Розгром «Барселони», «Баварії», «Реала»: топ-7 легендарних перемог київського «Динамо»

16:40  |  03.01.2021

Dynamo Kiev's forward Andriy Shevchenko scores a goal past Bayern Munich's goalkeeper Oliver Kahn during the European Champions Cup semifinal at Olympic stadium in Kiev, Ukraine, on Wednesday April 7, 1999. (AP Photo/Efrem Lukatsky)

13 травня 1927 був заснований вже знаменитий футбольний клуб «Динамо-Київ», який вважається найбільш титулованим клубом СРСР і України. За «Динамо» грали найкращі українські футболісти, легенди, володарі золотих м’ячів. Команда з чималими злетами і падіннями, «хорошою погодою і дощем», поразками і перемогами. Пригадаємо найкращі матчі київського «Динамо».

Суперкубок УЄФА 1975 року

«Баварія» (Мюнхен, ФРН) — «Динамо» (Київ, СРСР) — 0:1 (9.09.1975. Мюнхен).
«Динамо» (Київ) — «Баварія» (Мюнхен) — 2:0 ( 6 жовтня 1975. Київ. Матч-відповідь).

Майже півстоліття тому київське «Динамо» в першому матчі за Суперкубок Європи 1975 року в гостях здолало грізну «Баварію», а вже вдома остаточно закріпило свій переможний результат.

Завойовані поспіль в 1974-76 роках базовим клубом західнонімецької збірної три кубка європейських чемпіонів красномовно свідчать якого рівня суперник вийшов на поле з київським клубом.

9 вересня 1975-го, на Олімпійському стадіоні в Мюнхені відбулася перша зустріч команд. Вирішив результат поєдинку єдиний м’яч, забитий Олегом Блохіним. Прийнявши м’яч на своїй половині поля на 67-й хвилині, динамівський форвард здійснив самостійний рейд до воріт «Баварії», обігравши на шляху чотирьох захисників і воротаря суперників.

З точним ударом у дальній кут Маєр впоратися не зміг. Перемога —  0:1! Поразку від «Динамо» у першому матчі деякі фахівці вважали непорозумінням. У матчі-відповіді, який пройшов у Києві 6 жовтня, «Динамо» знову всуху обіграло «Баварію». Заявок із Києва та інших міст СРСР на відвідування поєдинку надійшло в кілька разів більше, ніж міг вмістити київський Центральний стадіон. А ті, кому пощастило потрапити на переповнену арену, побачили ще один бенефіс 22-річного Олега Блохіна, який забив два голи у ворота Зеппа Маєра та забезпечив перемогу в Суперкубку Європи із загальним рахунком 3:0.

Тодішній «дубль» Олега Блохіна, чий диво-гол приніс перемогу і в Мюнхені, став запорукою командного і його особистого тріумфу, в значній мірі наперед визнання форварда кращим футболістом Європи.

Якщо мюнхенський тріумф завдяки епічному голу Блохіна ще хтось списував на недооцінку та новизну турніру, то матч-відповідь розставив все по поличках. Голи Олега Блохіна в різному стилі поставили на коліна найвеличнішу команду Німеччини. Нагородою Динамо став Суперкубок континенту, а його примі – Золотий м’яч.

Читайте также: Легенды украинского футбола: Олег Блохин

Фінал Кубка володарів кубків, 2 травня 1986-го

Динамо (Київ) – Атлетико (Іспанія) 3:0.

У легендарному фіналі Кубка Кубків 1986 року, що проходив на стадіоні «Стад Жерлан» у Ліоні, «Динамо» розгромило мадридський «Атлетико» з рахунком 3:0 та виграло Єврокубок!

І до нині цей матч можна дивитися на одному диханні. Забивши вже на 6-й хвилині вирішальної гри, Олександр Заваров значно ускладнив завдання «Атлетіко». Іспанці намагалися повернути контроль над серединою поля, проте всі їхні спроби кияни нейтралізували колективним відбором, пресингом і невпинним пошуком шляхів до чужих воріт.

Долю зустрічі остаточно вирішили після перерви зразкові контратаки, на вістрі яких опинялися Олег Блохін і Вадим Євтушенко.  Всі три футболісти київського клубу завершили колективні дії точними голами. «Сьогодні ми поступилися видатній команді», — визнав після матчу наставник мадридців Луїс Арагонес.

Після Бєланов здобув Золотий м’яч, а Динамо-машина стала другою командою світу після Аргентини з Марадоною за опитуванням World Soccer.

Ліга Чемпіонів — 1994 рік

«Динамо» (Київ) — «Спартак» (Москва) 3:2.

Київське «Динамо» і московський «Спартак» в союзні часи влаштовували одні з найяскравіших матчів. Протистояння Києва і Москви на футбольних полях набувало неймовірних емоцій і часто перетворювалися на справжню «зарубу».

Матч між «Динамо» і «Спартаком» в Лізі чемпіонів 1994/95 став для команд першим офіційним після розпаду Радянського Союзу. Після розпаду СРСР «Динамо» і «Спартак» у своїх чемпіонатах конкуренції особливо не відчували, а українським і російським уболівальникам не вистачало один одного. А Ліга чемпіонів подарувала двом столицям неймовірне свято.

Цей поєдинок вважають класикою не тільки українського футболу, а й Ліги чемпіонів загалом. 14 вересня на полі «Республіканського» почало відбуватися таке, що не можна й описати: «Спартак» просто виносив «Динамо» на очах здивованих киян. Уже до 39 хвилини Писарєв і Тихонов забили у ворота Шовковського два голи. Між ними Михайленко не забив пенальті воротареві збірної України Тяпушкіну.

Але на початку другого тайму Віктор Леоненко точно пробив з лінії штрафного і повернув інтригу в матч. На 76 хвилині він же вирвався на побачення з голкіпером і пробив точно в кут воріт. А під завісу матчу Ковалець виконав чудовий пас уздовж воріт, і Сергій Ребров у падінні відправив м’яч у ворота. Та перемога стала для «Динамо» однією з найбільш пам’ятних в історії клубу.

«Динамо» в той день розтрощило «Спартак» — бальзам на душу динамівських уболівальників всіх поколінь!

Читайте также: Знаменитые киевляне: гений футбола Валерий Лобановский

Ліга чемпіонів 1997/98. 5 листопада 1997 року. «Камп Ноу» 

«Барселона» — «Динамо» — 0: 4.

Не можна не пригадати і розгром Барселони в 1997-му. Хоча під це визначення потрапляють відразу два матчі «Динамо» з каталонцями в тій ЛЧ — і домашній, і виїзний, адже обидва закінчилися для українців феноменальними перемогами 3: 0 і 4: 0! Все ж таки зосередимо увагу на «гостьовому» поєдинку, коли трибуни «Камп Ноу» в кінці гри стоячи аплодували київському «Динамо».

Поразка в Києві з рахунком 0: 3 не на жарт розлютило каталонців. Після розгрому в Києві (0: 3) підопічні Луї ван Галя марили про реванш, що підтверджувалося їхніми висловлюваннями в пресі напередодні матчу. У численних інтерв’ю гравці «Барси» стверджували, що це був лише нещасний випадок, обіцяючи помститися українському клубу на своєму полі. Сам голландський наставник аж занадто самовпевнено говорив про очікувану перемогу, а співробітники Барселони доклали чималих зусиль для того, щоб вивести гостей з себе. До прикладу, автобус в аеропорт київській команді подали з півторагодинним запізненням.

Вечір 5 листопада 1997 року став «темною сторінкою» в історії «Барселони». Вже в першому таймі три голи Андрія Шевченка відправили господарів в нокаут, а після перерви іспанці залишилися в меншості і тоді Сергій Ребров в четвертий раз покарав суперника за грубу помилку в захисті.

Поєдинок київського «Динамо» проти «Барселони» ввійшов у список 25 найкращих матчів в історії Ліги чемпіонів.

Читайте также: “Стадион, так стадион”: топ-5 самых больших стадионов Киева

Чвертьфінал Ліги чемпіонів, 17 березня 1999-го

Динамо (Київ) – Реал (Іспанія) 2:0.

17 березня 1999 київське «Динамо» здобуло одну з найяскравіших перемог в своїй історії.

У матчі-відповіді 1/4 фіналу Ліги чемпіонів був переможений мадридський «Реал». Хоча тодішній чинний володар трофею переживав не найкращі часи, зірковість та безсумнівна амбітність «королівського клубу» не залишали сумніву щодо фаворита протистояння.

Навіть після першого матчу, в якому мадридці вдома на гол Шевченка відповіли єдиним точним ударом Міятовича. Утім, два голи Андрія у матчі-відповіді поставили «Реал» на коліна. Провальний в цілому період Джона Тошака завершився достроковим складенням повноважень переможця Ліги чемпіонів.

Руслана Сторожук

Нагадуємо, що новини без цензури публікуємо в Телеграм telegram ico, підпишись зараз, щоб не пропустити важливе!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Метки:

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: