Революція червоної помади — як жінки протестували проти гітлерівської Німеччини

14:00  |  20.04.2022
помада

Зараз яскраво нафарбованими вустами мало кого здивуєш, втім колись червону помаду могли використовувати тільки актриси в кіно, танцівниці або ж коханки. Яскраво нафарбовані губи у жінок викликали захват і обурення в чоловіків одночасно — були ті, хто вважав, що такий яскравий макіяж непристойним. Попри те, саме червона помада стала символом боротьби жінок за свої права, свободу та навіть протестом проти нацистського режиму Німеччини. Власне, про останнє сьогодні й піде мова.

Революція червоної помади

Війна — це час, коли криваві диктатори за будь-яку ціну хочуть зламати ту чи іншу націю, але як демонструє нам історія — ця місія вже наперед провалена. Добро завжди перемагає зло, а інколи його методи вкрай незвичні. Так, під час Другої світової війни жінки використовували власну зброю — червону помаду.

Саме вона страшенно дратувала Гітлера — можемо припустити, що роздратувати путіна Україні вдалось інтелектом, якому часом так не вистачає росії. Отже, про все по-порядку. Червона помада насамперед стала символом боротьби жінок за свої права, її використовували суфражистки.

Читайте також: Битва за Львів 1939 року – як зустрічали “визволителів” та боролися з нацистами

Британські суфражистки на демонстрації, 1911Британські суфражистки на демонстрації, 1911

Британські суфражистки на демонстрації, 1911

Довідка: Суфражи́зм, або рух за жіноче виборче право — правозахисний рух за здобуття жінками виборчого права, а також проти дискримінації жінок у правовому полі, політичному та економічному житті. Зародившись в Англії на зламі ХІХ—ХХ ст. і розповсюдившись в основному у Великій Британії та США, суфражизм ознаменував початок сучасної історії фемінізму, ставши його першою хвилею.

Суфражистки активно використовували ненасильницькі методи громадянської непокори: приковували себе до воріт, сідали на рейки, влаштовували демонстрації та голодні страйки. Інколи допускали застосування радикальніших акцій, таких як зрив дебатів у Палаті представників і публічних зібрань та псування майна.

Шик у сфері макіяжу

Справжню популярність помаді принесла Елізабет Арден — канадська підприємниця, косметолог, засновниця косметичної імперії Elizabeth Arden Inc. Ця панна надихнула мільйони жінок боротися за вільне життя, а символом боротьби обрала яскраво-червону помаду, виробником якої була її компанія.

У 1912 році в Нью-Йорку пройшов марш за право жінок брати участь у виборах — тоді майже 15 тисяч панянок з нафарбованими вустам пройшли вулицями Нью-Йорку, багато з них були заарештовані.

Водночас, жінки зрозуміли, що разом вони мають силу та можуть змінити свій звичний світ і отримати довгоочікувану роботу. Доступною для всіх охочих косметика стала у 1923 році, коли компанія Tangee випустила помаду всього за 10 центів. До речі, вже тоді кмітливі дівчата використовували її і як тіні та тінт для щік.

Читайте також: Свідомо пішла на смерть: ростріляна патріотка Олена Теліга

Підтримати дух Вітчизни

«Вже до кінця Другої світової війни яскраво-червоні глянсові губи вважали чи не найкращим способом підтримати переможний дух своєї вітчизни. Червона помада стала символом патріотизму й демонструвала волю до перемоги — і це відбивалося в назвах. Насправді американський Комітет військово-промислового виробництва в 42-му спробував зупинити продукування косметики, але потім різко змінив курс і оголосив, що косметика «потрібна й життєво важлива», — так згадувала про значення помади візажистка Ліза Елдрідж.

Використання косметики неабияк дратувало Адольфа Гітлера, адже той вважав, що будь-які маніпуляції жінок із зовнішністю псують ідеальні форми так званої арійської раси, на додаток він назвав це вульгарністю. Тож, яскраві вуста мимоволі стали для диктатора страшним сном, а от леді країн-союзниць залюбки користувалися тюбиком червоного кольору.

Ба більше, жінки, які були частиною збройних військ та боролися з нацистським режимом, разом з формою від військового керівництва отримали у комплекті помаду (відтінок «Montezuma Red») та червоний лак для нігтів. Елізабет Арден, сама того не знаючи, створила тренд на червоні вуста та символ перемоги.

Читайте також: Благословення на війну: яка роль церкви у воєнний час

Буряковий сік та панчохи

В часи Другої світової війни, звісно ж, косметика не була першочерговою необхідністю, адже доводилося буквально виживати, люди залишилися без роботи — але жінки все одно прагнули виглядати красиво. Тому тогочасні леді вдавалися до різних хитрощів, зокрема вуста фарбували буряковим соком або іншими природними барвниками.

Багатші панянки не тільки купляли дорогу косметику, але й елітний одяг. Так популярними були високі панчохи. Звісно, що оточуючі їх не бачили, але жінкам така маленька деталь під платтям надавала неабиякої впевненості в собі. Не залишилися без уваги і салони краси, правда влаштовували їх вдома. Популярною стрижкою було модне каре з чубчиком, а в якості аксесуару на голову пов’язували атласну стрічку.

Стосовно одягу — він став більш практичний, з’явилися приталені брюки та вільні блузи, у яких було легко пересуватися навіть в оборонних окопах.

Червона помада, охайна зачіска, яскравий лак на нігтях та чорні панчохи — всі ці елементи стали невід’ємною частиною перемоги в Другій світовій війні. Маленькі речі, які повертають віру в життя, своєю чергою повернули й саме право людини на мирне життя. Здавалося б, як може допомогти червона помада, втім саме вона зробила справжній фурор у світі і назавжди стала символом свободи.

В Україні також вже є свої символи перемоги — це легендарні фрази: «Русский военный корабль или нах#й» і «Доброго вечора, ми з України». Патріотичні дропи з цими висловлювання допомагають збирати необхідну амуніцію для армії та піднімають бойових дух, адже щоб там не було — Ми з України.

Нагадуємо, що новини без цензури публікуємо в Телеграм telegram ico, підпишись зараз, щоб не пропустити важливе!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: