Premier Palace Hotel — готель, де гетьман Скоропадський зрікся булави

16:28  |  26.02.2024
Premier-Palace-Hotel

У будівлі — вишукані зали, розкішні меблі, ресторани, кафе. У читальні — свіжа преса та журнали, біля приміщення — кінні екіпажі чи авто. Більше сотні років тому фешенебельний готель став справжньою архітектурною окрасою Києва. Заснований ще у XX столітті, він і донині вітає гостей усього світу, будучи розкішною історичною перлиною в колекції Premier Hotels and Resorts.

Реклама готелю на поч. ХХ ст.

Премьер Палас Киев
Будівництво готелю розпочалося в 1909-му році. Проекторами побудови виступили архітектори з Одеси Адольф Мінкус і Федір Траупянскій, які у січні 1911 року повністю здали готову будівлю. У 1912-му році семиповерховий готель у центрі  Києва урочисто зустрічав гостей.

На той час будинок орендував, за 36 тисяч рублів на рік, громадянин Австро-Угорської імперії Яків Целлермайєр. Разом зі своїм братом, він очолював іноземні представництва в Україні, зокрема в індустрії краси та моди. Вже в ті часи чоловік зрозумів, що для успішності свого проєкту, йому потрібно популяризувати свій товар.

Власник готелю почав активно рекламувати свій бізнес. У березні 1912-го року газета «Киянин» надрукувала на своїх сторінках оголошення: «У «Паласт Готелі» (тодішня назва) відкрито ще чотири розкішні зали, а також ресторан та кафе преміального класу».

Розповсюджена інформація спрацювала: у 1913-му році, на Всеросійську виставку, яка проходила в Києві, з’їхалося багато гостей, більшість з яких зупинилася саме в готелі Целлермайєра. Важко уявити, але вже в ті роки, будівля налічувала 150 комфортабельних номерів з усіма зручностями — електрикою, телефоном, гарячою водою.

У залах-читальнях завжди була свіжа преса. За бажанням гостей до готелю подавалися кінні екіпажі чи авто.  У ресторані та кафе могли бути присутніми одночасно 1000 гостей, тому тут проводилися урочисті прийоми та громадські слухання.

Читайте також: Готель “Україна”: як будували один з найвищих хмарочосів столиці

Зречення від влади

Номер Гетьман
У 1918-му році, в результаті обстрілу Києва російської артилерією, готель було пошкоджено. Того ж року в одному з номерів на третьому поверсі, переховувався гетьман Павло Скоропадський. Там же, у двокімнатному люксі, й пройшла церемонія зречення від влади останнього українського гетьмана. Згодом політик виїхав закордон.

До речі, зараз у готелі є тематичний номер “Гетьман” на згадку про ті історичні події. Панорамний напівлюкс виконаний в стилі українського бароко. Ліжко в кімнаті вкрите шкурами, а в стилізованій під камін ніші висять шаблі. У номері є також портрет Скоропадського.

Під час Другої світової війни, будинок готелю знову ж таки, проте в більшій мірі, був пошкоджений. У 1949-му році розпочалася його реконструкція. Під час відновлення готелю дві будівлі було об’єднано у єдиний готельний комплекс (бульвар Шевченка, 5 та бульвар Шевченка, 7).

Саме в такому вигляді готель зберігся до наших днів з офіційною адресою: бул. Т. Шевченка / вул. Є. Чикаленка, 5-7/29. У 1953 році “Палас-готель” був перейменований на готель “Україна”. А нинішню назву «Прем’єр Палац» готель отримав лише на початку 2000-х.

Гімнастика в номері

Інтер'єр номера Висоцький
В одному з найзірковіших готелей Києва свого часу зупинялися такі радянські зірки, як Олександр Вертинський, Леонід Утьосов, Володимир Висоцький, Любов Орлова тощо. В їх честь, в сучасному “Прем’єр Паласі” облаштували тематичні номери.

Двокімнатний люкс у темно-синіх тонах присвячений візитам Володимира Висоцького. Ще один, не менш комфортабельний номер, Олександру Вертинському, який жив у цьому готелі, коли працював на кіностудії імені Олександра Довженка.

А ось про перебування Любові Орлової в помешканні існує цікава легенда. У 1962-му році, проживаючи в будинку для приїжджих, жінка дала незвичне розпорядження покоївці готелю. Як і будь-яка представниця прекрасної статі, актриса хотіла гарно та доглянуто виглядати.

Не маючи вільного часу для занять спортом, жінка попросила прибиральницю перемістити телефон, який був в номері, на шафу. Мовляв, щоразу, як пристрій дзвонитиме, їй доведеться підбігати до шахви, ставати на стілець і злазити з нього, а оскільки телефонували їй декілька разів на день, то виходили непогані вправи для підтримки фізичної форми.

Старовинний телефон в апартаментах Орлової досі нагадує про цю історію. До речі, особисті речі відомих постояльців своєрідна фішка готелю. У номері «Висоцький» можна побачити партитури нот та афіші співака, а в кімнаті «Вертинський» є патефон та фото актора.

Читайте також: Музей Майдана и новая гостиница «Украина»: топ-13 нереализованных архитектурных проектов Киева (фото)

Один з найвідоміших готелей світу

remier-palace
За роки незалежності України в готелі зупинялися такі закордонні зірки, як: Брайан Адамс, Елтон Джон, Ленні Кравіц, Хуліо Іглесіас , Брітні Спірс, Пауло Коельо, Орнелла Муті, Патрісія Каас, Софі Лорен, Річард Бренсон, Стівен Спілберг, Девід Бекхем, Роналдо та багато інших.

У 2001-му році готелю було надано статус п’ятизіркового. У 2009-му році Premier Palace Hotel було присвоєно нагороду «6 Зірок і 7 Стрічок» від комітету Seven Stars and Stripes — всесвітньо відомої організації з визнання в індустрії гостинності, а консьєрж готелю отримав знамениті «Золоті ключі» від Міжнародного Спілки Консьєржів Гранд Готелів (Les Clefs d’Or).

Будівля також входить до «Найвідоміших готелів в світі» (The Most Famous Hotels in the World). На сайті готелю вказано, що сьогодні «Premier Palace Hotel — один з найкращих готелів у Києві, з найрізноманітнішими послугами та з бездоганною репутацією, який вибирають відомі постояльці.

 

Нагадуємо, що новини без цензури публікуємо в Телеграм telegram ico, підпишись зараз, щоб не пропустити важливе!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Оставьте комментарий

*

  1. Сергій 14:54 | 13.03.24

    На старому фото одеський готель «Брістоль»

  2. […] одеський обиватель остаточно переходив на бік гетьмана: це було, очевидно, всерйоз і […]

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: