Як написати пресс-реліз, що «чіпляє»: прості правила важливої роботи

10:13  |  30.01.2024
Як створити прес-реліз

Яким має бути хороший прес-реліз? Як написати його так, щоб він не полетів у кошик для сміття, щоб журналіст прочитав його і взяв у роботу. Сьогодні разом з My-Kiev.com розбираємо цілі, структуру, правила написання та даємо корисні поради.

Що таке прес-реліз

З поняттям прес-релізу варто визначитися одразу, щоб уникнути можливих неточностей та помилок. Прес-реліз — це інформаційне повідомлення для преси, в якому є новина, офіційна позиція з якогось питання, реакція у відповідь на певний інформаційний привід, анонс якоїсь події.

Потрібно чітко розуміти, що прес-реліз — це перш за все новина, тому він має відповідати чітким критеріям:

  • новизна;
  • актуальність;
  • інформативність.

Якщо ви хочете, щоб матеріал надрукували в цільових ЗМІ, важливо, щоб інформація, в ньому відображена, була насамперед цікавою, у цьому випадку шанси на успіх значно зростають. Не варто забувати і про золоте правило: в одному прес-релізі має бути одна новина. Розповідати про все і одразу не варто, це заплутуватиме, відволікатиме адресата і, в результаті, може негативно позначитися на загальному враженні від матеріалу.

Структура прес-релізу

Запитуючи про те, як написати прес-реліз для ЗМІ, потрібно насамперед подумати про його структуру. Внутрішня будова прес-релізу схожа на будинок. І фундаментом для нього служить короткий, чіткий і водночас яскравий заголовок, що інтригує.

Заголовок

Не використовуйте нудний чи малоінформативний заголовок. Заголовок — це основна частина вашого прес-релізу, його «візитна картка», він має бути коротким та цікавим.

Заголовок повинен містити в собі новину (інформаційний привід), згадувати назву компанії (ім’я бренду) або події, про які йтиметься в тексті та відповідатиме на запитання: що? Пам’ятайте про те, що заголовок – це одна з головних складових тексту, яскравий маркер, який виділяє його серед багатьох інших, і саме від нього залежить, чи взагалі читатимуть вашу новину.

Деякі вигадують заголовок до написання самого тексту, інші повертаються до цього пункту наприкінці, універсальної поради в такому питанні бути не може, оскільки підхід у всіх різний, важливо одне – зацікавити читача.

Лід

Конкурувати за рівнем значущості із заголовком може лише лід, його завдання розповісти: коли і де щось станеться чи вже сталося. Лід у прес-релізі — це інформаційна основа всього тексту, він покликаний миттєво привернути увагу до основної частини матеріалу та доповнити ідею заголовка. Лаконічність – головна риса ліда. Достатньо 2-3 речень, які дадуть читачеві відповіді на запитання: коли, де, як і навіщо.

Тіло тексту

Тіло прес-релізу чи його основна частина має стати логічним продовженням ліда та розкрити усі подробиці інфоприводу. Тут уже можуть бути витяги із досліджень, факти, цифри, статистика, аргументи, цитати експертів, керівника. Приділіть особливу увагу першому абзацу, зробіть його максимально інформативним, адже не секрет, що увага читача від абзацу до абзацу розсіюється, тому не варто списувати вступ з рахунків.

Пам’ятайте, ви маєте розповісти історію. Звичайно, це не художній текст і вимоги до лаконічності (прес-реліз має бути обсягом не більше 2 тис. знаків) не дуже схильні до сторітеллінгу, але люди завжди охочіше обмінюватимуться історією, а не сухими фактами, тому варто знайти певний баланс у цьому питанні і зробити новину цікавою.

При цьому не пишіть художній текст. Прес-реліз — це не той матеріал, де потрібно вправлятися у творчості. Реліз – це повідомлення для ЗМІ. Тому нікому не потрібні «мовні навороти» у тексті.

Ще декілька порад

Наприкінці супроводжуйте прес-реліз довідкою про компанію або проект, що реалізується. Вона має бути лаконічною і давати чітке уявлення про діяльність організації. Плюс укажіть контакти прес-служби або прес-секретаря для оперативного зв’язку.

Коли прес-реліз буде готовим, дайте йому деякий час «полежати». Потім прочитайте його вголос, бажано кілька разів, це допоможе прибрати зайве, скоригувати текст і зробити його більш інформативним та лаконічним. Після цього ви можете відіслати свій прес-реліз у My-Kiev.com і замовити розміщення.

Для невеликих компаній або стартапів необов’язково очікувати, що внаслідок одного чи кількох успішних прес-релізів зовнішні посилання швидко та постійно зростатимуть. Важливо включити написання прес-релізів до стратегії просування, використовуючи кожну значущу подію для підтримки у ЗМІ та інших майданчиках.

Експерти підкреслюють важливість системного підходу. Якщо прес-релізи замовляються лише раз на п’ять років і не супроводжуються постійною роботою над веб-сайтом, то результати можуть залишитися непомітними. З іншого боку, регулярний випуск прес-релізів може призвести до значних результатів протягом року чи двох. Дізнатись ціну на розміщення вашого прес-релізу на My-Kiev.com можна тут.

Нагадуємо, що новини без цензури публікуємо в Телеграм telegram ico, підпишись зараз, щоб не пропустити важливе!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: