Stop Mapaganda: як росія спотворює кордони України за допомогою світової картографії

10:11  |  12.11.2023
фейкові мапи

Згідно з нормами міжнародного права, Статутом ООН, заявами Європейського Союзу та усіх демократичних країн світу, офіційно визнаними кордонами України є кордони 1991 року. Протиправно анексований Крим і тимчасово окуповані частини Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей є нероздільними частинами української держави.

Здавалося б, цей факт не мав би викликати жодних заперечень. Проте складається враження, що чимала кількість міжнародних компаній, зокрема й National Geographic, досі не впевнені в цьому. За сприяння росії, вони продовжують друкувати і продавати мапи, які порушують територіальну цілісність України.

«Мапа» + «пропаганда»


«Мапаганда» — одна з форм пропаганди, яка реалізується шляхом розповсюдження фейкових картографічних або географічних зображень для поширення в інформаційному просторі дезінформації, спотворення фактів чи створення сприйняття певної версії тих чи інших подій.

У контексті війни між росією та Україною, мапаганда використовується для представлення окупованих чи анексованих територій України, зокрема Криму та інших областей, як частини російської федерації або «спірних територій», що допомагає поширювати хибні уявлення про політичний статус цих регіонів.

Українець Микола Голубей взявся протистояти картографічній пропаганді, започаткувавши громадську організацію «Stop Mapaganda! Інформаційна деокупація України».

Читайте також: Як працює путінська пропаганда і чому батьки не вірять власним дітям?

Неприємна несподіванка

National-Geographic-Europe-Executive-Map
Розслідування українця, який вже декілька років живе в Німеччині, розпочалося з неприємності. Вирішивши одного разу купити собі настінну мапу, чоловік прямо в магазині виявив зображення України в некоректних для нашої держави кордонах — Крим позначався спірною територією.

Спочатку він подумав, що це поодинокий випадок та певна поліграфічна помилка, проте яке було його здивування, коли в інших крамницях побачив теж саме. Ситуація настільки розлютила Миколу, що він вирішив розпочати своє розслідування: разом із друзями їздив по магазинах інших країн, зокрема Австрії та Швейцарії та купував карти онлайн.

Зібравши десятки мап, атласів і глобусів від різних видавництв, він був приголомшений масштабами проблеми — десятки європейських та американських компаній друкують карти, які зображують території України «спірними» або ж навіть російськими.

Сфабрикований образ світу

фейкові мапи
До списку видавництв, які створюють та розповсюджують продукцію із фейковими зображеннями України можна віднести: National Geographic (США); Columbus Verlag, Franckh-Kosmos, Marco Polo, Räthgloben 1917 Verlags, Ravensburger (Німеччина); Cosmographics, Maps Worldwide and Mapsinternational (Велика Британія); Edizioni White Star SrL, Tecnodidattica Spa (Італія); Hallwag Kümmerly+Frey (Швейцарія), Kartografie (Чехія) тощо.

Майже з усіма цими компаніями Микола Голубей намагався зв’язатися, проте відповідь отримав лише від австрійського бренду Freytag-Berndt. У видавництві тоді заявили, що вони солідарні з Україною, але з початком повномасштабної війни «неможливо показати правильні лінії фронту» та те, що компанія намагаються «створити образ світу, який є максимально реалістичним, тому зони конфлікту зображуються як «спірні»».

Микола Голубей був здивований даним формулюванням. «Хіба вони якісь військові аналітики, які створюють мапи воєнних дій?» — риторично запитував чоловік. До того ж він вдався до перевірки мап таких країн як Нагірний Карабах, Абхазії та інших нібито спірних територій, і виявилося — що їх зображують цілком коректно.

Читайте також: Пропаганда перемоги: як знімали кіно у Києві під час Другої світової війни

Гроші та безросудний копіпаст

The World Tourism Organization (UNWTO) при ООН визнають Крим частиною рф
Цікавий факт, що компанії, які розробляють матеріали з фейковими зображеннями, діють у країнах, які на найвищому рівні виразили підтримку територіальної цілісності України. Однак чому вони вдаються до подібних дій?

За словами Миколи Голубея, існують три основні мотиваційні стимули даного явища: перше — фінансовий інтерес, друге — ідеологічна підтримка «референдумів», і третє — масовий та неусвідомлений копіпаст. Люди бездумно копіюють, вставляють та передруковують матеріали з одних джерел у інші.

До прикладу, Крим і тимчасово окуповані території Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей відокремлюють від України пунктиром; Крим позначають як «спірну» територію; Крим зображують як частину російської федерації. Є також варіанти, де півострів не належить жодній із країн або ж Крим зображують як територію, «на яку претендує Україна».

Центр зла російської «мапаганди»

Скріншот із сайту РГТ
У рф вже чимало років діє російське географічне товариство (РГТ). До 2009 року воно було малопопулярним, проте восени вищезазначеного року в організації відбулися докорінні зміни. 19 листопада 2009 року на позачерговому з’їзді спільноти було створено наглядову раду на чолі з російським президентом путіним, а очолення РГТ було передане міністру оборони росії шойгу.

Згодом товариство розпочало співпрацю з Міністерством оборони, Газпромом та російськими олігархами, що почало свідчити про важливість ініціативи для рф. Організація активно взялася за укладання угод з європейськими та американськими географічними спілками. З їх допомогою РГТ ініціювало поширення фейкових зображень кордонів України через міжнародні картографічні компанії.

Для чого рф подібного роду ініціативи?

В. В. Путін та С. Г. Шойгу
Микола Голубей впевнений, що дана інформаційна кампанія рф спрямована на зміну уявлень іноземців про Україну. Допомагають їм в цьому питанні освітні матеріали, які вони використовують в якості зброї.

Українці з легкістю можуть зрозуміти правильність нанесення територіальних меж своєї країни, тоді як контури інших держав можуть бути для нас не зовсім знайомими. Давайте уявимо таку ситуацію, що наприклад італійська дитина, якій в школі дали завдання дослідити територіальні межі України відкриває авторитетне джерело National Geographic та бачить на мапі російський Крим.

Скоріш за все в її голові закріпиться уявлення, що півострів дійсно належить до території росії. Надалі подібна інформація впливатиме на формування невірних уявлень про територіальні питання і слугуватиме довгостроковою стратегією рф в масовому маніпулюванні, адже ті хто навчався за такими матеріалами стають більш схильними до пропаганди.

Як протистояти «мапаганді»?

Стоп мапаганда

Микола Голубей переконаний, що Україна може протистояти такого роду пропаганді РФ, але для цього потрібно виконати певні кроки. Зокрема, розроблений ним план для досягнення своєї ідеї містить пропозиції щодо створення робочої групи за участю МЗС, посольств, юристів та інших фахівців.

Робота також передбачає публікації в ЗМІ, судові позови на порушників та здійснення на них інформаційного тиску через соціальні мережі. Засновник проєкту вже звертався до владних структур, але справа рухалася повільно.

В жовтні 2023 року Микола Голубей, вирішив завершити свою участь у проєкті «Stop Mapaganda! Інформаційна деокупація України», про що повідомив на сторінці в телеграм: «Маю надію, що знайдуться люди, які зможуть довести проект до кінця! На жаль в мене не вистачило сил та ресурсів для перемоги».

Сподіваємося, що дане питання поставиться на порядок денний і над вирішенням даної проблеми почнуть системно працювати. Території Криму та окупованих частин Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей мають позначатися частинами України. В іншому випадку це має розглядатися як непряма підтримка агресії росії.

 

Нагадуємо, що новини без цензури публікуємо в Телеграм telegram ico, підпишись зараз, щоб не пропустити важливе!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: