Особливості довготермінового зберігання зерна кукурудзи

09:07  |  11.08.2023
Зберігання кукурудзи, Київ
Новини компаній

Кукурудза — злакова культура, яка за своєю важливістю не поступається пшениці або соняшнику. Відповідно до звітів Держстату України, за останні роки її врожай досяг 30 млн т. Іноді, щоб вигідно реалізувати зерно, підприємці вирішують продавати його на наступний рік. В цьому випадку необхідно організувати систему зберігання, щоб не вивозити врожай. У представленій статті ви дізнаєтеся про умови та особливості зберігання кукурудзи.

Підготовка зернових бункерів

Оптимальні умови зберігання необхідні для підтримки споживчих властивостей культури. Це захищає її від плісняви, мікроорганізмів і шкідливих комах. Чим більше кукурудза зберігає споживацькі якості, тим вища ймовірність того, що власник зможе її вигідно продати. Для цього необхідно в першу чергу перевірити зернові бункери — сховища, в яких підтримується оптимальний рівень вологи і температури. Під час перевірки:

  1. Очищують агрегати від сміття і пилу.
  2. Видаляють залишки попереднього врожаю.
  3. Обкурюють і дезінфікують агрегат, якщо попередній врожай був заражений шкідниками.

Тільки після цих процедур можна розрахувати на те, що в зернових бункерах будуть підтримуватися оптимальні умови для зберігання культури.

Фактори, що впливають на терміни зберігання зерна кукурудзи

Строк зберігання культури залежить від початкового стану зерна. Поміщати в зерновий бункер потрібно тільки цілу і якісну кукурудзу, оскільки вона довше зберігає первинний вигляд і харчову цінність. При цьому важливо звернути увагу на наступні фактори:

  1. Вологість. Перед довготривалим зберіганням потрібно видалити із зерна зайву вологу. В ідеалі вологість повинна бути не вище 13%, щоб у врожаї не розвинулася пліснява.
  2. Аерація. Щоб культура не зіпсувалась раніше часу, потрібно постійно провітрювати бункер. Якісна аерація допомагає видалити зайву вологу, знищити комах та інших шкідників.
  3. Температура . На температуру впливає регіон і сезонність. У південних районах вона повинна бути не вище +4 градусів, в північних — не вище 0 градусів. Навесні та влітку зерно зберігають при +4 градусах. Якщо температура буде вищою, це створює умови для розвитку мікроорганізмів. Наприклад, пліснява і комахи активно ростуть і розмножуються при +21–32 градусах.

Кукурудзу, поміщену в бункери, потрібно регулярно перевіряти на наявність плісняви, шкідників і сторонніх запахів. За необхідності треба проводити аерацію і видалити пошкоджені зерна. Якщо вчасно не зупинити псування, партію доведеться продавати раніше часу.

Висновки

Кукурудза — цінна високоенергетична культура, поширена в українському та світовому землеробстві. У силосах елеватора її зерна можуть зберігатися 2–3 роки, у складських приміщеннях — 4–5 років. Головне при цьому враховувати особливості зберігання. Тільки так власник зможе вигідно реалізувати врожай.

Нагадуємо, що новини без цензури публікуємо в Телеграм telegram ico, підпишись зараз, щоб не пропустити важливе!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Метки:

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: