У Броварському лісництві Києва створять Музей лісу

17:40  |  04.07.2023
У Броварському лісництві Києва створять Музей лісу

Фото: facebook.com/zelenbud

У найстарішому лісництві Києва – Броварському, планують створити Музей лісу. Серед іншого, будуть представлені старовинні документи: протоколи, листи, які стосуються ведення лісового господарства.

Джерело: КО «Київзеленбуд»

Наприклад, працівники КП «Дарницьке лісопаркове господарство» знайшли документи, датовані кінцем 19-го – початком 20-го століття. Вони стануть першими експонатами. Лісівники, які розбирали стару будівлю лісової застави, знайшли «Протокол про лесонарушение», складений 1879 року.

Згідно із протоколом, хтось вкрав «казенні» дерева з лісу, винного не знайшли, тому штраф змусили сплатити лісівника. Інший документ – лист, датований 1914 роком, про нагороду нагрудною золотою медаллю «казенного лісового об’їзника Броварського лісництва Івана Волкова «За старанність» на Анненській стрічці».

Директор КП «Дарницьке ЛПГ» Михайло Явний зазначає, що місцеві краєзнавці мають ще старіші свідчення – із 1830-х років.

Назва Броварського лісництва зберіглася з тих часів, хоча в 19-му столітті тут була Чернігівсько-Могильовська губернія. Про поважний вік свідчать і насадження, яким понад 160 років.

Сам музей вирішили розташувати в будівлі Броварського лісництва. Цю садибу теж можна назвати історичною. Як зазначають в ЛПГ, її збудували в 1903 році, а у володіння лісівників воно перейшло в 1917-му.

«Суть музею не в тому, щоб зберігати документи ще з імперських чи радянських часів, а щоб пам’ятати історію, знати, як все було влаштовано раніше, як працювало, хто за що відповідав. Вивчаючи документи тих часів, можна відслідкувати, як змінювалася географія наших лісів, як їх обліковували. Крім старих матеріалів у музеї також будуть представлені схемкарти, таксаційні описи, прилади та засоби, із якими працювали лісівники в різні часи. Музей лісу – це історія київських лісів, можливість знайомити з нею молодь, розповідати про тих, хто і як їх створює. Відкриття вже скоро!» – зазначив гендиректор КО «Київзеленбуд» Олексій Король.

Нагадуємо, що новини без цензури публікуємо в Телеграм telegram ico, підпишись зараз, щоб не пропустити важливе!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: