Мобілізація в Україні на фоні могилізації на росії

10:00  |  30.09.2022
https://my-kiev.com/wp-content/uploads/2022/09/c87f365-clipboard01.jpg

На фоні повальної могилізації на росії повстало питання про мобілізацію в Україні. Давайте розглянемо основні питання та правила прийому на військову службу.

Загальні відомості

https://my-kiev.com/wp-content/uploads/2022/09/c87f365-clipboard01.jpg

При введенні воєнного стану в країні перш за все мобілізуються військовослужбовці, військовозобов’язані та резервісти, також за бажанням участь у бойових діях можуть брати громадяни, які добровільно приходять у військкомати та укладають договір зі ЗСУ.

В першу чергу призиваються громадяни (переважно чоловіки), які мають досвід ведення бойових дій, віком до 40 років, які в минулому вже служили за контрактом, і яким стан здоров’я дозволяє брати участь у бойових діях. Це операційний резерв.

Далі призиваються військовозобов’язані з мінімальним військовим досвідом — ті, які служили в армії до 2014 року як строковики або за контрактом. Потім вони відправляються до навчальних частин, щоб освіжити навички, а потім на фронт. Це друга черга мобілізації, яка сьогодні проходить в Україні.

Потім можуть призвати громадян, які закінчували військові кафедри ВНЗ, як офіцери запасу і ще не були призвані. Це мобілізаційний резерв. І аж потім призиваються всі інші громадяни, які не мають знань, умінь та навичок у військовій справі, але за станом здоров’я та віком можуть бути залучені до воєнних дій. Це громадський резерв.

З військомату на фронт?

https://my-kiev.com/wp-content/uploads/2022/09/c87f365-clipboard01.jpg

Звичайно ні. В Україні ніхто не йде одразу на фронт, окрім дійсних військовослужбовців. Мобілізованих громадян спочатку відправляють у навчальні центре, де вони навчаються всьому необхідному, а саме проходять початкову та базову підготовку.

Початкова підготовка полягає у формуванні у мобілізованих первинних загальновійськових знань. Базова підготовка вже включає в себе наявність первинних знань і полягає у набутті навичок поводження зі зброєю та вибуховими пристроями, а також в наданні першої домедичної допомоги.

Контракт, чи мобілізація: терміни

https://my-kiev.com/wp-content/uploads/2022/09/c87f365-clipboard01.jpg

Терміни проходження військової служби під час воєнного стану у контрактника і мобілізованого можуть бути різними. Наприклад, можна заключити контракт зі ЗСУ на мінімальний термін — 3 роки і проходити службу у рядовому складі, у тому випадку, якщо немає військового звання. А можна проходити службу у якості мобілізованого, тоді термін проходження служби буде залежати від того, як будуть проходити військові дії, тобто він безстроковий.

Простими словами — якщо бойові дії закінчаться завтра, то мобілізований буде вільний завтра, а контрактник буде служити ще 3 роки, але якщо бойові дії будуть тривати більше, то контрактник зможе звільнитись через 3 роки, чого не скажеш про мобілізованого, але є свої виключення.

Читайте також: Життя під час війни та після неї: на що можуть розраховувати військовослужбовці та ветерани

Примусова мобілізація жінок можлива?

https://my-kiev.com/wp-content/uploads/2022/09/img_0475-e1664475292242.jpg268 КБ 1200 на 800 пикселей Редактировать Удалить навсегда Атрибут alt Опишите назначение изображения(откроется в новой вкладке). Оставьте пустым, если изображение является только элементом декора.Заголовок img_0475 Подпись Описание Ссылка на файл: https://my-kiev.com/wp-content/uploads/2022/09/img_0475.jpg Скопировать URL

На даний момент офіційно ні. Так, у лавах ЗСУ проходять військову службу жінки у складі Жіночого батальйону, але всі вони заключали контракт виключно на добровільній основі.

Військовозобов’язаних жінок можуть призвати на військову службу, але на ті спеціальності, які критично необхідні у ЗСУ, наприклад це можуть бути технічні або медичні спеціальності, або інші. Однак, на сьогоднішній день, в Україні немає примусової мобілізації жінок до ЗСУ у склад бойового підрозділу.

Офіційна позиція влади

https://my-kiev.com/wp-content/uploads/2022/09/630_360_1647521738-527.jpeg

Після офіційного звернення путіна до свого народу, в якому він повідомив про початок часткової мобілізації, офіційна позиція Києва полягає в тому, що це нічого на фронті не змінить.

В Україні з 24 лютого 2022 року проходить загальна мобілізація. До бойових дій в основному залучають людей з бойовим досвідом і тих, хто не маючи досвіду, але маючи бажання повоювати заключає контракт, проходить підготовку і йде на фронт.

За словами Михайла Подоляка подальша мобілізація в Україні буде залежати від подій на фронті. Однак, варто зазначити, що на фронті стовідсотково вже перебувають дійсні військовослужбовці, військовослужбовці першої та другої черги мобілізації, а також добровольці, які мали бажання піти на війну.

Варто зазначити, що окрім тих військовослужбовців, які вже є на фронті, і ще тренуються на полігонах по всій Україні, є ще й ті, які проходять навчання в країнах Європи — їх десятки тисяч. З 1 жовтня має запрацювати анонсований Сполученими Штатами Америки ленд-ліз, який передбачає перебачу великої кількості озброєння.

Логічно припустити, що вся та зброя, яка приїде з-за кордону має бути знайома українському військовому, який буде використовувати її на фронті. Це можна пов’язати якраз з нашими воїнами, які зараз проходять курси навчання на іноземних полігонах і поповнять резерви ЗСУ з початком ленд-лізу.

Окрім того, варто також відзначити слова Олексія Арестовича про те, що Україна має мобілізаційний резерв в кількості 5 млн. людей, але українська армія дуже підв’язана під кількість озброєння, яке може надати колективний захід. Якщо простими словами, то дати 1 автомат на двох і відправити на фронт вони не можуть. Тому мобілізація людей буде залежати від кількості наявного озброєння та всього супутньо необхідного.

Від цього буде залежати можливість повторного контрнаступу ЗСУ: локального, як на Харківщині, чи повномасштабного по всій лінії фронту.

Хто не підлягає мобілізації?

https://my-kiev.com/wp-content/uploads/2022/09/248607_khvoroby_mobilizaciya_new_960x380_0-e1664475606702.jpg268 КБ 1200 на 800 пикселей Редактировать Удалить навсегда Атрибут alt Опишите назначение изображения(откроется в новой вкладке). Оставьте пустым, если изображение является только элементом декора.Заголовок img_0475 Подпись Описание Ссылка на файл: https://my-kiev.com/wp-content/uploads/2022/09/img_0475.jpg Скопировать URL

Мобілізації не підлягають:

  • громадяни заброньовані підприємствами та державними структурами;
  • громадяни з інвалідністю та ті громадяни, які мають проблеми зі здоров’ям.

У зв’язку із сімейними обставинами:

  • троє чи більше неповнолітніх дітей;
  • єдиний опікун неповнолітньої дитини;
  • дитина-інвалід (якщо 1, чи 2 група, її вік не має значення), або має тяжкі захворювання (вроджені вади НС, вади розвитку, онкологія, інсулінозалежні, потребують трансплантації, інші тяжкі хвороби та важкі форми хвороб);
  • опікуни неповнолітніх дітей-сиріт;
  • громадяни, які мають близьких та родичів, які за висновками лікарської комісії потребують постійного догляду, або мають 1, чи 2 групу інвалідності;
  • лише один із подружжя, яке виховує неповнолітню дитину може бути мобілізованим;
  • народні депутати та депутати ВР.

Куптій Дарина

Нагадуємо, що новини без цензури публікуємо в Телеграм telegram ico, підпишись зараз, щоб не пропустити важливе!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: