Популярні схеми шахрайства у 2023 році: знати, щоб захиститися

09:01  |  19.10.2023
Популярні схеми шахрайства у 2023 році
Новини компаній

За статистикою правоохоронних органів, кожне 9 звернення до поліції цього року було пов’язане із шахрайськими схемами. Війна та нестабільна економічна ситуація сприяє активності нечистих на руку персонажів. А знамениті колл-центри, закриваючись в одних містах, відразу відкриваються в інших. Тому кожен має уважно ставитись до можливих шахрайських дій.

Правила безпеки у мережі

Правила безпеки в мережі вкрай важливі, щоб захистити вас від онлайн-загроз та зберегти ваші особисті дані. Не важливо, чи користуєтеся ви популярними месенджерами або здійснюєте в ельслотс вхід, завжди потрібно пам’ятати про основні принципи безпеки:

  1. Створюйте складні, надійні паролі, що складаються з букв, цифр і спеціальних символів. Ніколи не використовуйте паролі, що легко вгадуються, такі як «password» або «123456».
  2. Використовуйте двофакторну аутентифікацію (2FA). Особливо це актуально для банківських додатків та месенджерів. 2FA додає додатковий рівень безпеки, вимагаючи додатковий підтверджуючий крок крім пароля, наприклад код, який надходить на ваш мобільний телефон.
  3. Регулярно оновлюйте операційну систему, антивірусне програмне забезпечення та інші програми, щоб закрити вразливості та запобігти атакам.
  4. Остерігайтеся фішингу: Не відповідайте на підозрілі електронні листи або повідомлення, які вимагають ваші особисті дані. Перевіряйте URL-адреси перед тим, як натиснути на них.
  5. Будьте обережні із загальнодоступною інформацією: Обмежте кількість особистої інформації, яку ви ділитеся в соціальних мережах та інших онлайн-платформах. Чим менше знають зловмисники про вас, тим складніше їм атакувати вас.

Дотримання цих правил допоможе зменшити ризики зіткнення з онлайн-загрозами. Але повністю захистити може лише пильність.

Популярні схеми шахрайства у 2023 році

Найбільше скарг надійшло правоохоронним органам у зв’язку зі зломом акаунтів у соціальних мережах. Схема виглядає так:

  • шахраї отримують доступ до сторінки у фейсбук, інстаграм або телеграм акаунту і починають планомірно розсилати усьому списку контактів повідомлення з проханням позичити гроші;
  • суму найчастіше називають невелику. Це пов’язано з тим, що люди з більшою готовністю дадуть 2-5 тисяч грн і не стануть уточнювати, куди вони потрібні;
  • називають карти банків, при перекладі на які не вказані особисті дані. Адже вони можуть викрасти обліковий запис, але не можуть скопіювати карти.

Єдиний спосіб протистояти такому способу шахрайства — не давати гроші без попереднього дзвона. Особливо, якщо просять не на особисту карту, де ви можете побачити ПІБ одержувача. Це одразу має насторожити.

Найбільш масштабний і складний спосіб використовують шахраї, вдаючи службу підтримки банку. Вони можуть писати або дзвонити з повідомленням, що зловмисники намагаються прямо зараз зняти з карти певну суму. І щоб заблокувати операцію, власник картки повинен терміново надати особисту інформацію, у тому числі CVV код, наприклад. У жодному разі не потрібно цього робити. Якщо ви підозрюєте, що з картки справді можуть списати гроші, краще перервати діалог і самостійно подзвонити до служби підтримки банку.

Нагадуємо, що новини без цензури публікуємо в Телеграм telegram ico, підпишись зараз, щоб не пропустити важливе!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Метки:

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: