Автограф принца в заліковій книжці: візит Карла ІІІ до Києва

16:46  |  18.09.2022

Британська королівська родина тривалий час підтримувала та продовжує підтримувати Україну. Новоспечений король Карл ІІІ, який змінив на престолі свою матір — королеву Єлизавету, у 2014-му році був одним з перших, хто засудив російську агресію та виступив з антипутінською заявою.

Багато експертів вважають, що після залагодження всіх процедур, пов’язаних зі смертю монархині, Чарльз обов’язково відвідає Київ. І це буде другий на його рахунку візит до української столиці. Давайте пригадаємо, як в 1996-му, тоді ще принц Уельський, знайомився з одним з найстаріших міст Європи.

Як майбутній король гопак танцював

Король Чарльз танцює гопакНезважаючи на те, що нинішній король Карл ІІІ на власні очі побачив Україну тільки в 1996 році, дотично з нею, а точніше з її традиційним танцем, він познайомився ще задовго до свого візиту.

В 1981-му році в англійському місті Дербі проходив виступ українського ансамблю «Говерла», на якому побував член монаршої родини.

Ймовірно, побачивши в залі представника «блакитної крові», танцюристи вирішили запросити тодішнього принца до кола та запропонували йому виконати разом з ними декілька народних елементів.

Неочікувавши такого розвитку подій, Чарльз прямо в класичному костюмі повторював за солістами-чоловіками рухи гопака, в той час як танцівниці йому завзято аплодували. Подію вдалося зафіксувати на фото.

Проте існують думки, що зображення є фейковим. Чарльз, нібито, не танцював, а лише заради знімку сів на підставлений йому стілець.

Як би там не було, але кадр дійсно історичний. Можливо, саме цей досвід і надихнув майбутнього короля на візит до України.

Ретельна підготовка до візиту

Принц Чарльз з своєю мамою королевою ЄлизаветоюДо візиту, тоді ще, принца Уельського готувалися дуже ретельно. Всі відповідальні за прийом особи суворо контролювали, щоб візитація Чарльза відбулася відповідно до дипломатичного протоколу, причому відповідно з правилами обох країн.

При організації події враховували кожну деталь: до приїзду монарха проводили репетиції, рахували сходи та навіть можливу кількість кроків, які пройде від авто до дверей тодішній спадкоємець британської корони.

До речі, вперше до Києва члени королівської родини приїжджали у 1973-му році. Саме тоді в столицю завітав герцог Філіп Єдинбурзький — батько короля Карла ІІІ та чоловік королеви Єлизавети.

Його візит був неофіційним. З 6-го по 9-те вересня 1973-го року на ВДНГ та у Пирогові проходив Чемпіонат Європи з кінного триборства, в якому брала участь його дитина, принцеса Анна. Чоловік виступав у якості її підтримки.

Під час скачок, дочка британської королеви впала з коня. На щастя, дівчина не постраждала, але здобути нагороду єдиній сестрі короля Карла ІІІ не вдалося.

Читайте також: Принц Филипп ел борщ и летал над столицей на самолете: визиты монархов в Киев

Українська заміна Леді Ді

Король Чарльз з дружиною Вперше на українську землю Чарльз ступив зійшовши з трапу літака у київському аеропорту «Бориспіль». Там його з усіма почестями зустрічали українські дівчата, одягнені в традиційні для України вишиванки.

Експертка з протоколу Наталія Адаменко згадувала про цікаві поголоски, які ширилися тоді. «Весь світ знає, що українки, тим більше киянки — це найгарніші жінки у світі. Подейкували, що принц тут собі буде шукати заміну своїй Леді Ді, але це жарти безумовно», — розповідала жінка.

План офіційного візиту

Принц Вельський Чарльз під час церемонії покладення вінка до могили Невідомого солдата. Київ. 1996 рік. Фото Валерія СоловйоваВсі основні пункти запланованого плану візиту монарха були виконані. Спадкоємець британської корони зустрівся з тодішнім президентом України Леонідом Кучмою, поклав квіти до могили Невідомого солдата та вшанував пам’ять полеглих героїв в роки Другої світової війни.

Потім відвідав будинок для людей похилого віку та інвалідів, а також завітав до Києво-Могилянської академії, яка своїм теплим прийомом надзвичайно зворушила Чарльза.

Читайте також: Нащадниця Ярослава Мудрого, яка не мала паспорту: цікаві факти з життя королеви Єлизавети ІІ

«Чарльз — ми любимо тебе!»

Візит принца Чарльза до Києва В академії член королівської родини зустрічався з журналістами та учасниками запланованого бізнес-форуму. Основні питання, які обговорювалися на зустрічі, були присвячені розвиткові активного бізнесу в Україні та його залученість до освіти та освітніх програм.

Далі послідувала прес-конференція. 6 листопада 1996 року «Вечірній Київ» написав: «Після пресконференції принц розписався у книзі для почесних гостей. Потім йому довелося підписати з десяток власних фотокарток. Навіть охоронці не змогли зупинити молодь, яка хотіла показувати майбутнім онукам автограф особи королівської крові».

Сама звістка про те, що їх навчальний заклад відвідає королівська особа, ввела їх ступор. А по приїзду його Високості, молоді люди не могли стримати своїх емоцій. Вони тримали в руках портрети монарха та плакати з написом: «Чарльз — ми любимо тебе!».

Час візиту гостя був дуже обмежений. Через швидкий від’їзд принца до Севастополя, де він вшанував пам’ять англійців, які загинули у Кримській війні (1853—1856 рр.), йому навіть не вдалося поспілкуватися зі студентами, які ну дуже чекали на контакт з королівською особою.

Цікаві факти про короля Карла ІІІ

Король Карл ІІІ пише картини1. Король Карл ІІІ дуже багато уваги приділяє благодійності. Він активно підтримує діячів мистецтва, театри і молодих художників. Не залишає поза увагою збереження Британської національної спадщини.

Особливого значення надає охороні навколишнього середовища і на власному прикладі показує важливість захисту екології. Ще в 2008 році він перевів всі свої автомобілі на біодизельне паливо, яке отримують з переробленого масла і вина.

2. Король Чарльз полюбляє малювати та часто пише акварелі. Незважаючи на те, що сам себе чоловік скромно називає «ентузіастом-аматором», його роботи є справжніми витворами мистецтва, а Карла ІІІ вважають одним з найуспішніших сучасних художників Британії.

Підтвердженням цього є заробітки, які принесли його картини. Лише з 1997-го по 2016-ий роки копії його полотен принесли чоловікові понад 2 мільйони стерлінгів.

3. 76-ий король Великої Британії окрім малювання захоплюється архітектурою. Йому подобається неісторизм і він всіляко просуває ідеї цього напряму. Саме за його архітектурними принципам збудоване експериментальне місто Паундбері в графстві Дорсет.

4. Монарх захоплюється органічним садівництвом. Він любить власноруч вирощувати фрукти і овочі в своєму саду та на городі. Якось Чарльз зізнавався, що полюбляє розмовляти з рослинами. Він переконаний, що спілкування позначається на їх стані.

У свій час король навіть володів продуктовим магазином, в якому продавали тільки добірні екологічно чисті продукти.

5. У 1980 році, ще будучи принцом, Чарльз опублікував дитячу книгу під назвою «Старий з Лохнагара». Колись він написав її для своїх молодших братиків Едварда і Ендрю.

Історія про чоловіка, який оселився в гірські печері та ледь не спричинив катастрофу для місцевих піксі, наскільки сподобалася йому, що чоловік вирішив поділити розповіддю з усіма. Окрім цього, він є автором книг про довкілля, архітектуру, подорожі тощо.

Нагадуємо, що новини без цензури публікуємо в Телеграм telegram ico, підпишись зараз, щоб не пропустити важливе!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Оставьте комментарий

*

  1. […] Читайте також: Автограф принца в заліковій книжці: візит Карла ІІІ до … […]

  2. […] Читайте також: Автограф принца в заліковій книжці: візит Карла ІІІ до … […]

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: