Кенугард, Самбатас та Куява: як в давнину називали Київ

18:57  |  14.08.2023

Відомо, що назва української столиці пов’язана з ім’ям її засновника — Кия. Проте чи існував той самий Кий? Можливо, він був лише постаттю з легенди?

Ймовірно, що історія про знаменитого засновника була вигадана, щоб надати назві міста більш офіційне та визначне походження, адже столиця мала й інші назви, походження яких й досі залишається невідомими для вчених та дослідників.

Легенда про заснування Києва

КийІ було три брати: одному ім’я Кий, другому — Щек, третьому — Хорив, і сестра їхня — Либідь. Сидів Кий на горі, де нині узвіз Боричів, а Щек сидів на горі, яка тепер зветься Щекавицею, а Хорив — на третій горі, прозваній від нього Хоревицею.

І зрубали вони град в ім’я брата свого найстаршого і дали йому ім’я — Київ. І був навколо града ліс і бір великий, де ловили звірів. Були вони мужі мудрі й досвідчені і називалися полянами. Від них є поляни в Києві й до сього дня…

Читайте також: Сльози сестри засновників Києва, стародавні поселення та «сирний соус»: топ-10 фактів про річку Либідь

Кувер або Хельбудій

Стародавній КиївФілологи розглядають різні версії походження назви «Київ». Одна з них стверджує, що назва означає «люди Кия, місце Кия». Проте, історичні докази щодо існування постаті Кия невизначені.

Різні вчені висловлювали думки, наприклад, що Кий міг носити ім’я Кувер або Хельбудій і жити у різні часи – від 5-го до 7-го століття. Також існують лінгвістичні версії, що «Кий» може бути слов’янським або східним (хозарським, тюркським) словом.

Інша гіпотеза вказує на можливе використання слова «кий» у значенні палиці, адже, видимо, існувала група слов’ян, яка використовувала бойові кийки і могла називатися, щось на кшталт, «палицеві».

Таким чином, у назві міста Київ також може бути магічний або символічний сенс. Можливо, легенда про засновника Кия була вигадана, щоб надати назві міста більш офіційне та визначне походження.

Читайте також: Зітхання при підйомі чи сум за коханими: парадоксальні назви київських схилів

Куява

Стародавній Київ Згідно з традиційною версією, назва української столиці носить ім’я полянського князя Кия. Але прихильники «хазарської теорії» батьком засновником Києва називають вазіра хозарських військ хорезмійця Куї, а оригінальна назва міста, на їхню думку, – Куява.

На підтвердження своєї версії вони наводять свідчення іноземних авторів Х-ХІ століть: арабського мандрівника Абу-аль-Істахрі, який вживав слово Кuyaba, німецького хроніста Тітмара Мерзебургського, який називав місто на Дніпрі — Cuiewa та візантійського імператора Костянтина Багрянородного, у працях якого зустрічалося слово Кioaba.

Самбатас

Стародавній Київ Зокрема, у трактаті того ж Багрянородного «Про управління Імперією» (948 рік), який більше був спрямований не на широкі маси, а на передачу знань своїм нащадкам, імператор зафіксував ще одну назву міста.

У тексті він зазначає, що Київ є столицею Русі, а також має іншу назву — Самбатас (Σαμβατας), яку деякі дослідники розглядають як підтвердження того, що місто могло знаходитись певний час під хазарським впливом і можливо, має хозарське походження та перекладається як «верхня фортеця».

На думку деяких вчених, Самбатас ототожнюється з легендарною річкою Самбатіон, яка згідно з єврейською міфологією протікала на краю невідомої землі в країні десяти втрачених колін Ізраїля.

Існують різні думки щодо походження цього слова, включаючи хазарське, скандинавське, готське, єврейське, балтійське, болгарське, тюркське та навіть іранське походження. Більше назва не зустрічалася в інших джерелах та залишилася унікальною.

Читайте також: Захисниця Києва, яка сама гине: цікаві факти про річку Ірпінь

Кенугард

Стародавній Київ Давні вікінги називали нашу столицю «Кенугард». Ця назва зустрічається в кількох давньоскандинавських сагах, включаючи «Сагу про Еймунда». Існують дві теорії щодо походження цього слова.

Перша теорія стверджує, що «Кенугард» може означати «місто човнів», через активну торгівлю в Києві. Друга теорія вказує на подібність між «Кенугард» та сучасною назвою «Київ», обидві з яких можна тлумачити як «місто Кия».

Сфабрикована дата

Стародавній Київ Існує популярна версія, що Київ був заснований у 482 році, проте сучасні історики відкидають цю ідею. Вони стверджують, що цю дату придумала радянська влада у 1982 році, як спосіб відвести увагу від річниці Голодомору.

Заснування Києва Щеком, Хоривом, Києм і їхньою сестрою Либідь згадується лише в «Повісті минулих літ», але навіть це джерело не надає точної дати заснування міста. Відсутність інших доказів і згадок про цих осіб у інших матеріалах також роблять цю версію сумнівною.

Нагадуємо, що новини без цензури публікуємо в Телеграм telegram ico, підпишись зараз, щоб не пропустити важливе!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: