60 днів війни: що відбувається в найбільш постраждалих містах України

09:36  |  24.04.2022

60 днів Україна живе у війні. За цей час багато українських міст та областей постраждало від бойових дій. Дізнаємось вони переносять ці страшні події.

Маріуполь

З початку березня Маріуполь перебуває у блокаді російських військ. Вони нещадно обстрілюють місто, скидають бомби на мирних жителів та не дають гуманітарним вантажам потрапляти до міста. Росіяни штурмують його танками, БТРами, піхотою, за підтримки авіації та корабельної артилерії.

Заступник командира полку «Азов» Святослав «Калина» Паламар, що у Маріуполі, говорить про ситуацію так: «Нам важко, але даємо відсіч. Використовуємо все, що є». За час вторгнення війська РФ скидали бомби та обстрілювали лікарні, пологові будинки, дитячі садки, театр. За даними міськради Маріуполя, 95-98% інфраструктури міста знищено.

«На жаль, росіяни використовують «сирійську» тактику, оточуючи міста та постійно бомбардують їх, тим самим створюючи гуманітарні катастрофи з великою кількістю жертв серед цивільного населення, – каже радник голови ВП Михайло Подоляк. –

РФ вже навіть не маскує бажання знищувати громадянську інфраструктуру. Маріуполь для них – це символ нашої стійкості та незламності, який просто необхідно стерти з лиця землі».

Кількісна перевага – за росіянами. «У них техніка, танки та літаки. Можливості збивати літаки та підбивати кораблі у нас немає», – заявив Паламар.

Держсекретар США Ентоні Блінкен порівняв облогу Маріуполя з блокадою Ленінграда:
«Кожен росіянин знає про блокаду Ленінграда під час Великої Вітчизняної війни. На жаль, історія повторилася, але тепер російський уряд жорстоко морить голодом українські міста»

Завод «Азовсталь»

Вранці 21 квітня Шойгу доповів Путіну про «визволення» Маріуполя. При цьому він зазначив, що українські військові продовжують утримувати «Азовсталь». Міністр ствердив, що для взяття заводу російським силам потрібно було б 3-4 дні. Але Путін назвав пропонований штурм промзони недоцільним та наказав скасувати його.

Київська область


Весь світ шокували нещодавні новини із Бучі та інших міст. На місцях, звідки пішла російська армія, працюють рятувальники, поліція. Правоохоронці виявили вже понад 900 тіл мирних жителів у населених пунктах Київської області, звільнених від російських окупантів, і більшість із них із вогнепальними пораненнями.

В усіх 180 населених пунктах Київщини, тимчасово захоплених російськими військами, зараз працюють поліцейські патрулі, розшукують диверсантів, мародерів та фіксують наслідки злочинів та руйнувань, спричинених російськими окупантами.

Найбільшу кількість загиблих зафіксували у Бучі – понад 400 тіл. У двох братських могилах виявили 40 та 57 тіл відповідно. У 95% загиблих людей, яких дістали з першого місця масового поховання, отвори від куль зі стрілецької чи снайперської зброї.

Десятки жінок, дівчат та дівчат постраждали від жорстокості та насильства російських військових. Поліцейські зазначають, що фіксують страшні наслідки обстрілів населених пунктів та звірства російських військових щодо мирних громадян – насильство над місцевими жителями на окупованих територіях, зґвалтування та знущання над жінками та дітьми.

Харків


З початку війни Харків прийняв на себе удар російських військ. Місто обстрілювали та бомбили, знищували військові та промислові об’єкти, 1 березня скинули бомбу на головну площу Харкова.

За даними Офісу Генерального прокурора України внаслідок російського обстрілу системами залпового вогню у різних районах Харкова пошкоджено житлові будинки, кожного дня зростає кількість забиглих та постраждалих, серед яких є діти.

Станом на 21 квітня російські окупанти намагаються продовжувати наступальні дії на сході. Як повідомляє Генеральний штаб ЗСУ, ворог завдає ракетно-бомбових ударів по об’єктах військової та цивільної інфраструктури України.

Радник Офісу президента України Олексій Арестович назвав бої Сталінградом XXI століття.

Херсон


Херсон уже понад місяць живе в умовах окупації. У перші дні окупанти намагалися роздавати жителям міста гуманітарну допомогу, ділилися планами проведення референдуму про створення «ХНР» і введення в обіг російських рублів.

Жителі міста відповіли протестом. У березні тисячі людей практично щодня виходили на мітинг, закликаючи Росію піти додому.

І тоді окупанти вирішили залякувати місцеве населення: активістів, журналістів та учасників АТО у місті викрадають співробітники Росгвардії, а учасників мітингу російські військові обстрілюють із зброї.

Наразі окупаційні війська продовжують обстрілювати українські війська та безчинствувати на тимчасово захоплених територіях. У місті Нова Каховка на Херсонщині окупанти готують агітматеріали для «референдуму» щодо створення так званої «Херсонської народної республіки».

За даними розвідки вибрали нову дату – 27 квітня. Раніше референдум планували провести у травні.

Миколаїв


Миколаїв та область страждають від воєнних дій із самого початку воєнного конфлікту. Вранці 24 лютого, за даними української сторони, Росія завдала авіаударів по військовому аеродрому Кульбакіно на околиці Миколаєва та по Очаківському порту.

29 березня російські війська завдали удару по Миколаївській обласній адміністрації та пробили його наскрізь. Голова Миколаївської ОДА Віталій Кім коментував це так: «Потрапили до будівлі обладміністрації, розвалили пів будівлі, до кабінету мого потрапили».

Миколаївська обласна державна адміністрація

Досі вночі та вдень ведуться обстріли міста, раз у раз чутно вибухи, є постраждалі та загиблі. Новини повідомляють про обстріл мирного населення, вибухи в центрі міста. Про настрої у місті Віталій Кім говорить так:

«Пам’ятаєте, коли були перші повідомлення про коронавірус, десь там двоє людей захворіли, вся країна в масках, з антисептиком. Це було в перші дні. Потім через рік-другий, кажуть пік, всі навколо хворіють, наші люди: «Я вже перехворів, мені не страшно».

Ось приблизно така ж ситуація, не кажу, що добре чи погано. Приблизно так ми живемо під щоденними обстрілами. Звикли. У жодному разі страху того, невідомості, немає. Ми бачимо, як все відбувається і не боїмося».

Нагадуємо, що новини без цензури публікуємо в Телеграм telegram ico, підпишись зараз, щоб не пропустити важливе!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: