Столичні толоки — як кияни організовують суспільний простір

10:00  |  30.05.2022
Толока. Фото: Зберегти "Квіти України"

Толока. Фото: Зберегти "Квіти України"

Через радянські наративи чимало людей вважають толоку явищем СРСР, однак насправді толока була розвинена у Канаді, Фінляндії та Північній Америці. Такий спосіб самоорганізації і допомоги один одному був поширений і в Україні, селяни збиралися разом, щоб зробити добру справу, під час толоки люди спілкувалися, жартували та приводили простір в порядок, а часом навіть закохувалися. У столиці також проводять сучасні толоки, особливої популярності вони набули, зокрема і після війни. Сьогодні розповідаємо, про локальні спільноти, які роблять Київ чистішим та красивішим, а доєднатися до них зможете і ви.

Печерський район — Сакури і клени у парках

Сакури у Наводницькому парку. Фото: Олексій Король

Толока — це не тільки спосіб прибрати та покращити своє місто, це щей хороша можливість знайти однодумців, або навіть товаришів. Щороку у Києві проходили традиційні заходи, на яких сотні містян прибирали, висаджували квіти та дерева, тож навіть під час війни традиціям вирішили не зраджувати. Цікаво, що раніше ініціатор толоки мав обов’язково почастувати всіх гостей, звісно що з часом такі звичай зникли, однак посмакувати чашкою кави після праці завжди хороша ідея.

Так, цього року одразу в кількох районах столиці відбулися толоки. Зокрема, кияни допомогли озеленти Наводницький парк — тут висадили сакури, які вже тішать око перехожих та місцевих. Крім того, на алеї з’явилися і саджанці вишні. Також дерева висадили на Русанівській набережній, до слова в толоці брали участь і захисники та захисниці з місцевої територіальної оборони, а також локальна влада. Тепер ця невеличка алея у Печерському районі стане місцем для прогулянок закоханих та мам з дітьми.

Читайте також: Медовий місяць у ХХ столітті: як молодята вчилися жити разом та куди їздили на вакації

Солом’янський район — алея кленів

Висаджені клени у парку. Фото: Київзеленбуд

Висаджені клени у парку. Фото: Київзеленбуд

Солом’янський район столиці у 2022 році також не залишився без уваги, тут у парку “Орлятко” зусиллями громади з’явилися польові клени, щоб створити невелику алею для місцевих жителів. Дерева висадили вздовж пішохідної доріжки, тож з часом крона саджанців розростаються і створять тінь, яка ховатиме жителів від спеки. Спальний район планують і надалі озеленювати, час від часу місцеві жителі влаштовують тут толоки — прибирають доріжки та висаджують квіти.

Борщагівка — озеро Булгакова

Озеро Булгакова, Борщагівка. Фото: borshyaga

Озеро Булгакова, Борщагівка. Фото: borshyaga

Борщагівка — це той район столиці, куди рідко заходять туристи, однак дарма. Тут мешкають привітні люди, можна знайти таке явище, як голубятні та ще багато цікавого. Мешканці столичної Борщагівки також люблять чистоту у своєму районі, місцеві активісти разом прибирають, зокрема нещодавно лад навели на Булгаківському озері, до того очистили водойму Вірна. Долучаються до ініціативи як дорослі так і діти, щоб дізнатися, коли буде проходити наступна толока в районі — слідкуйте за сторінкою активістів в соцмережі.

Читайте також: Калуш – вечорниці і гулянки, або як жило місто переможця Євробачення 100 років тому

Архітектурна толока

Активісти “Мапи Реновації” разом з волонтерами “Печерські котики” також разом організовують толоки, щоб вберегти важливі архітектурні пам’ятки. Так, нещодавно прибрали будинок на Микільському провулку, 7, якого позбавили статусу пам’ятки. Дім звели за проєктом архітектора Андрія-Фердинанда Краусса в 1911–1912 роках. Спільно з киянами прибрали територію навколо споруди, відмивали фасад, а також монтували OSB-плити у віконних прорізах, всі маніпуляції необхідні, щоб вберегти дім від руйнації через атмосферні впливи.

Читайте також: Остання дерев’яна будівля на вулиці Тургенєвській — чим прославилася садиба Зеленських

“Квіти України”

Будинок “Квіти України” за адресою вулиця Січових Стрільців пережив чимало цікавих перипетій — так, ще до війни його хотіли знищити, а на місці побудувати житловий комплекс. Однак, ця затія не вдалася, врешті-решт споруду вдалося зберегти після надання їй охоронного статусу. Однак, після незаконних робіт будівельників на території павільйону залишилося чимало мотлоху.

Щоб довести дім до ладу місцеві активісти на початку квітня 2022 року зібралися на толоку, спільними зусиллями відновили клумбу і вивезли близько 40 кубів сміття. Долучитися до доброї ініціативи можуть всі небайдужі, слідкуйте за сторінкою в “Зберегти Квіти України” в соцмережах та доєднуйтесь до наступної толоки.

Щорічно столиця за допомогою киян стає ошатнішою, цього року з 11 травня по 16 червня у кожному районі міста проходитимуть толоки. Комунальники столиці прибиратимуть території, висаджуватимуть дерева та кущі. Толоки проходитимуть у всіх десяти районах Києва на 18 локаціях. Переглянути, коли будуть господарювати на вашій території можна перейшовши за посиланням. Водночас, прибрати територію та облагородити свій двір завжди можна за допомогою товаришів та сусудів, тож не бійтесь стати ініціатаром.

Нагадуємо, що новини без цензури публікуємо в Телеграм telegram ico, підпишись зараз, щоб не пропустити важливе!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: