«Бойовий сокіл», «гадюка» або ж «яструб»: цікаві факти про F-16, що виник завдяки протистоянням з радянськими МіГами

18:02  |  23.07.2024
F-16

Розроблений у 1970-х роках літак F-16 є одним із основних винищувачів у світі, який експлуатується більш ніж у 30 країнах. Окрім участі в численних воєнних конфліктах, одномоторний сокіл з’являвся на екранах голівудського кіно, а ще свого часу літав в українському небі, правда його бій у Східній Європі ще попереду.

Виник завдяки протистоянням з радянськими винищувачами

F-16
У ході в’єтнамської війні (1959—1975 роки), де на боці Північного (комуністичного) В’єтнаму виступав СРСР, а на стороні Південного – США, Повітряні сили Америки, втрачаючи свої літальні апарати, почали потребувати відносно швидкого оновлення бойового складу авіації.

У 1965 році, коли війна тільки лиш починала набирати своїх обертів, міністр оборони США Макнамара попросив ВВС країни розглянути можливість створення нової конструкції недорогого тактичного винищувача для завдань безпосередньої повітряної підтримки.

Планувалося, що таким літаком стане великий та швидкий McDonnell-Douglas F-15 Eagle, який призначений для збиття ворожих цілей на великій висоті ракетами з радіолокаційним наведенням, проте повітряне судно не задовольнило тодішні потреби Пентагону.

Авіаексперт Костянтин Криволап в матеріалі «Главкома» описував тодішню розробку так: «Це був дуже гарний літак – він і до цього часу вважається одним з найкращих винищувачів у світі. Але він був настільки дорогий і складний в обслуговуванні, що загальний висновок був такий: це не зовсім те, що треба.

Це солідна пташка, а нам би – «робочу конячку». Таку, щоб була проста і дешева в експлуатації, щоб там було місце для розміщення нової радіотехнічної зброї, а у випадку виявлення конструктивних недоліків, щоб її можна було ремонтувати, модифікувати тощо».

Саме таким і став одномоторний та багатоцільовий винищувач F-16 Fighting Falcon («Бойовий сокіл»), який для Повітряних сил США спроектувала компанія General Dynamics. Розроблений як денний винищувач для отримання переваги у повітрі, він перетворився на всепогодний багатофункціональний літак.

Читайте також: Безпілотник для москви: топ-5 київських розробок 500 км+

Випадковий політ, що ледь не закінчився катастрофою

F-16
Офіційно перший політ винищувача F-16 відбувся 2 лютого 1974 року, незважаючи на те, що літак піднімався в небо кількома днями раніше, хоч і робив це «випадково». 20 січня 1974 року під час запланованого тестування швидкісного руління в ході руху судна злітно-посадковою смугою стався інцидент.

Ребро ракети, встановленої по лівому борту крила, а потім стабілізатор правого борту винищувача зачепили землю, після чого літак почав відхилятися від льотного поля. Пілот-випробувач Філ Острічер почав втрачати керування апаратом та змушений був підняти бойову машину в небо та, задля уникнення аварії, боротися за її контроль.

Приблизно через 6 хвилин після зльоту, в результаті успішних дій льотчика, імпровізований політ залізного птаха був завершений — винищувач успішно приземлився. Таким чином, під час випробувань був здійснений форсований і незапланований політ.

Технічні характеристики винищувача та його ціна

F-16
Довжина – 15,03 м;
Висота – 5,09 м;
Розмах крила – 9,45 м (з ракетами – 10,0 м);
Максимальна швидкість – 2 120 км/год на висоті 12 200 м;
Екіпаж – 1 особа;

Озброєння літака — 20-мм шестиствольна гармата M61A1 Vulcan, широкий спектр ракет «повітря-повітря» та «повітря-поверхня», включаючи AIM-9 Sidewinder, AIM-120 AMRAAM, AGM-65 Maverick та AGM-88 HARM;

Ціна — різниться (залежиться від модифікації винищувача). Зокрема, за деякими даними, F-16 Block 50/52 — коштує в діапазоні від $7,5 — $30 мільйона доларів, F-16 Block 70/72 — коштує від $16 — $63 мільйони доларів.

Участь винищувача у конфліктах

F-16
Винищувач F-16 приймав участь у багатьох військових конфліктах з моменту свого введення на озброєння. Наприклад, під час операції «Буря в пустелі» в 1991 році, відомої як Війна в Перській затоці, F-16 активно використовувалися коаліційними силами для завдання ударів по іракських військових цілях.

Війна в Югославії в 1999 році, зокрема операція «Союзна сила», також побачила активне застосування цих літаків: F-16 НАТО брали участь у бомбардуванні стратегічних об’єктів на території Югославії. Туреччина теж використовувала повітряні судна, зокрема у своїх військових операціях проти курдських бойовиків.

Окрім цього, бойові машини F-16 застосовувалися Ізраїлем у багатьох конфліктах на Близькому Сході, включаючи Ліванську війну 1982 року та численні операції проти палестинських угруповань. Пакистан застосовував ці винищувачі у зіткненнях з Індією.

Станом на 2015 рік багатофункціональний винищувач F-16 це найчисельніший літак на військовій службі у світі. Зокрема, його мають в своєму озброєнні такі країни як: Бельгія, Греція, Данія, Ізраїль, Індонезія, Йорданія, Ірак, Китай, Нідерланди, Норвегія, Польща, Португалія, Південна Корея, Румунія, Туреччина, Таїланд тощо.

«Сокіл», «гадюка» або ж «яструб»

F-16
У винищувача F-16 є багато різних найменувань, які різняться в залежності від модифікації літака та від країни на озброєнні якої він перебуває. Офіційна назва бойової машини «Fighting Falcon» була ухвалена в 1976 році та офіційно перекладається як «бойовий сокіл».

Одна з моделей F-16, а саме F-16 E/F, серед військових неофіційно зветься на прізвисько «Viper» («гадюка»), і все через те, що профіль літака зовні схожий на підняту вверх голову змії.

А от в Ізраїлі три різні модифікації F-16 мають неймінги на власний манер: «Нетц» (Netz) – «сокіл», «Барак» (Barak) – «блискавка» і «Суфа» (Sufa) – «шторм». Польські ж F-16 називають «Jastrząb», що перекладається як «яструб».

F-16 в кіно

F-16
F-16 відомий як один із найнадійніших та найпопулярніших винищувачів у світі, що пояснює його часте зображення в голлівудських фільмах, переважно в бойовиках. Зокрема, літак з’являється в кінокартині Майкла Бея «Трансформери: Помста полеглих». У третій частині фільму ескадрилья літаків бере участь у масштабній битві проти Десептиконів.

Також варто згадати заснований на реальних подіях телефільм «Форсаж» 1992 року. Згідно з історією, через недопрацювання конструкції, новітній винищувач F-16 розбивається. Військові разом із компанією-виробником вказують причиною катастрофи помилку пілота.

Але дружина загиблого льотчика не вірить у це. Вона переконана, що з її чоловіка зробили «козла-відпущення», щоб приховати дефект літака. Мужня жінка починає боротьбу за чесне ім’я чоловіка – вона подає до суду на могутню корпорацію.

Не можна обійти увагою американсько-канадський бойовик «Залізний орел». Частина зйомок фільму проходила в Ізраїлі, де в рамках сюжету режисерами стрічки використовувалися ізраїльські винищувачі F-16, які спеціально для кінокартини перефарбували на манер до американських винищувачів.

Під час одного з епізодів виникла небезпечна ситуація: Повітряні сили Ізраїлю прийняли знімальні літаки за вторгнення на свою територію та навіть хотіли збити «ворожі» літальні апарати. На щастя, завдяки швидким діям диспетчерів, які відповідали за безпеку на місці зйомок, страшних наслідків потенційного інциденту вдалося уникнути.

Читайте також: «Фантастичне чудовище» чи «казкова повітряна риба»: створення першого київського дирижабля

F-16 в українському небі

F-16
А чи знали ви, що американські «ефки» вже прилітали в Україну, і відбувалося це напередодні чемпіонату Європи з футболу «Євро-2012»? Тоді за участі Польщі та Сполучених Штатів Америки у нашому небі відбулися тактичні навчання під назвою «Безпечне небо-2011».

Тодішня ініціатива мала на меті покращити та підвищити здатність Повітряних сил України та Польської республіки забезпечувати захист повітряного простору під час спортивних подій. Разом країни відпрацьовували спільні дії, в тому числі у боротьбі з тероризмом.

Речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат в ефірі телемарафону про подію згадував так: «F-16 були на аеродромі «Миргород» Полтавської області, сідали на наші злітки і почувалися там добре. І пілоти наші навіть мали можливість покерувати — брали управління вже в небі…».

Крім того, за його словами, у 2018 році на аеродромі у Старокостянтинові сідали й винищувачі F-15 під час навчань, де західні та українські пілоти обмінювалися досвідом.

Нагадуємо, що новини без цензури публікуємо в Телеграм telegram ico, підпишись зараз, щоб не пропустити важливе!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: