Погладь за спинку і загадай бажання: пам’ятник коту Пантелеймону

13:28  |  27.10.2021
Кіт Пантелеймон

Любов людини до кішок напевно виникла з першого погляду. Витончені і волелюбні тварини не можуть не підкорювати серця. Їх красу оспівують композитори, письменники, художники, а також скульптори. Так, у багатьох містах світу є пам’ятники присвячені цим тваринам — вони привертають увагу туристів та гарантовано викликають посмішку у перехожих.

Скульптура кота Пантелеймона з’явилася в столиці в 1998 році як данина пам’яті справжньому коту. Красень перської породи, якого ласкаво називали «Пантюша», жив в ресторані «Остерія Пантагрюель» неподалік від Золотих воріт. Сірий пухнастик був улюбленцем гостей і працівників закладу.

Талісман ресторану

Кіт Пантелеймон

За однією з версій, в 1990 році у Маргарити Січкар — колишньої власниці ресторану «Остерія Пантагрюель», з’явилася ідея поселити при ресторані кота. Згідно з іншою версією, кошеня було подароване директору закладу. Незабаром кіт перетворився в улюбленця не тільки господині і працюючого персоналу, а й у відвідувачів. Він став живим талісманом закладу.

Сірий «перс», очевидно, вважав себе директором ресторану і втілював риси талановитого керівника — розум, життєвий досвід, такт, принциповість, бездоганне знання виробничого процесу. Він ніколи не дозволяв собі відпочивати, поки особисто не переконувався в тому, що всім відвідувачам ресторану зручно і комфортно. Пантюша ніколи не дозволяв собі йти відпочивати, поки не був впевнений, що всіх гостей правильно обслуговують і, що вони не терплять ні в чому потреби.

Читайте также: 24 символа Киева от проекта мини-скульптур «Шукай!»

Скульптура пухнастику

Кіт Пантелеймон

Одного разу в «Остерія Пантагрюель»  сталася пожежа, в якій Пантюша, на жаль, загинув, мабуть, задихнувшись під час пожежі. В метушні його не знайшли, а потім було занадто пізно. На згадку про нього навпроти ресторану була встановлена ​​бронзова скульптура  кота.

Автором проєкту виступив відомий український скульптор Богдан Мазур. Бронзову статую встановили навпроти входу в відреставрований ресторан.

Згідно з початковою ідеєю, біля кота на постаменті була пташка. Однак її як сувенір багаторазово спилювали туристи. У зв’язку з цим після кількох спроб відновити пташку кота вирішили залишити на самоті.

Читайте также: Топ-8 архитектурных памятников Киева, которые пострадали от огня

Погладь котику спинку і загадай бажання

Кіт Пантелеймон

Кажуть, якщо загадати бажання та погладити спинку, потерти вуха і хвіст кота, то воно обов’язково здійсниться. А щоб Пантелеймон допоміг у вирішенні матеріальних і фінансових проблем, під лапку йому потрібно покласти монетку. Судячи з відполірованих до блиску вух і хвоста Пантюші, він прийняв вже не один десяток заявок на виконання бажань.

Цікавий факт: завдяки своєрідності пам’ятника, його часто порівнюють зі всесвітньо відомим пам’ятником Единбурзькому псу Боббі, який після смерті свого господаря жив на його могилі до кінця своїх днів.

Легенди про кота Пантелеймона

Кіт Пантелеймон

У Києві існує безліч легенд, пов’язаних з котом Пантелеймоном. Наприклад, одна з них пов’язана з тією самою пожежею, в якій загинув кіт. Згідно з нею, Пантюша попередив всіх відвідувачів, які перебували в той час в ресторані, про небезпеку, але сам врятуватися не встиг.

Інша версія свідчить про те, що пам’ятник коту Пантелеймону насправді присвячений коту Бегемоту — персонажу роману «Майстер і Маргарита». Це пов’язано з тим, що у багатьох киян пухнаста тварина асоціюється з відомим романом Булгакова. Але як би там не було, спорудження пам’ятника коту Пантелеймону не має ніякого відношення до «Майстра і Маргарити».

Читайте также: Пятеро несут холодильник: шесть утраченных памятников Харькова

Цікаві факти

Кіт

У середньому кішки витрачають дві третини свого життя на сон. До прикладу, дев’ятирічний кіт не спить лише три годи свого життя.

Серед власників котів на 17% більше людей з науковим ступенем.

Кішки не відчувають солодкого смаку.

Кішки знижують ризик інфарктів та інсультів у своїх власників приблизно на третину.

Всупереч поширеній думці, більшість кішкок не переносять молоко. Сирою рибою котів теж краще не годувати.

Кішки є єдиними тваринами, яким дозволено входити в мечеть.

У кішок на 24 кістки більше, ніж у людини. Це пояснює їх природну пластичність. Втім, кішки не мають ключиць, що дозволяє їм пролазити в маленькі отвори, в які пролазить їх голова.

Кішки можуть повертати свої вуха на 180 градусів, оскільки їх зовнішнім вухом управляють цілих 32 м’язи. Для порівняння — у людини таких м’язів всього 6.

Відбиток носа у кожної кішки так само унікальний, як і відбитки пальців у людини.

Найбільш довгоживучою кішкою вважається Крим Пафф, яка прожила 38 років і 3 дні (1967-2005). Вона була включена в Книгу рекордів Гіннесса.

Руслана Сторожук

Нагадуємо, що новини без цензури публікуємо в Телеграм telegram ico, підпишись зараз, щоб не пропустити важливе!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: