Пробіотики: показання та протипоказання

15:41  |  07.04.2023
Пробіотики, Київ
Новини компаній

Баланс шлунково-кишкової мікрофлори має велике значення для здоров’я людини. В першу чергу це запорука міцного імунітету, гарного самопочуття, більш витривалої нервової системи. Для підтримки подібної рівноваги використовують різні лікарські засоби, одні з них — пробіотики.

Основне призначення пробіотиків [1] — вести боротьбу з патогенними мікроорганізмами, які в нормі визначаються у кожної людини, але в невеликій кількості. Якщо шкідливі бактерії за сприятливих умов починають активно розмножуватись, виникають різні захворювання.

В складі пробіотиків також є бактерії, але корисні. Тому їх використовують для запобігання порушень роботи ШКТ, особливо на фоні антибіотикотерапії. Але чи є корисні мікроорганізми абсолютно безпечними?

Показання до використання

  1. Пробіотики пригнічують дію грибів, патогенних та умовно-патогенних бактерій, допомагають в лікуванні діареї різного походження.
  2. Проявляють антисекреторну дію, тому можуть впливати на кількість натрію та води в кишківнику, а значить — усувають метеоризми та бурчання в животі.
  3. Підсилюють продукцію імуноглобулінів та інших складових неспецифічного імунітету, в результаті чого підвищується загальна опірність організму та знижується частота застудних захворювань.
  4. Деякі пробіотики, як от препарат Ентерол®, проявляють стійкість до протимікробних засобів, завдяки чому їх використовують під час антибіотикотерапії з метою попередження дисбактеріозу. Детальніше інструкцію препарату читайте за посиланням https://enterol.ua/instrukciya/.
  5. Призначення пробіотиків немовлятам дозволяє “заселити” кишківник корисними бактеріями та попередити появу колік чи дисбіозу ШКТ.

Попри широке використання пробіотичних препаратів, їх бажано приймати лише після консультації лікаря. Особливо важливо дотримуватись правил дозування під час лікування дітей. Наприклад, на Ентерол 250 інструкція містить інформацію про дозу дітям до 6 років по 1 пакетику ліофілізованого порошку. При цьому важливо препарат змішувати з негарячою водою чи молоком. Після 6 років дають по 1–2 капсулі Ентеролу® декілька разів на добу.

Протипоказання до застосування

Однокомпонентні пробіотики зазвичай не мають протипоказань або ж вони мінімальні. Зокрема в склад Ентеролу® входять пробіотичні дріжджі Saccharomyces boulardii CNCM I-745 із більш як столітньої історією від відкриття та допоміжні речовини у вигляді магнію стеарату, лактози моногідрату. Високий ступінь безпечності дозволяє призначати цей пробіотик з перших місяців життя. Єдине протипоказання — підвищена чутливість до компонентів препарату або наявність у хворого центрального венозного катетера.

Пробіотики — корисна добавка до звичайного раціону. За відсутності протипоказань їх можливо використовувати щодня, що дозволить підтримувати організм в системі здорового образу життя. Запобігати захворюванню — набагато дешевше та приємніше, ніж проводити його лікування, тому використання пробіотика — найкращий спосіб підтримувати роботу кишківника в належному стані.
 

Автор статті:
Катерина Мусієнко,

медичний консультант компанії «Біокодекс Україна».

Enterol_026 04.04.2023

1. Swanson K. et al. The International Scientific Association for Probiotics and Prebiotics (ISAPP) consensus statement on the definition and scope of synbiotics. Nat Rev Gastroenterol Hepatol. 2020 Nov;17(11):687-701

Нагадуємо, що новини без цензури публікуємо в Телеграм telegram ico, підпишись зараз, щоб не пропустити важливе!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Метки:

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: