Яких трендів на ринку нерухомості Києва варто чекати в 2023

19:35  |  29.12.2022
Новини компаній

Війна справила великий вплив на український ринок нерухомості. І, зокрема, на будівництво та продаж квартир у Києві та області. Ще в першій половині року можна було очікувати, що ринок нерухомості взагалі завмре. Але з часом багато забудовників відносили свою активність — варто було безпосередній загрозі вийти за межі області. В тім, деякі будівництва так і не відносилися за рк.

Щодо цінників, то вони помітно виросли. Це не дивно, адже суттєво впав курс гривні. В тім, шанси на придбання житла у населення все одно залишаються. Забудовники у більшості відкриті до знижок та акцій, якщо покупець готовий платити. А недостаючу суму завжди можна виграти через офіційний сайт казино Ельслотс

Що покупці чекають від нерухомості в 2023

Вимоги покупців до підходящого житла також серйозно змінилися.

  1. Спостерігається попит на житло з високою ступінню автономності. Якщо це заміський будинок — у ньому має бути генератор, свердловина водопостачання і т.д. Покупці хочуть бути максимально автономними та не залежати від комунальних служб.
  2. Якщо говорити про багатоквартирні будинки, то перевагу віддають квартирам на нижніх поверхах та будівлям невеликої висотності. 
  3. Звичайно ж, актуальності набули питання про наявність бомбосховища. Тому, Якщо у будинку чи поряд передбачена підземна стоянка — це великий плюс.
  4. Приділяється увага і району, в якому розташована новобудова. Наявність поряд критичної чи військової інфраструктури відлякує покупців. Тоді як райони, у яких все в пішій доступності — крамниці, побутові служби, потенційна робота — навпаки користуються попитом.
  5. Українці стали більше уваги приділяти питанню потенційних сусідів. Адже воєнний час показав, що гарні добросусідські відносини дозволяють легше пережити кризу.

Очікується, що всі ці тенденції збережуться як мінімум до кінця активної фази війни. При цьому, попит на квартири у Києві не завмирає. Люди продовжують купувати житло. Внесок у попит роблять також переселенці з постраждалих регіонів — хоча, не всі з них мають змогу думати про придбання житла у столиці.

Ціни на київську нерухомість у грудні

До кінця року цінники на квартири змінилися, хоча й не дуже суттєво. Так, на ринку демонструвалися такі показники:

  1. Середня ціна за квадратний метр на первинці становила 48 300 грн. Це на 100 гривень більше, ніж у листопаді.
  2. У новобудовах преміум-класу ціна квадратного метру навпаки, знизилася — з 132 800 грн у листопаді до 124 600 грн. Це можна пов’язати з циркулюючими чутками про повторне нападання на Київ зі сторони Білорусі.
  3. А от у бізнес-класі вартість квартир дещо зросла. Якщо в листопаді ціна за метр становила 69 400, то у грудні — вже 70 700 гривень. 
  4. Піднялися цінники і за квадратний метр у комфорт-класі. З 37 тисяч у листопаді до 38 500 наприкінці року.
  5. Те ж стосується і ЖК економ-класу. Тут в грудні середній цінник становить 34 900 грн за квадратний метр. Тоді як у листопаді він складав всього лише 31 000 грн.

З цього можемо говорити про падіння попиту лише на квартири найвищого класу. Тоді як всі інші зберігають ціни на рівні, продиктованому інфляцією.

Нагадуємо, що новини без цензури публікуємо в Телеграм telegram ico, підпишись зараз, щоб не пропустити важливе!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: