Озеро з індійського трактату та льодовикового періоду: унікальність «синьої» водойми столиці

19:43  |  31.05.2023
Синє озеро

На західній околиці житлового масиву Виноградар у Подільському районі Києва розташована одна з найвідоміших водойм столиці — Синє озеро. Сформувалося воно ще в льодовиковий період, про що свідчить несподіваний синюватий відтінок води, який створюється завдяки наявності так званого синього мулу на дні.

Але найбільше зачаровує те, що дана водойма згадується в давньому індійському трактаті, що додає Синьці (так називають озеро містяни) ще більшої таємничості та навіть містичності.

Льодовикове походження озера

Озеро Синє
Озеро Синє має тектонічне походження, що означає, що воно утворилося в результаті геологічних рухів земної кори. За легендою, водойма сформувалася ще в льодовиковий період. Це підтверджується наявністю на дні мергелевих та супіщаних відкладень, відомих як «синій мул». Саме такий його відтінок надає воді свого характерного кольору.

До того ж, озеро має декілька привабливих особливостей. По-перше, його водний басейн насичений значною кількістю магнію і кальцію. Це може бути привабливим для людей, які цінують природні властивості цих мікроелементів для організму. Крім того, температура води у цьому водному джерелі розподілена рівномірно, що робить його безпечним для купання порівняно з іншими водними об’єктами у місті.

Озеро Синє можна порівняти з Балатоном в Угорщині, який є відомим світовим курортом. Однак Синє озеро значно менше за розмірами. Його можна обійти за 5-10 хвилин.

Читайте також: Захисниця Києва, яка сама гине: цікаві факти про річку Ірпінь

Озеро з індійського трактату

Озеро на Виноградарі
В одному з досліджень відомого індійського вченого було зазначено про існування 400 водойм по всьому світу, які мають певний зв’язок з Космосом. До цього унікального списку увійшли 3 українські озера — Світязь, Синевір та, звичайно, Синє.

Місцеві жителі Виноградаря давно помітили цікаву особливість Синьки: думки, з якими вони приходять до озера, стають реальністю. Згідно зі словами однієї з доглядачок водойми, вона особисто багато разів зверталася до Синього зі своїми бажаннями, які незабаром здійснювалися.

Читайте також: Опромінення росіян на ЧАЕС, повноводна річка Ірпінь та бобри-союзники: як природа захистила Київ від окупації

Іхтіофауна Синьки

Озеро Синька
У період з 2001 по 2002 роки було проведено дослідження десяти водойм міста Києва, з метою виявлення в них наявності рибного світу. Дослідження показало, що у озері Синьому проживає (або проживало) 12 видів риб, серед яких можна відзначити щуку, окуня, карася, плотву, червонопірку, щипку та інші.

Однак через значне забруднення водойми, на даний момент ловити ці водні організми заборонено. Існуючий заборонний режим свідчить про те, що вода стала непридатною для споживання та вимагає серйозних заходів для очищення та відновлення її екологічного стану.

Катастрофічне обміління

Озеро Синє
Синє озеро катастрофічно міліє вже кілька років поспіль. І скоро воно може безслідно зникнути. Його глибина швидко зменшується, і здається, що скоро ця водойма може зникнути зовсім.

За даними довідника «Київ» 1982 року, тоді площа цього джерела була вказана як 15 гектарів. Але вже у 2018 році офіційний паспорт вказує лише 2,8 гектара. Зі зменшенням площі Синьки, майже повністю пересохла з’єднувальна протока, і по суті утворилося два окремих озера, рівень води в яких постійно падає.

Причин висихання кілька і характер їх різний. Природньою підставою до обміління стало глобальне потепління, і як наслідок, зростання випаровування та замулення джерел живлення. Техногенним приводом стало безперервне з 1980 року будівництво на берегах водойми житлових масивів та автомобільних доріг, які стали перешкодами в доступі для ґрунтових вод.

«Відсутність наповнення за рахунок ґрунтових вод – це одна з причин обміління, а також є природне висихання озера у зв’язку з високими температурами. Тобто не вистачає ґрунтових вод», – пояснював заступник начальника управління екології та природних ресурсів КМДА Володимир Дундар.

Читайте також: Забудова берегів Дніпра, штучні бар’єри та хляпавка в північних сусідів: причини та наслідки підвищеного рівня води в Києві

Врятувати озеро!!!

Озеро на Виноградарі
У 2023 році озеро Синє у Подільському районі Києва отримало фінансування з Київського міського фонду охорони навколишнього середовища для проведення ряду заходів — розчищення та благоустрій водойми.

Проєкт передбачає розчищення озера на глибину 5 метрів з метою відкриття ґрунтових джерел, що сприятиме додатковому наповненню озера і поліпшенню екологічного стану.

Також планується розчищення з’єднувальної протоки та об’єднання озера в кільце, щоб вирівняти рівні води і запобігти її застою. В результаті цих заходів природозахисники сводіваються відновити оригінальну площу озера та покращити його стан, забезпечуючи стале збереження цієї водойми.

«На вимогу місцевих мешканців та за ініціативою депутатів Київради Вадима Сторожука та Олексія Окопного Управління екології включило роботи з розчищення та благоустрою озера до переліку природоохоронних заходів на 2023 рік. Будемо докладати всіх зусиль, щоб врятувати цю унікальну водойму», — зазначив Начальник Управління екології та природних ресурсів КМДА Олександр Возний.

Нагадуємо, що новини без цензури публікуємо в Телеграм telegram ico, підпишись зараз, щоб не пропустити важливе!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: