Тут зберігається волос пророка Мухаммеда: мечеть «Ар-Рахма» у Києві

17:20  |  13.01.2021

Для того, щоб відчути культуру Близького Сходу не обов’язково їхати до далеких країн. Тим, хто живе в Києві, пощастило і така можливість надана кожному, хто виявить бажання відвідати першу і, поки що, єдину в місті мечеть Ар-Рахма.

Розташування та перші спроби будування мечеті

Ар-Рахма це не просто мечеть, а справжній духовний і культурний центр мусульман України. В перекладі з арабської мови назва означає «милосердя». Місце для будівництва мечеті вибрали не випадково. Саме тут, на одній з найдавніших київських гір, Щекавиці, знаходилося старе мусульманське кладовище, яке було засноване ще перед Другою світовою війною.

Назва місцевості — “Татарка”, походить від нижньогородських татар, які сповідували іслам та оселилися тут у 1860-х роках. Міська влада дозволила відкрити перший молитовний будинок мусульман, громада яких на той час становила близько 500 осіб, лише в 1897 році. Він розташувався в житловому будинку на Подолі і займав приміщення трьох квартир.

Вже на початку ХХ століття стало підніматися питання про будівництво кам’яної мечеті. Був складений проект храму на 800 чоловік, і в жовтні 1913 року на вулиці Гоголівська була здійснена його закладка. Втіленню проєкту в життя завадили Перша Світова війна, революція і прихід більшовицької влади. Зі встановленням радянської влади мусульман розселили по всьому місту, а їх молитовний будинок скасували.

Читайте также: Один з найстаріших районів Києва: Татарка

Історія мечеті

Передумовою ддя створення першої мусульманської святині стало обрання главою Духовного управління мусульман України шейха Ахмеда Таміма. Ще до свого призначення він пропагував ряд завдань, які повинні бути реалізовані в Україні: популяризація ісламської культури, будівництво нових мечетей, розвиток вчення про іслам. В зв’язку з цим в середині 1990-х років адміністрація Києва прийняла рішення про виділення землі мусульманському співтовариству для будівництва меморіально-молитовного будинку.

Будівництво мечеті «Ар-Рахма» тривало протягом 1996–2012 років і проходило в кілька етапів. Перший камінь мечеті було закладено в серпні 1994 року під час Першого з’їзду мусульман України. Вже після завершення першої частини будівництва, 1998 року, тут щоп’ятниці, у свята та у дні важливих подій почали проводити богослужіння. В 2000-му році на куполі нової мечеті Ар-Рахма встановили півмісяць і в недобудованому будинку почали читатися перші молитви. Через деякий час було отримано дозвіл на розширення площі мечеті, а в 2007 році затверджено новий проєкт, який передбачав збільшення молитовної зали, будівництво мінарету, адміністративного корпусу та освітнього центру — медресе. У 2009-му році заклали перший в Києві мінарет. Урочисте відкриття вже завершеного комплексу відбулося 2 грудня 2011 року.

Зараз у мечеті регулярно відбуваються  п’ятничні намази (Джуму’а-намази) і святкові богослужіння в дні Ураза-байраму і Курбан-байраму. Кошти на спорудження давали мусульмани міста, а також небайдужі меценати. У будівництві мечеті брали участь мусульмани різного віку та соціальних груп, включаючи послів мусульманських країн України.

На сьогоднішній день, на території мечеті окрім молитовного залу, мінарету (висока башта з якої мусульман закликають до молитви), медресе (навчальний заклад у мусульман) є адміністративний корпус, видавництво, шлюбний зал, зал для урочистих заходів тощо.

Тут працює недільна школа, а також проводять безкоштовні екскурсії та читають лекції, присвячені ісламу. Зайти до мечеті Ар-Рахма може кожен охочий. У приміщенні дуже тихо. На підлозі килими, можна сісти в будь-якому місці, помолитися або просто подумати.  Варто подбати про відповідний одяг: вам ніхто не робитиме зауважень, але голі ноги та плечі у молитовному місці не надто доречні.

Читайте также: Михайловский собор: как его уничтожали и снова строили

Автор проєкту мечеті — київський архітектор Олександр Комаровський (готелі «Національний» та «Козацький», проект реконструкції площі Незалежності). Допомагав йому сирійський архітектор Ридван Маджзуб. Після смерті Комаровського реалізацією проекту займався Сергій Бабушкін спільно з архітектором Ходжою Ахмадом Дадаєвим.

Над головним входом у будівлю мечеті написано арабською мовою: “Немає творця, крім Одного-Єдиного Бога, і Мухаммад — Його Пророк”. Також на дерев’яних дверях молитовного залу вирізані ду’а (молитви), які бажано читати заходячи до храму: “О, Аллах, відчини мені браму Твоєї милості та даруй мені знання”. Зали мечеті прикрашають великі люстри привезені з Туреччини. На кожному скляному плафоні вигравіювані імена Бога — “Аллах” та Пророка — “Мухаммад”, а на кожному металевому ободі вираз, з якого починається кожна сура Кур’яану — “Басмаля” “З Іменем Аллаха — Милостивого для всіх на цьому світі й лише для вірян на Тому Світі”.

Читайте также: История Кирилловской церкви: древняя святыня на Дорогожичах с фресками Врубеля

Кількісна характеристика

У проекті київської мечеті поєднуються класична східна традиція і сучасні рішення в дизайні і технологіях будівництва, що робить її унікальною.

При зовнішній обробці використаний вулканічний туф — декоративний камінь з Азербайджану. З Туреччини був привезений килим для молитовного залу площею понад 1000 квадратних метрів. Купол мечеті прикрашають яскраві вітражі, а зал встелена килимами.

Мечеть може одночасно прийняти до 3000 віруючих, в ній 3 зали, всередині яких є 24 кругові колони, а площа приміщень — близько 3200 кв. м. У мечеті є два міхраба — поглиблення у стіні, що вказують напрямок для Намазу. На внутрішньому подвір’ї мечеті знаходиться мінарет — вежа, з якої віруючих закликають до молитви. Його висота  — 27 метрів. Усередині нього є гвинтові сходи на 118 сходинок. Таким чином, муедзин повинен піднятися на висоту 9-го поверху, щоб повідомити віруючим про час Намазу.

Комплекс має 7 куполів висотою від 1 до 2,5 метрів. Всі куполи мечеті покриті міддю. Верхи мечеті і мінарети прикрашає традиційний символ ісламу — півмісяць.

Священна реліквія мусульман зберігається в мечеті Ар-Рахма

Одним з найбільших скарбів мечеті Ар-Рахма є свята реліквія — волос пророка Мухаммеда. Таким чином, мусульмани України мають виняткову можливість робити таббаруки (благословення з мощами) на своїй батьківщині.

Цікаво, що іслам міг стати панівною релігією в Україні. Існує легенда, що тисячу років тому князь Володимир Великий постав перед вибором: зберегти віру предків, або ж прийняти одну із впливових тоді релігій – юдаїзм, іслам чи християнство.

Є джерела, які вказують, що нащадку Рюрика припало до смаку саме Магометове вчення, але він відмовився від нього, бо воно забороняє вживати алкоголь. “Для Русі пиття – веселість, не можемо без того бути”, – сказав тоді Володимир.

Руслана Сторожук

Нагадуємо, що новини без цензури публікуємо в Телеграм telegram ico, підпишись зараз, щоб не пропустити важливе!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Метки:

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: