Особливості підготовки Сил територіальної оборони до бойових дій

14:43  |  30.06.2023
Особливості підготовки Сил територіальної оборони до бойових дій

Україна героїчно бореться з окупантами. Сили ТрО ЗСУ беруть участь у захисті країни з самого початку повномасштабної війни. За цей час багато громадян пройшли шлях становлення від цивільних до досвідчених воїнів ЗСУ. Механізми для залучення бійців та продовження опору упродовж війни постійно модифікуються.

Правові питання територіальної оборони та руху опору врегульовано на законодавчому рівні. 3 травня 2022 року Парламент ухвалив Закон Про внесення змін до Закону України «Про основи національного спротиву» щодо надання можливості територіальній обороні виконувати завдання в районах ведення бойових дій.

З правової точки зору це означає, що Сили територіальної оборони ЗСУ більше не виконують субсидіарних функцій з оборони та захисту. Відтепер роль Сил ТрО ЗСУ є подібною до ролі сухопутних військ. Зміна означає, що підрозділи тероборони стають повноцінними одиницями ЗСУ та виконують бойові завдання.

Основні завдання Сил ТрО

Територіальна оборона — це окремий рід сил у складі ЗСУ, який підпорядкований Головнокомандувачу ЗСУ. Перед підрозділами можуть бути поставлені різні завдання:

  • оборона території разом з іншими підрозділами військ ЗС України;
  • забезпечення умов для розгортання військ або їх перегрупування;
  • захист населення, територій, довкілля та майна від надзвичайних ситуацій, ліквідація наслідків ведення бойових дій;
  • охорона та оборона важливих об’єктів і комунікацій, критично важливих об’єктів інфраструктури, об’єктів обласного, районного, сільського, селищного, міського значення;
  • участь у боротьбі з диверсійно-розвідувальними силами, іншими збройними формуваннями противника.

Ключова функція Сил ТрО — організація та виконання завдань територіальної оборони в певному регіоні чи у зоні воєнних дій, яка, поряд з рухом опору та підготовкою громадян України до національного спротиву, є складовою Національного спротиву в Україні.

Про здобутки та особливості підготовки Сил ТрО ЗСУ

Базова військова підготовка є фундаментом для подальшого розвитку бійців. Військовослужбовці сил ТрО ЗСУ регулярно удосконалюють знання, вміння та навички щодо виконання обов’язків в бойових умовах. БЗВП надає необхідні навички та знання для ефективного функціонування у військовому середовищі. Базовий вишкіл включає вогневу і тактичну підготовку, інженерну справу, тактичну медицину та основи роботи з армійським зв’язком.

Окремо проходить фахова підготовка артилеристів, зенітників, мінометників, протитанкістів. Військовослужбовці проходять фахову підготовку в навчальних центрах і по місцю проходження служби. У навчальних таборах підготовка дозволяє розвивати практичні навички в умовах, наближених до реальних.

У військових частинах Сил територіальної оборони ЗСУ відбуваються заходи щодо формування та підтримання необхідного рівня злагодженості підрозділів та штабів. Інструктори-психологи допомагають вчорашнім цивільним, а нині військовослужбовцям, виробити навички подолання бойового стресу та посилити психологічну стійкість, необхідні для виконання бойових завдань.

Внесок Сил ТрО у війні

З самого початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну підрозділи Сил тероборони встали на захист нашої землі. Бійці брали участь в обороні Києва, Чернігова, Сум, Харкова, Запоріжжя, Миколаєва. Бійці ТрО також брали участь у воєнних діях у Маріуполі та Херсоні, а пізніше й у Сєвєродонецьку і Бахмуті. Нині бійці Сил ТрО активно виконують бойові завдання вздовж усієї лінії фронту наряду з іншими підрозділами Сил оборони.

Нагадуємо, що новини без цензури публікуємо в Телеграм telegram ico, підпишись зараз, щоб не пропустити важливе!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: