Папір з Малину, друк в Канаді та художник замість князя: топ-10 фактів про українську валюту

12:06  |  26.05.2022

2 вересня 1996 року другим президентом Леонідом Кучмою видано Указ «Про грошову реформу» в Україні. Результатом цієї видатної події стало створення одного з основних атрибутів незалежної держави — національної валюти. Нею стала гривня.

Звідки така назва, чому її спочатку друкували канадці та як переплутали портрети історичних особистостей на купюрах? Ці та інші цікаві факти читайте в нашому матеріалі.

Спочатку була прикраса

Прикраса "гривна"Згідно з дослідженнями етимологів, слово «гривня» походить від старослов’янського «гривна», що означало браслет або намисто.

Ще до часів Київської Русі існувала прикраса «шийна гривна» – золотий обруч, прикрашений дорогим,  коштовним камінням, який носили на шиї.

Таку оздобу міг собі дозволити не кожний, тому в більшості випадків їх власниками ставали люди з високим статусом у суспільстві.

Іноді «гривнями» називали ще й металеві медальйони.

Читайте также: Оберіг та Kochut — обручки військовим та срібний тризуб для ЗСУ: як працюють ювелірні бренди

Українську гривню друкували канадці

Перші гривні України Після розпаду СРСР в Україні банально не було підприємств, які б могли взятися за виготовлення банкнот. Перші купюри для незалежної України друкувалися у Канаді компанією «Canadian Bank Note Company».

Цьому дійству посприяла українська діаспора і тодішній новопризначений посол України в Канаді Левко Лук’яненко. Це були банкноти від 1 до 20 гривень. Гроші номіналом 50 і 100 гривень друкувалися у Великій Британії.

Собівартість виготовлення однієї тисячі банкнот становила близько 26 доларів, що майже в два рази дешевше, ніж витрати на виготовлення тисячі німецьких марок.

Наразі ж гривня повністю друкується в Україні.

Рубль – обрубок гривні

Гроші часів Київської Русі До XIV століття основною грошовою одиницею Київській Русі була гривня. Під час татаро-монгольської навали (середина ХІІІ століття), срібну гривню почали ділити навпіл. Саме так з’явилися рублі, від слова рубати.

Читайте также: Падіння росії: молоко в бідонах, битви за цукор і Чебурнет

«Копійки», а не «шаги»

Українські копійки Згідно з давніми традиціями Київської Русі, сучасні копійки мали б називатися «шаги», проте задля зручності Верховна Рада України вирішила назвати українські монети «копійками». Також серед варіантів були: різаний та сотий.

«Життя» купюр

Зношені гроші Через те, що гроші часто переходять з рук в руки, вони мають властивість зношуватися. Наприклад, всього через 6-8 місяців користування, дрібні паперові банкноти номіналом 1,2,5 гривень Національний банк України замінює на нові.

Купюри 10, 20, 50 і 100 гривень в обігу в середньому перебувають до 3-ох років. Найбільш «міцними» є 200, 500 і 1000 гривень. Вони можуть «прожити» 5 і більше років.

Папір з Малину

Як друкують гривні Папір для наших гривень виготовляється не деінде як на Житомирщині. Саме там в місті Малин і розташовується Фабрика банкнотного паперу Національного банку України.

Замість князя художник

1 гривня Не обійшлося і без скандалів. Перший пов’язаний з тим, що на затвердженій комісією 100-гривневій купюрі хтось замінив портрет Тараса Шевченка.

Замість зображення Кобзаря в сюртуку та без головного убору намалювали його портрет в образі сільського дядька в кожусі та смушевій шапці.

У другому випадку, художника Василя Лопату звинуватили в тому, що на купюрі номіналом 1 гривня він зобразив не князя Володимира, а самого себе.

Пояснювалося це тим, що портрет хрестителя Русі не зберігся, тому митець намалював «схожу» людину.

В 2004 році методом домалювання бороди зображення князя змінили, але історики виступили категорично проти цієї ідеї. Пояснювали вони це тим, що київські князі традиційно носили тільки вуса.

Масонський слід

500 гривень Можливо не всім відомо, але на зворотній стороні 500-гривневої купюри зображено трикутник з оком всередині. В такому знакові чимало людей вбачають масонський символ, проте за думкою фахівців, дана інформація не є правдивою.

Насправді ж, емблема «всевидюче око» означає «все бачу, все знаю, і стоятиму на варті». Існує думка, що на гривні вона з’явилася за аналогією з доларом: художники припускали, що наша валюта стане такою ж стійкою, як американський «бакс».

Читайте также: Масоны: история «вольных каменщиков» Киева

Одна з найкрасивіших валют

1000 гривеньУ 2008 році комісія з естетики Міжнародного фінансового банку визнала українську гривню однією з п’яти найкрасивіших валют світу. Крім неї, призерами стали американський та австралійський долари, євро і болгарський лев.

Експерти розглянули понад 50 валют світу. Окрім естетичного оформлення купюр, їхньої платоспроможності, банківського забезпечення, до уваги фахівців бралося історичне значення особистостей та архітектурних споруд, які зображені на банкноті.

Леся Українка – єдина та найпопулярніша жінка на гривні

200 гривень Леся Українка – єдина представниця жіночої статі, яка зображена на українських гривнях. На другому місці за поширеністю знаходиться 100-гривнева банкнота з портретом українського поета і художника Тараса Шевченка.

Натомість найрідше в обороті зустрічаються купюри 10-гривневого номіналу з Іваном Мазепою і 20-гривневого з Іваном Франком.

Нагадуємо, що новини без цензури публікуємо в Телеграм telegram ico, підпишись зараз, щоб не пропустити важливе!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: