Тераса на даху та три кінозали: проєкт капітального ремонту кінотеатру «Київська Русь»

20:19  |  30.06.2024
Проєкт ремонту кінотеатру "Київська Русь"

Кінотеатр «Київська Русь» вже давно хотіли реконструювати та перетворити на сучасний багатофункціональний культурний центр. Планувалося, що в оновленій будівді буде три кінозали, сцена для концертів, артпростір, а також тераса на даху. Нині, через війну, проєкт перебуває в стані заморозки. Оновлень щодо ремонту поки що не має.

Відвідували принцеса Діана та Маргарет Тетчер

Кінотеатр "Київська Русь"
В 1892 році на місці кінотеатру «Комунар» спорудили нове приміщення для публічного показу фільмів — кінотеатр «Київська Русь», відкриття якого приурочили до святкування 1500-річчя заснування Києва. До речі, напевно на згадку про цю подію, на боковому фасаді будівлі установили алюмінієве панно художника Григорія Кореня і скульптора Миколи Обезюка.

У центрі композиції розташовані Кий, Щек, Хорив та їхня сестра Либідь, а під ними — надпис: «Збудували місто в ім’я старшого брата свого і нарекли його Київ». В 1990 році, коли в місті проходив фестиваль британського кіно, на сцену «Київської Русі» піднімалися такі світові зірки, як Ліндсей Андерсен, Малкольм Мак Даул, а також здійснювали візит принцеса Діана та Маргарет Тетчер.

Читайте також: Графський дім у Ворзелі — або як в Уваровому домі транслювали кіно

Аварійний стан будівлі

Кінотеатр "Київська Русь"
У 2022 році в мережі з’явилося відео, як на припаркований поблизу будівлі автомобіль, з кінотеатру падає штукатурка. «Хлопці, тут кінотеатр Київська Русь на очах розвалюється. Неприємно так прилетіло на припарковану Mazda і дуже пощастило власнику Mustang. Якщо серед читачів є автовласники, які паркуються в цьому ж місці — «біжіть, дурні»!», — йшлося у повідомленні.

Автори опублікованого у мережі відео, і не тільки вони, переконані, що комунальний кінотеатр вже давно знаходиться в аварійному стані та становить реальну загрозу для пішоходів та авто, а також потребує капітального ремонту, який до речі мав відбутися ще до повномасштабної війни.

За коментарем першої заступниці директора “Київкінофільму” Лариси Зубенко у соцмережі Facebook, перші кроки до великої реконструкції будівлі були здійснені ще у 2019 році. Тоді команда компанії-підрядника провела технічне обстеження будівельних конструкцій, інженерних мереж і систем будівлі, а також виконала інженерно-геологічні вишукування території забудови.

У 2020 році для подальшого ремонту кінотеатру була розроблена проєктно-кошторисна документація, а у 2021 році був представлений проєкт оновлення “Київської Русі”. Напередодні повномасштабного російського вторгнення на території закладу почалися будівельні роботи.

HTL-панелі на фасаді та зона для відвідувачів

Проєкт ремонту кінотеатру Київська Русь
Свого часу редакція журналу «The Village Україна», в розмові з вищезгаданою Ларисою Зубенко, дізналася як виглядатиме кінотеатр «Київська Русь» та що має бути в приміщенні після запланованого ремонту. Як виявилося, в ході реконструкції кінотеатр збереже свою архітектурну форму, але разом з тим отримає новий оздоблений фасад.

«Бетонні стіни будуть покриті HTL-панелями, які є облицювальним матеріалом у вигляді пластин, покритих ламінатом. Барельєф на тему історії Давньої Русі, розташований з боку вулиці Січових Стрільців, буде відреставрований», — ділилася Лариса Зубенко.

Простір навколо кінотеатру також планують відновити. Замість автомобільної стоянки та нефункціонуючого фонтану передбачається зона для відвідувачів. Там же, за планом, буде встановлений екран. «На екрані буде різна інформація – трейлери фільмів, анонси концертів, реклама. Також це буде локація для різноманітних подій, наприклад, під час проведення прем’єрних заходів або для безкоштовного показу фільмів».

Три кінозали

Проєкт ремонту кінотеатру "Київська Русь"

Проєкт ремонту кінотеатру "Київська Русь"

Проєкт ремонту кінотеатру "Київська Русь"
Окрім цього, в кінотеатрі планують, до вже існуючих двох глядацьких зал, додати третю. Тоді, за задумом, менші приміщення будуть розраховані на 195 і 120 місць відповідно, а третій великий простір вміщатиме в себе 1030 місць, що дозволить використовувати його не тільки для кінопоказів, а й для інших заходів.

«У нас була вже практика, коли в цій залі виступала «ДахаБраха», був кіноконцерт «Французький авангард. Музика Антона Байбакова» та проходило багато інших цікавих заходів. Після ремонту зала буде призначена для різножанрових проєктів, а не тільки для кіно.

Її обладнають багатофункціональною сценою площею 203 м², що буде пристосована для концертів і спектаклів, театральних вистав і фестивалів, кінопрем’єр і творчих зустрічей. Там будуть розсувні куліси, біля сцени – гримерні кімнати. Також запланований спеціальний під’їзд до кінотеатру для звукового обладнання й освітлення».

Зона дозвілля та тераса

Проєкт ремонту кінотеатру "Київська Русь"
За словами Зубенко, у фоє кінотеатру після ремонту теж відбудуться деякі зміни. Зокрема, у так званому передпокої кінотеатру для відвідувачів буде облаштована «зона дозвілля», а поблище до центрального входу в приміщення, для зручності, перемістяться касові зони. На дореставраціїйному їх місцерозташуванні буде відкрите кафе.

На даху кінотеатру передбачається побудова тераси, на якій у теплі пори року планують проводити «творчі зустрічі та святкові події». Відкриття на покрівлі лаундж-бару в «Київкінофільмі» поки не розглядалося, але під час заходів допускають запрошення кейтерінг-компаній. «Єдине, що там має бути трошки інше покриття, ніж на візуалізації. Це буде штучне покриття, не газон».

Сучасний артпростір

Проєкт ремонту кінотеатру "Київська Русь"
Зазначається, що «Київська Русь» стане багатофункціональним культурним майданчиком, де проводимутимуться майстер-класи, творчі зустрічі, міні-концерти, фестивалі тощо. «Це буде місце, яке буде об’єднувати людей за різними творчими інтересами. Для цього в «Київській Русі» буде окремий артпростір на -1 поверсі для мультидисциплінарних проєктів із постійними виставками сучасного мистецтва».

Читайте також: Артпростір UYAVA на ВДНГ: нова локація Києва, яка працює, аби допомагати

Інклюзивність будівлі

Проєкт ремонту кінотеатру "Київська Русь"
Варто зауважити, що для маломобільних груп населення кінотеатр «Київська Русь» теж стане доступним та комфортним місцем перебування. Зокрема, при вході в заклад замість кільканадцяти сходинок облаштують плавний підйом, щоб люди на візках могли безперешкодно потрапити у фоє.

Всередині кінотеатру спорудять ліфти, за допомогою яких можна буде без перешкод пересуватися поверхами, а також спуститися до артпростору та технічних приміщень, що розташовуватимуться на -1 поверсі. Поки що амбітні плани з реконструкції кінотеатру «Київська Русь» через війну реалізувати не вдалося. Нині проєкт перебуває в стані заморозки, а жодних оновлень щодо ремонту не має. Очікуємо…

Нагадуємо, що новини без цензури публікуємо в Телеграм telegram ico, підпишись зараз, щоб не пропустити важливе!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: