«Доброго вечора, ми з України»: як виникли найпопулярніші гасла російсько-української війни

18:18  |  15.09.2022

Незважаючи на всі ті жахливі та надскладні випробування, які випали, та досі продовжують випадати, на долю українському народові, наша нація навіть у важкий час зберігає почуття гумору.

У найскладніші для себе часи ми вміємо створювати приводи для жартів та весело з них сміятися. Особливо якщо претекстом для сміху є справжні народні гасла, які поширилися саме через агресію.

Далі добірка найпопулярніших та найсимволічніших фраз російсько-української війни та історія їх появи. Читаймо, пригадуймо та пишемо в коментарях ті приповідки, які стали пам’ятними саме для вас.

«Русский военный корабль, иди на***»

 Русский военный корабль иди нахуйВираз «русский военный корабль, иди на***» — один з перших висловів війни.

24 лютого, коли рашисти оточили український острів Зміїний і вимагали від наших захисників скласти зброю та здатися в полон, український прикордонник Роман Грибов відважно та безбоязно відправив російське судно в єдиний правильний для нього напрям.

З тих пір фраза стала головним мемом війни, а також неофіційним гаслом українського спротиву. Вона заполонила соцмережі, стала основою спеціальної марки Укрпошти, нею прикрашають бігборди та наносять на банківські карти.

Вираз навіть вийшов на міжнародний рівень. Вислів цитує весь світ — від прибалтійських міністрів до американських сенаторів.

«Доброго вечора, ми з України»

Доброго вечора, ми з України Культова фраза «Доброго вечора, ми з України» стала популярною з першого дня повномасштабної війни. З’явилася вона з однойменного музичному треку електронного дуету PROBASS ∆ HARDI, а озвучив вподобане словосполучення учасник українського гурту «ДахаБраха» Марко Галаневич.

Реліз пісні відбувся ще задовго до повномасштабного вторгнення, проте «вірусною» вона стала саме під час війни. В березні 2022-го року, у розпал російської агресії, трек вийшов на 8 місце в українському чарті Apple Music.

Сьогодні з фрази «Доброго вечора, ми з України» дуже часто розпочинає свої звернення голова Миколаївської обласної державної адміністрації Віталій Кім, а також вживає міністр оборони Олексій Резніков.

Читайте також: Сміх крізь сльози: добірка жартів про путіна, війну, ЗСУ

«А я сейчас вам покажу, откуда на Беларусь готовилось нападение»

А я вам сейчас покажу, откуда на Белорусь готовились нападение Самопроголошений президент білорусі олександр лукашенко намагався виправдати повномасштабне вторгнення росії в Україну. 11 березня 2022 року під час зустрічі з кремлівським очільником він висловив свою думку про так зване нападєніє і розмішив нею весь світ.

«А я сейчас вам покажу, откуда на Беларусь готовилось нападение. И если бы за шесть часов до операции не был нанесён превентивный удар по позициям – четыре позиции, я сейчас покажу карту, привёз – они бы атаковали наши войска, беларуси и россии, которые были на учениях.

Поэтому не мы развязали эту войну, у нас совесть чиста. Хорошо, что начали. Биологическое оружие, самые большие атомные электростанции – и все это были готовы взорвать».

Фрагменти фрази розлетілися на меми і жарти: лукашенка тролили наші посадовці, політики, митці. Білоруський блазень розповідав свій монолог балеринам «Лебединого озера», героям фільмів «Іван Васильович змінює професію», мовив навіть з труни Жириновського до путіна тощо.

«Можете скористатися веслами»

"Можете скористатися веслами"В один із перших днів повномасштабної агресії рф проти України, своє ставлення до окупантів і підтримку нашому народові відважно продемонстрував екіпаж грузинського судна.

На прохання російського моряка заправити його корабель паливом, старший помічник капітана відповів відмовою та ще й додав: «Ну, якщо у вас паливо закінчується, то можете використовувати весла! Пішли ви на х*й! Слава героям! Слава Україні! Героям слава!»

«Скажи паляниця»

Скажи паляниця З початку повномасштабної агресії, масово активізувалися диверсійні групи противника, яких необхідно було миттєво виявляти. Але зробити це було не так і легко. Дуже часто вони ходили під українськими прапорами та мали українські документи, тому доводилося вдаватися до більш потужних способів боротьби.

В нагоді стала наша солов’їна мова та її милозвучні слова. «Полуниця», «Укрзалізниця», «паланиця» стали не лише мовним тестом для окупантів, а й одним із символів української нації, своєрідною лексичною ідентифікацією.

Цікавий факт: «паляниця» вже не вперше отримує таку почесну роль. В часи Української Повстанської Армії за цим словом вже розпізнавали москалів.

Читайте також: «Паляниця», «ciciri», «lollapalooza»: за якими словами різні нації тестували та продовжують перевіряти ворогів

«Геть з України, москаль некрасівий!»

"Геть з України, москаль некрасівий!"Написана Андрієм Данилком у 2004 році фраза «Геть з України, москаль некрасивий», який поставав перед нами у образі балерини Бели Куценко, у 2022 році отримала своє друге дихання. Нового звучання вона набула завдяки використанню її в якості семплу в музичних композиціях.

До прикладу, у квітні 2022-го року нову композицію з використанням даного словосполучення представила співачка Jerry Heil. У пісні на мотив української народної «Ой, на горі та й женці жнуть» зібрані найцікавіші та напам’ятніші історії, які набули розголосу під час російського вторгнення.

«Боже, яке кончене»

Боже, яке конченеФраза «Боже, яке кончене» з’явилася на світ у 2020 році. Користувачка TikTok Ната Домінська виклала в соцмережу відео зі своєю бабусею, яка дуже смішно прокоментувала танець хлопця за вікном. Ролик став популярним, а вислів мемовим.

Згодом відомий блогер Олексій Дурнєв назвав так свій телеграм-канал, де висміює реакцію росіян на війну, а нещодавно репер Олексій Завгородній (POSITIFF) випустив під такою назвою свій перший сольний трек. Пісню присвятив росіянам, окупантам та блогерам РФ, які підтримують війну в Україні.

«На жаль, сьогодні Путін не здох»

На жаль, сьогодні Путін не здохПочинаючи з 26 лютого 2022 року рівно о 15.00 Telegram канал «Чи здох Путін?» інформує про те, чи помер російський диктатор чи ні.

«На жаль, сьогодні путін не здох» — так виглядають повідомлення каналу.
Сподіваємося, що в швидкому майбутньому, ми побачимо новий текст повідомлення, який сповістить нас про реальну кончину кровавого диктатора.

Станом на 15 вересня 2022 року, на каналі уже майже 200 тисяч підписників.

Читайте також: Урок історії для путіна: трагічний кінець диктаторів

«Апєрация ідьот по плану»

"Апєрация ідьот по плану"«Аперація ідьот по плану» — часто озвучуванана фраза-кліше російських військових злочинців про свої так звані «воєнні досягнення».

Цікавий в них план. Якщо його пункти виглядають так: напасти на Україну, отримати по зубах, покласти крапку в казці про «братські народи», зробити рф країною-вигнанкою, втратити армію, піти з Донбасу, повернути Крим, виплатити репарації та розвалити росію, то операція «самоліквідація» в процесі.

Дон

ДонЯкщо ви хоч раз чули промови ставленика кремля в Чечні Рамзана Кадрова, то обов’язково звернули увагу на слово «дон», яке він вживає ледь не в кожному реченні.

Не знаючи, який сенс він вкладає в нього, можна подумати, що кажучи «дон», Кадиров цитує пісню «Don Don Don» колись популярного російського співака Шури. Або ж відсилається до «ерон-дон-дон» з культової гри Need for Speed. Або ж «дон» — це звернення до якогось дворянина з Європи або хрещеного батька італійської мафії?

Але Кадиров і прихований сенс речі несумісні. Слово «дон» це проста фраза-паразит, скорочення від «дуй хьунан», що перекладається як «є тобі». Аналог українського «ну» або «коротше».

Нагадуємо, що новини без цензури публікуємо в Телеграм telegram ico, підпишись зараз, щоб не пропустити важливе!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: