«Охматдит»: від лікарні для чорноробів до найбільшої української дитячої клініки, яку атакувала росія

19:32  |  18.07.2024
Лікарня "Охматдит"

Історія Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит» бере свій початок з 19 століття, коли за ініціативи відомого київського філантропа Миколи Терещенка в Києві побудували медичну установу для незаможній людей.

З тих часів клініка зазнала чимало змін: з закладу для чорноробів вона перетворилася в найбільшу багатопрофільну дитячу установу України, де виконують складні операції різних напрямів та де протягом року лікують до 20-ти тисяч маленьких пацієнтів.

На жаль, 8 липня 2024-го року медичний заклад став ціллю ракетного обстрілу. Внаслідок прямого влучання російської ракети в «Охматдит» зруйнувався один з корпусів закладу, а також були пошкоджені  й інші будівлі установи. Що найголовніше, в результаті атаки постраждали та загинули люди.

Збудована на кошти благодійників

Микола Терещенко
Наприкінці XIX століття в Києві почалася офіційна ера медицини, яка замінила традиційних, на той час, знахарів і повитух. В місті почали з’являтися перші медичні установи, однією з яких стала Київська безоплатна лікарня Цесаревича Миколая для робітників і бідних (нині відома як «Охматдит»).

Заснована в 1894 році, лікарня була побудована завдяки зусиллям і фінансуванню відомого підприємця і філантропа Миколи Терещенка, який виділив для цього близько 100 тисяч карбованців з власного капіталу. Інші заможні кияни також приєдналися до цієї ініціативи.

Серед них був Михайло Дегтярьов —  перший міський голова Києва, а також член Міської Думи Микола Попов, які пожертвували на будівництво лікарні по 25 тисяч рублів кожен. За свої благодійні зусилля всі троє отримали звання почесних громадян Києва.

Читайте також: Род Терещенко: врожденная деловая хватка и «стремление к общественной пользе»

Розбудова медичного закладу

Лікарня "Охматдит"
Будівлю майбутньої лікарні спроєктував відомий київський архітектор Володимир Ніколаєв. Спочатку лікарня будувалася на 52 ліжка та додатково була оснащена бактеріологічною лабораторією, дезінфекційною камерою з текучою парою, кухнею та дерев’яною каплицею.

У 1901-1903 роках, за проєктом того ж архітектора, у закладі відкрилося хірургічне відділення на 25 ліжок (15 для чоловіків і 10 для жінок). Відомий києвознавець Михайло Кальницький на своїй сторінці у Facebook про деталі спорудження писав:

«Приміщення для хворих розташовувалися вздовж східної стіни, які закінчувалися операційною з великими вікнами та заскленою стелею. З західного боку були прибудовані два окремі крила: у північному знаходилися буфети, склади та вбиральні, а у південному — приміщення для лікарів і сестер, ванні кімнати та палата на два ліжка».

За перший рік роботи установи в клініці пролікувалося понад 500 пацієнтів, а впродовж десяти років в закладі отримали медичні послуги майже 9 тисяч осіб із незаможних верст населення.

Інститут охорони материнства і дитинства

Лікарня "Охматдит"
Незважаючи на Першу світову війну, саме у ті роки, медичний заклад почав активно розширюватися. У 1917 році на базі клініки відкрився туберкульозний диспансер, пологовий будинок на 30 ліжок, а також консультаційний центр для вагітних жінок та матерів.

У жовтні 1927 року більшовицька влада вирішила перепрофілювати лікарню, об’єднавши різні установи охорони материнства та дитинства, включаючи будинки немовлят, консультаційні центри, дитячу лікарню тощо. Згодом на базі цих закладів був створений Український науково-дослідний інститут охорони материнства і дитинства.

У 1934 році, після об’єднання з інститутом охорони здоров’я підлітків, тут було організовано відділ фізіології дитини та шкільної гігієни, біохімічну і фізіологічну лабораторії, а також антропометричний кабінет.

«Охматдит»

Лікарня "Охматдит"
Під час Другої світової війни лікарня не припиняла свою роботу, а інститут поновив діяльність одразу після звільнення Києва від німецьких окупантів. З 1943 року в структурі лікарні функціонували акушерське, гінекологічне, дитяче, терапевтичне, отоларингологічне, хірургічне, інфекційне та інші відділення.

Після війни медичний заклад також продовжував активно розвиватися. В лікарні з’являлися нові відділення, а саме зубопротезувальне, відділення кишкових інфекцій, молочна кухня, десять пунктів охорони здоров’я. У 1948 році медичний заклад отримав відому для нас назву «Охматдит», що означає ОХорона МАТері та ДИТини.

У 1987 році в закладі з’явився сучасний лабораторний корпус, а через рік — генетичний корпус з відділенням медичної генетики та двома великими аудиторіями для проведення конференцій і занять зі студентами.

З 1989 року лікарі «Охматдиту» першими в Києві почали використовувати ультразвукову діагностику мозку у новонароджених, а також УЗД легенів, плевральної порожнини, шлунку, вилочкової залози, м’яких тканин та кістково-суглобової системи.

Читайте також: «Алло, швидка»: історія появи і розвитку екстреної медичної допомоги Києва

Національна дитяча спеціалізована лікарня

Лікарня "Охматдит"
Після здобуття Україною в 1991 році незалежності, «Охматдит» продовжував залишатися найбільшою і найсучаснішою дитячою лікарнею в країні, а з липня 1996 року Указом Президента України навіть отримав статус лікарні національного значення.

На сьогодні НДСЛ «Охматдит» багатопрофільний діагностично-лікувальний заклад, який надає спеціалізовану висококваліфіковану медичну допомогу, включаючи операції різної складності: трансплантацію кісткового мозку, хірургічну корекцію складних вроджених вад у новонароджених, онконейрохірургію тощо.

На початку повномасштабного вторгнення рф, спеціалісти «Охматдиту» продовжували надавати допомогу як дітям, так і дорослим, рятуючи сотні життів. Робота лікарні не зупинялася навіть під час активних бойових дій на околицях Києва у 2022 році, коли заклад піддавався активним російським обстрілам.

8 липня 2024 року російська ракета влучила в будівлю київської лікарні «Охматдит». Внаслідок терористичного ракетного удару є загиблі та поранені. В закладі повністю зруйновано корпус токсикології та вибуховою хвилею пошкоджено кілька інших відділень. Дітей, які перебували на лікуванні в клініці, евакуювали в інші медустанови.

Нагадуємо, що новини без цензури публікуємо в Телеграм telegram ico, підпишись зараз, щоб не пропустити важливе!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: