Бородянка: від руйнувань до відбудов

16:44  |  31.07.2022
Бородянка: від руйнувань до відбудов

Бородянка – це селище міського типу на Київщині. До початку війни про нього мало хто згадував,  а тепер воно стало відомим не тільки на всю Україну, а у всьому світі. І, на жаль, за сумним приводом. Бородянку практично повністю знищили під час російської окупації.

Розповідаємо історію селища Бородянка: від заснування до руйнувань.

Перші згадки

бородянка

В історичних записах не зберіглася точна дата заснування Бородянки. Втім, відомо, що це було в 12 столітті. Тоді селище носило назву Козятичі.

В 1240 році, під час татаро-монгольського нашестя, селище вперше повністю зруйнували. Навіть не дивлячись на те, що його було відбудовано, литовські феодали скористалися роздробленістю київських земель. І в 1362 році Козятичі приєднали до  Литовського царства.

Тільки в 1509 році селище було вперше названо Бородянкою. Так, цю назву можна зустріти у грамоті польського короля, де він підтверджував право Макаревичів на землі.

Бородянка в часи Речі Посполитої

річ посполита

В 1569 році виникла держава Річ Посполита. І Бородянка увійшла у її склад. Втім, місцеве населення зовсім не бажало з цим миритися. Мешканцям Бородянки не подобалося жити під гнітом польських феодалів, тому вони робили усе, аби скинути цю владу.

Під час Національно-визвольної війни у 1648-1654 роках місцеві жителі активно брали участь у бойових діях. За цей час вони, разом з мешканцями навколишніх сіл, навіть розгромили маєток шляхтича Щепієвського. А коли запровадили полковський устрій, Бородянка приєдналася до Макарівської сотні Київського полку.

По закінченню Національно-визвольної війни Бородянка, разом з іншими селищами, присягнула на вірність російській імперії. Втім, на цьому все не закінчилося. Поляки не бажали миритися з новим устроєм, тому в 1654 році польські жовніри увійшли в село, вчинили там погром та вирізали багатьох мирних жителів.

В 1659 році поляків вигнали з селища, але вони повторно захопили його у 1665. Війни вибухали ще понад 100 років, до тих пір, поки не відбувся Другий поділ Польщі. Після цього, у 1793 році, Бородянка увійшла до складу російської імперії.

Читайте також: «Єдиний народ, Крим наш, росія-супердержава»: топ-10 міфів путінської країни

Бородянка в складі російської імперії

російська імперія

Не дивлячись на те, що мешканці Бородянки дуже хотіли звільнитися від гніту поляків, життя під російською імперією не було кращим. Ба більше, росіяни використовували українців як своїх слуг.

Жителі Бородянки, фактично, опинилися у злиднях. За новими правилами всі селяни мали відробляти панщину три дні на тижні, а решту часу виконувати інші повинності. Але насправді було інакше. Російські пани постійно збільшували панщину й у мешканців Бородянки не залишалося часу на інші справи.

В 1861 відбувалася реформа, згідно з якою панщину скасували. Втім, це мало поліпшило становище. Селяни були вимушені боротися за землю. Але поступово справи налагоджувалися.

Читайте також: Київ екстравагантний: модні вечірки та образи 2000-2010 років

Бородянка під час Першої та Другої світової війни

друга світова

На початку 20 століття в Бородянці налічувалося вже понад 2000 чоловік. Приріст населення зумовило будівництво залізної дороги Київ-Брест, частина колій з якої проходила через Бородянку. А саме селище поступово розвивалося.

Напередодні Першої світової війни у Бородянку почали проникати соціал-демократичні ідеї. Селян закликали вийти на боротьбу з царизмом. І це, разом з відсутністю розвинутої медицини, знову погіршило життя місцевих жителів. Більш того, проблеми були і з освітою. Не дивлячись на те, що діти, здебільшого, ходили до школи, дуже маленький відсоток її закінчував.

Не припинялася й боротьба з самодержавством. Так, у період 1917-1920х років Бородянка стала місцем запеклої боротьби за владу в Україні. На почаку 1918 року більшовики встановили в Бородянці радянську владу. Зрештою, вона там і залишилася.

Під час Другої світової війни на фронт пішли 795 жителів Бородянки. З них  240 загинули. Німці не зашили Бородянку цілою: вони спалили більше 100 домів, а частину людей відправили на роботу в Німеччину.

Селяни відчайдушно боролися з загарбниками, втім, селище опинилося під німецькою окупацією. Але в 1943 році його звільнили.

Повоєнне життя

бородянка

Як тільки Бородянку звільнили, в ній одразу почалася відбудова. Тут добре розвинулося сільське господарство й спостерігався приріст населення. Через це Бородянка навіть отримала статус селища міського типу.

Крім того, у період після Другої світової війни у Бородянці значно покращилася ситуація з освітою. Та і саме селище поступово розвивалося. Тут побудували кінотеатр, меблевий магазин, середню школу та багато інших споруд, які покращували життя місцевим жителям.

Збільшилася й кількість житлових домів. На це значною мірою вплинуло будівництво заводу «Червоний екскаватор», оскільки його робітникам потрібно було десь жити. Це зумовило значний приріст населення й станом на 2001 рік у Бородянці мешкало понад 12 тисяч жителів.

Читайте також: Березняки: лівобережний масив Києва з чудовою акваторією

Бородянка під російською окупацією

Бородянка під російською окупацією

Бородянка опинилася під російською окупацією в перші дні повномасштабної війни. Обстріли почалися вже 26 лютого, а надалі ситуація погіршилася. У перші дні березня Бородянка пережила чисельні авіанальоти росіян. Вони скинули десятки бомб прямо на житлові будинки. І більшу частину з них знищено повністю.

Загалом неможливо сказати, скільки людей загинули під час російської окупації. Селище було заблоковане понад місяць, поки  на початку квітня 2022 року його не звільнили воїни ЗСУ.

Зараз завали прибрали й Бородянка поступово повертається до життя. Втім, на вулицях все нагадує про те, що відбулося зовсім нещодавно. І, безсумнівно, на селище чекає нова відбудова.

Тетяна Шарапова

Нагадуємо, що новини без цензури публікуємо в Телеграм telegram ico, підпишись зараз, щоб не пропустити важливе!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: