1 вересня в умовах війни — як навчатимуться діти у столиці

09:00  |  11.08.2022
школа

Вже менше ніж через місяць столичні школярі підуть до шкіл, ліцеїв та дитячих садочків. За результатами опитування, директорка Департаменту освіти і науки Олена Фіданян повідомила, що близько 70 відсотків батьків схиляються до того, щоб дитина проходила саме очне навчання. Своєю чергою, це означає, що в школах, де дозволятимуть такий формат студіювання, буде укриття на випадок повітряної тривоги. У матеріалі детально розповідаємо, як проходитиме навчання, чи може воно бути у дистанційному форматі та що повинна зробити школа і місто для безпеки своїх вихованців.

Як нам допоможе досвід пандемії?

Випускники школи №2 у Новгород-Сіверському, що на Чернігівщині, влаштували випускний на фоні розтрощеної росіянами школи. Фото: Новгород-Сiверська загальноосвiтня школа I-III ступенiв №2.

Випускники школи №2 у Новгород-Сіверському, що на Чернігівщині, влаштували випускний на фоні розтрощеної росіянами школи. Фото: Новгород-Сiверська загальноосвiтня школа I-III ступенiв №2.

24 лютого, з початком повномасштабного вторгнення росії в Україну, навчання у школах по всій території України з логічних причин припинилося. Чимало батьків разом з дітьми евакуювалися та виїхали закордон, рятуючись від російських обстрілів. Зараз українські діти розкидані по всьому світу: в Італії, Франції, Бельгії, Америці, Канаді, Лондоні та інших містах.

Тільки в Польщі очікують, що на навчанні перебуватимуть близько 400 тисяч українських школярів. Після деокупації Київщини деякі навчальні заклади почали поетапно відновлювати навчання в онлайн-форматі. Такий формат для України не новий, адже після пандемії коронавірусу чимало дитсадків, шкіл та університетів перейшли на так зване неочне навчання.

Безперечно позитивним моментом є те, що дитина може приєднатися до уроку чи заняття у будь-якій точці планети, однак є і негативні наслідки. Дітям важче всидіти перед екраном ноутбука — увага маленьких дошкільнят розсіюється, коли поруч є домашні іграшки та мама, тож вихователям важче пояснити необхідні знання.

Ще під час пандемії коронавірусу батьки почали скаржитися на дистанційне навчання — здебільшого причиною було те, що дитина багато часу проводиться за монітором, адже, крім самих уроків, існують й домашні завдання, які також доводиться робити в електронному форматі. Навантаження на очі та опорно-руховий апарат стали однією з ключових проблем для батьків школярів. Водночас, в умовах війни дистанційне навчання є безпечною альтернативою, коли навчальний заклад не має належного укриття для вихованців.

Невеличкий відступ. Чи може бути школа небезпечною у разі випадку повітряної тривоги? На жаль, так, адже російські війська цілеспрямовано б’ють в цивільні об’єкти, і навчальні заклади — не виняток. Чимало шкіл в Україні зруйновані внаслідок авіаударів та обстрілів, і світлина чернігівської школи — прямий тому доказ.

Читайте також: Ринок нерухомості: що відбувається з житлом у столиці

Що з безпекою у Києвській області?

На Київщині загалом функціонує 1353 освітніх заклади. Із початку липня в районах та територіальних громадах області почали працювати комісії щодо перевірки стану готовності укриттів у закладах освіти. Станом на початок серпня рекомендували до використання за призначенням 1016 споруд. Мова йде про укриття як в самих закладах освіти, так і в установах й організаціях, що знаходяться поруч. Зауважимо, що за рекомендацію ДСНС бажана відстань такого прихистку повинна бути максимум в 100 метрах від школи, щоб учні могли швидко перейти.

Переважна більшість з них – це найпростіші укриття (мова йде про підвали та цокольні поверхи) — таку інформацію навів голова столичної ОВА Олексій Кулеба. Зауважимо, що на сьогоднішній час в Україні немає шкіл із бомбосховищами, натомість ними часто слугують підвальні приміщення, які можуть бути оснащені всім необхідним.

Читайте також: Ревіталізація — як у Києві трансформують занедбані будівлі та промислові зони

Що має бути в укриттях?

діти

Мережі електро- та водопостачання, водовідведення, вентиляційні системи, висока стеля, два виходи (обов’язкова міра на випадок обвалу споруди), запаси чистої бутильованої води, їжа довготривалого зберігання (із метою безпеки батьки можуть класти висококалорійні снеки у ранці), засоби зв’язку, такі як рація чи радіоприймач, на випадок екстренної ситуації.

Крім того, в укритті мають бути відсутні аварійні конструкції — слід перевірити справність дверей та стан сходів. Загалом, укриття стане важливою частиною навчання, тож про нього слід подбати. Якщо міська влада не встигла забезпечити належний стан укриття — можна власними силами попіклуватися про базові потреби дітей та облаштувати безпечний і зручний простір.

В умовах війни і небезпеки укриття має бути надійним, тому що там доведеться перечікувати тривоги і ймовірні обстріли. Варто попіклуватися і про наявність ліжок та стільців, ліхтариків, банок для нечистот, необхідних медикаментів та інструментів на кшталт лопат та ломів на випадок обвалу.

❗️Важливо: Якщо Ваша дитина має хворобу, яка потребує спеціальних ліків — завжди кладіть їй у рюкзак необхідні препарати.

Читайте також: «Живі» будинки у Києві — як у світі впроваджують вертикальне озеленення

Що кажуть батьки?

9 серпня 2022 року на сторінці освітнього омбудсмена з’явилися перші результати опитування стосовно форми навчання, яку обрали б батьки для своїх дітей, які знаходяться в Україні.

Отже, дистанційну форму навчання обрали близько 62 відсотків батьків, очну лише 13,8 %, сімейну — 0,4%, індивідуальну — 0,5%, екстернат — 0,1%, не обрали, бо комісія не дала свого висновку щодо укриття — 1,8%, не обрали, бо вирішують залишитися в Україні чи їхати закордон — 1%, і не обрали, бо до 1 вересня безпекова ситуація може змінитися — 18,4%.

Участь в опитуванні взяли 25230 батьків здобувачів освіти, які знаходяться в Україні. З них батьки:

  • школярів – 89% опитаних
  • вихованців закладів дошкільної освіти – 8,2%
  • здобувачів закладів фахової передвищої освіти — 1,2%
  • здобувачів професійної (професійно-технічної) освіти – 0,5%
  • закладів вищої освіти – 1%.

Зауважимо, що батьки столичних школярів можуть обрати форму навчання своїх дітей та змінити вибір протягом навчального року.

Обґгрунтування опитування

школа

За результатами опитування, 30% батьків відповіли, що обрали для дитини дистанційну форму навчання, тому що не вважають підвал у закладі освіти належним укриттям, яке зможе зберегти дитині життя та здоров’я, ще 11% опитаних – тому що в закладі відсутнє будь-яке укриття.

18% опитаних зазначили, що обрали дистанційне навчання, тому що заклад освіти, в якому навчається дитина, знаходиться у зоні бойових дій чи поряд із нею. А 1,5% обрали таку форму у зв’язку з тим, що заклад знаходиться на тимчасово окупованій території.

Ще 13% батьків “обрали” дистанційне навчання, тому що заклад освіти визначив, що здійснюватиме освітній процес дистанційно.

Сумарно маємо 61% батьків, які самостійно обрали дистанційну форму, або заклад освіти, де навчаються їхні діти, буде працювати дистанційно через низку причин: відсутність укриття, розташування в зоні бойових дій чи на тимчасово окупованих територіях, або їхнє рішення відповідає рішенню закладу освіти.

Стосовно очної форми навчаня — 10% батьків зазначили, що обрали для своєї дитини очне навчання, оскільки вважають його найкращим для здобуття знань та розвитку дитини.

По 4% батьків обрали таку форму через безпекову ситуацію: 4% вважають, що там, де вони проживають, тихо й безпечно, тому дитина цілком може навчатися очно, ще 4% – тому що знають, що в закладі освіти є укриття, й під час повітряної тривоги дитина перебуватиме в укритті під наглядом вчителя, що буде для неї безпечніше, ніж удома.

Важливо: Примушення до тієї чи іншої форми навчання в столиці не буде. Батьки самі обиратимуть, як навчатиметься дитина: офлайн, онлайн чи за індивідуальною формою. Змінити форму навчання дитини можна і протягом навчального року.

У підсумку скажемо, що в теперішніх умовах на території України немає безпечного місця, тож вибір, де і як навчатися дитині, кожні батьки приймають самостійно.

Нагадуємо, що новини без цензури публікуємо в Телеграм telegram ico, підпишись зараз, щоб не пропустити важливе!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: