«Ми не маємо посольства у Каліфорнії»: як Маргарет Тетчер вмовляла українську владу не оголошувати незалежність

16:34  |  07.08.2023
Маргарет Тетчер в Києві

Додала клопіт спецслужбам, поласувала традиційними українськими стравами та образливо порівняла Україну з Каліфорнією. Який слід залишила Маргарет Тетчер в історії нашої держави та з якою метою, за рік до проголошення незалежності, британська «залізна леді» завітала до Києва?

Стратегічне значення візиту

Маргарет Тетчер та Горбачов
Влітку 1990 року, тодішня прем’єр-міністерка Великобританії Маргарет Тетчер здійснила свій перший і, на жаль, останній візит до Києва. Її прибуття до української столиці було здійснене після зустрічі з тогочасним радянським керівником Михайлом Горбачовим.

Приїзд до «перебудовника» був нібито пов’язаний з підтримкою реформ останнього радянського Генерального секретаря, але подейкують, що це було не основною метою відвідування «залізною леді» москви. Відомо, що Тетчер симпатизувала Горбачову, і візит до Києва був не лише у рамках приїзду до СРСР та певним дружнім жестом, але й мав стратегічне значення.

Ймовірно, за проханням вождя, який намагався не допустити розвалу «радянської імперії», прем’єрка мала за ціль переконати українське керівництво не прискорювати процес оголошення незалежності. Проте посвідка на смерть соціалістичної держави вже була в процесі підготовки.

Читайте також: Автограф принца в заліковій книжці: візит Карла ІІІ до Києва

Програма візиту

Маргарет Тетчер в Києві
До української столиці Маргарет Тетчер приїхала не сама, а з своїм чоловіком Денісом. Достеменно невідомо, де саме зупинилося британське подружжя. Існує два варіанти їх розміщення. Згідно з першою версією, пара жила у готелі «Київ», згідно з іншою — у резиденції в Межигір’ї.

Перший посол незалежної України у Британії Сергій Комісаренко впевнений в правдивості останньої тези. За його словами, хоча у ті часи у Межигір’ї ще були певні сліди від чорнобильської небезпеки, її переконали, що на той час радіоактивність мінімальна, і перебувати там безпечно.

Згідно з офіційною програмою візиту, у Києві Маргарет Тетчер поклала квіти до могили Невідомого солдата в парку Вічної Слави, вшанувала пам’ять загиблих у Бабиному Яру, виступила у Раді та разом з чоловіком завітала в оперний театр.

По місту відома гостя пересувалася на чорній «Чайці», а пригощалася традиційними українськими стравами — борщем з пампушками, салом та варениками з ягодама.

«Україна прагне в Європейський дім»

Маргарет Тетчер в Києві
Візит Маргарет Тетчер до Києва викликав неабиякий інтерес серед мешканців та гостей міста. Всі вони мріяли не тільки побачити британську політичну легенду, а й потиснути руку «залізній леді».

Така підвищена цікавість до прем’єр-міністерки змусила служби безпеки обох країн працювати у посиленому режимі та повністю контролювати ситуацію. Тоді московські спеціалісти намагалися зайняти головні позиції у цьому дійстві, проте, як мінімум один раз, на них чекав несподіваний сюрприз.

Під час зустрічі з киянами на площі Жовтневої революції (тепер відомою як Майдан Незалежності), люди у вигляді англомовних лозунгів висловлювали свої амбіції та прагнення України увійти до Європи. «Україна прагне в Європейський дім», — саме такими гаслами українці зустрічали британку.

Роботу спеціалістам з безпеки додавала й сама Тетчер. Незважаючи на ретельну підготовку і бездоганну роботу служб, жінка зуміла здивувати їх своєю активністю та енергійністю.

Вона була здивована та приємно вражена подібною ініціативністю місцевих жителів, тому й сама часто зупиняла свій кортеж, щоб поспілкуватися зі звичайними людьми на вулицях Києва, надаючи своїм шанувальникам особливі емоції від своєї присутності.

Читайте також: Принц Филипп ел борщ и летал над столицей на самолете: визиты монархов в Киев

«Ми не маємо дипломатичних стосунків із Каліфорнією»

Маргарет Тетчер в Києві
У Верховній Раді Маргарет Тетчер виступила 30 червня. Промова була яскравою та тією, яка запам’ятовується. Такими ж були і її відповіді на запитання депутатів. Хоч останні і не могли звертатися до неї напряму щодо підтримки Британією права України на самовизначення, вони запитали про можливість створення української амбасади в Лондоні.

Саме тоді й відбувся знаменитий епізод, який і досі залишається в пам’яті тодішніх представників влади. Колишній депутат Верховної Ради УРСР Дмитро Павличко пригадав свої враження від почутого.

  • «Ms Thetcher what’s about the ambassy of Ukraine in London»? («Що ви можете сказати про посольство України в Лондоні»?).
  • «We have no diplomatic relations with California». («Ми не маємо дипломатичних стосунків із Каліфорнією».).

Тоді ця фраза звучала образливо і сприйнялася як неповажне ставлення до суверенітету та значущості України на міжнародній арені.

Зміна політичної карти світу

Маргарет Тетчер в Києві
Баронеса Маргарет Тетчер була першим високопоставленим зарубіжним політиком, який виступив у Верховній Раді УРСР. На момент свого візиту до Києва, прлітикиня бачила майбутнє України лише у складі СРСР.

За зачиненими дверима вона авторитетно пояснювала українській владі про недопустимість розвалу радянського союзу та вміло закликала до перемовин. Але доля міжнародної політики призвела до іншого розвитку подій.

26 грудня 1991 року Рада Республік Верховної Ради СРСР констатувала факт припинення існування Радянського Союзу. У 69-річному віці «імперія зла» припинила своє існування, причому докорінно змінивши світову карту політичних структур. Втім, не лише політична арена зазнала змін. Після одинадцяти років прем’єрства, зі сцени світової політики зійшла і Маргарет Тетчер.

Нагадуємо, що новини без цензури публікуємо в Телеграм telegram ico, підпишись зараз, щоб не пропустити важливе!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: