у ваговій категорії до 67 кг здобув срібну нагороду змагань. У фінальній сутичці українець програв лише іранцю Мохаммаду Резі Гераї. Рахунок їх зустрічі був 1:9.

Як казав сам Насібов, у Токіо його мало хто знав, проте до Парижу він їде як лідер. Титулований борець має всі шанси позмагатися за найвищі олімпійські нагороди та здійснити мрію будь якого титулованого спортсмена — стати олімпійським чемпіоном.

Представники збірної України в інших видах спорту

Олімпіада Україна
Бадмінтон (1): Поліна Бугрова.

Брейкінг (3): Катерина Павленко, Анна Пономаренко, Олег Кузнєцов.

Важка атлетика (1): Каміла Конотоп.

Велоспорт (4): Яна Беломоїна, Юлія Бірюкова, Олександр Гудима, Анатолій Будяк.

Веслувальний слалом (1): Вікторія Ус. Запасна: Наталія Довгодько.

Художня гімнастика (6): Діана Баєва, Марія Височанська, Аліна Мельник, Таїсія Онофрійчук, Валерія Перемета, Кіра Ширикіна.

Стрибки у воду (9): Ксенія Байло, Кіріл Болюх, Марк Гриценко, Вікторія Кесарь, Олег Колодій, Данило Коновалов, Софія Лискун, Анна Письменська, Олексій Середа.

Скелелазіння (2): Євгенія Казбекова, Ярослав Ткач.

Стрільба з лука (2): Вероніка Марченко, Михайло Усач.

Стендова стрільба (1): Ірина Маловічко.

Сучасне п’ятиборство (3): Олександр Товкай, Владислав Чекан, Валерія Перемикіна.

Настільний теніс (3): Соломія Братейко, Ярослав Жмуденко, Маргарита Песоцька.

Футбол (18): Арсеній Батагов, Максим Брагару, Владислав Велетень, Георгій Єрмаков, Дмитро Криськів, Ілля Крупський, Ігор Краснопір, Олександр Мартинюк, Микола Михайленко, Олег Очеретько, Валентин Рубчинський, Володимир Салюк, Данило Сікан, Олексій Сич, Максим Таловєров, Олег Федор, Кіріл Фесюн, Максим Хлань.

Нагадуємо, що новини без цензури публікуємо в Телеграм telegram ico, підпишись зараз, щоб не пропустити важливе!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: