Лосі, лисиці, кабани: дикі сусіди киян, які стають все ближчими до людей

16:45  |  27.01.2024

Лісові мешканці здається непогано адаптовуються до життя поруч з людьми та прекрасно уживаються з ними у великих містах. Сьогодні вже майже не викликає здивування підгодовування у київському дворі нелякливого їжачка молоком або ж пригощання майже ручної білочки горіхами в парку.

Натомість, більш вражаючими, та ще поки що незвичними, є зустрічі на вулицях міста з лисицями, які зовсім не лякаються людей, лосями, які все частіше потрапляють під колеса машин містян або ж дикими птахами, які будують гнізда на балконах городян і господарюють на їх горищах.

Дикі кабани

Дикі кабани
Останніми роками в Києві зросла популяція диких кабанів. Якщо раніше їх можна було зустріти хіба що в Пущі-Водиці, то зараз вони вже є практично скрізь, особливо в місцях, де рідко бувають люди — Дарницьке лісогосподарство, дніпровські острови, Гідропарк. А ще їх можна побачити в лісових масивах Конча-Заспи.

У 2021 році начальник відділення Національного природного парку «Голосіївський» Віталій Хрунов зазняв відео, як у парку неподалік Конча-Заспи сім’я диких кабанів чимчикувала у своїх справах засніженим лісом. «Зустрічав 14 великих і малих кабанів, а буває вони збираються у стадо й по 50 особин».

Зоозахисники розповідають, що доволі частими є випадки, коли люди намагаються підгодовувати диких кабанів біля дороги. Спеціалісти попереджають, такі дії є вкрай небезпечними, як і для тварин, так і для людей. По-перше, навіть виходи тварин до ділянок, де рухається транспорт збільшує ризик аварій та гибелі парнокопитних.

По-друге, дикі кабани призвичаються до подібного роду підгодовування і почнуть асоціювати людей з їжею, що в свою чергу призведе до того, що тварини все активніше шукатимуть поживу в густонанаселених пунктах. Хоча й побутує думка, що свині неагресивні, полохливі та тікають від людей, існують випадки, коли тварини (особливо свиноматки) становлять чималу небезпеку.

Читайте також: Козел Борис, кіт Шафа та провідниця Ніколь — як тварини допомагають людям у час війни

Лисиці

Лисиця
Все частіше у столиці можна зустріти хижаків, до прикладу лисиць. Зазвичай, вони приходять у пошуках їжі до житлових будинків взимку, однак останніми роками лисиць помічають в районах столиці навіть влітку. У 2022 році тварину побачили на Відрадному поміж багатоповерхівками. Людей вона зовсім не лякалася та навіть подружилася з місцевими собаками.

У 2023 році хижачку виявили у житловому будинку в Святошинському районі столиці. Тварина бігала між поверхами під’їзду, чим сильно злякала жителів масиву. На допомогу прийшли спеціалісти, які відловили тварину та доставили її до державної лікарні ветеринарної медицини.

В тому ж році, волонтери врятували ще одну лисицю, яка випадково опинилася на восьмому поверсі новобудови, застрягла там та не могла самостійно злізти. Зоозахисники розповідали, що тварина дуже замерзла і була сильно налякана, але незважаючи на це, дала легко себе упіймати. Після того, як її спустили на землю, вона втекла до лісу.

За час перебування на будівництві лисиця встигла трохи нашкодити – погризла будматеріали, які були поруч. На щастя, тоді обійшлося лише ними, адже хижачки можуть бути й небезпечними. Це дуже обережний і полохливий звір, але він не в змозі контролювати себе, коли хворий на сказ.

Ймовірність натрапити на хвору лисицю доволі висока, адже за останні роки чисельність цих тварин зросла і вони все частіше стали наближатися до житлових зон. Крім того, тварини також є переносниками корости та інших захворювань. Через укуси заражених хижачок можуть постраждати люди, домашня худоба, собаки.

Лосі

Лось на дорозі
Час від часу у місто забрідають навіть лосі.  В 2020 році на вулиці Саперно-Слобідській у Голосіївському районі Києва автомобіль збив сохатого. Як розповідали в поліції, потяг, який їхав повз, зненацька подав звуковий сигнал, чим дуже налякав тварину. Вона від страху вибігла на проїзну частину, де й відбулося зіткнення з автомобілем Daewoo.

У 2023 році на стадіон у Парку партизанської слави в Дарницькому районі Києва теж забіг лось. Тварина зламала паркан, а потім бігала полем, намагаючись знайти вихід. Небайдужі люди викликали поліцію та рятувальників. На жаль, врятувати тварину не вдалося. Як повідомляли ветеринари, у неї був сильно забитий бік і площа удару була дуже великою.

Не зважаючи на те, що в описаних нами випадках, парнокопитні вели себе неагресивно та самі лякалася людей, спеціалісти просять громадянин бути обережними з дикими ссавцями. У разі несподіваної зустрічі із тваринами, правоохоронці радять одразу ж викликати відповідні служби, тримати безпечну дистанцію, не намагатися контактувати з сохатими та ловити їх.

Птахи

Дикі птахи в Києві
Мешканці київських районів, особливо тих, що межують із лісами, помітили також збільшення у місті різних видів птахів. У спальному районі Києва — на Троєщині — місцеві жителі сфотографували сокола сапсана, якого занесено до Червоної книги. У Новобіличах в об’єктиви камери потрапили сови, які літали за 200-300 метрів від висотних будинків.

Жителі Борщагівки часто повідомляють про зустрічі з боривітром, що належить до роду соколиних і дуже часто селиться на дахах багатоповерхівок. Залітають в Київ, особливо в зимовий період, і підорлики, яструби, і тетеревятники. Навіть були зафіксовані білі північні кречети та осоїд – дикий птах, схожий на яструба.

Читайте також: Пес-сапер Патрон, поштовий птах Шер Амі та капрал мавпочка Джекі: тварини-герої воєн

Тропічні втікачі

Ігуана на городі
Екзотичних мешканців в Києві теж зустрічають, правда, це зазвичай домашні вихованці-втікачі. Кілька років тому в селі Крушинка Київської області виявили величезну ігуану. Тварина поїдала кабачки на городі місцевої жительки, яка прийняла її за динозавра і звернулася в «Команду порятунку тварин».

«Звернулася жінка із заявою про те, що у неї по городу вже кілька тижнів ходить динозавр і їсть кабачки. Вже весь урожай кабачків з’їв і грядки потоптав. Незважаючи на удавану чудність заяви, жінка досить детально описала зовнішність динозавра і його розміри. Команда виїхала на місце події, де на кущі біля приватного будинку виявили велику ігуану», — йшлося в повідомленні.

З великою ймовірністю, ігуана втекла досить давно, так як незважаючи на значні розміри (більше метра в довжину), опору вона не чинила і була дуже виснажена. Тварину госпіталізували в ветклініку Київського зоопарку, де її лікуванням зайнялися фахівці.

В 2023 році в одну з київських квартир заповзла змія. Хазяйка помешкання помітила плазуна випадково, коли вранці пила каву. Поглянувши на підлогу, жінка закричала від страху, там була змія, яка швидко поповзла за шафу. Собі на допомогу власниця квартири викликала команду порятунку тварин Києва. Рятувальники швидко прибули на місце події та обережно дістали плазуна.

Згодом з’ясувалося, що змія була не звичайною, а екзотичною. Це був тонкохвостий полоз на ім’я Маршалл — на честь репера Емінема. Він втік з погано зачиненого серпентарію, розташованого в сусідньому під’їзді, кілька місяців тому. Власник довго шукав свого улюбленця тому сильно зрадів його порятунку.

Нагадуємо, що новини без цензури публікуємо в Телеграм telegram ico, підпишись зараз, щоб не пропустити важливе!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: