Сучасне кредитування в Україні: типи, переваги та недоліки

13:32  |  17.05.2024
Оформлення мікрокредиту, Київ
Новини компаній

Кредитування завжди було найпопулярнішою пропозицією серед банківських та небанківських організацій. Водночас попит на онлайн кредит значно зріс у порівнянні з минулими роками. По-перше, користувачі стали більш освічені в темі кредитного фінансування. По-друге, пропозиція на ринку значно зросла. А з плином часу та фільтрацією різних фінансових організацій на ринку залишились лише відповідальні та надійні мікрофінансові компанії. Нові, які з’являються, намагаються не повторювати помилки колег та надавати прозорі та зрозумілі населенню послуги. У зв’язку з цим чимало українців перейшли від банківського кредитування до онлайн кредитів у МФО. Це пов’язано з багатьма факторами, серед яких — більш гнучкі вимоги до користувачів, а також простота процедури.

Які варіанти кредитів доступні для українців?

Особливості банківських кредитів

Банківські кредити надають банківські кредитори бізнесу або фізичній особі для задоволення фінансових потреб. На заборгованість нараховуватимуться відсотки, і клієнт має здійснювати погашення згідно з фіксованим графіком.

Середня процентна ставка за новими банківськими кредитами, наданими резидентам, в грудні становила 19,5% річних. Головною умовою для отримання кредиту у банку є позитивна кредитна історія та високий кредитний рейтинг. Сума кредиту варіюється від потреби: оформлення іпотеки, кредиту на авто, відкриття бізнесу тощо. Сума може бути як десятки тисяч гривень, так і мільйони.

Заявка на отримання комерційного кредиту зазвичай починається з подання форми заявки разом із документами. Після збору всіх необхідних документів банк проводить кредитний аналіз, враховуючи ряд факторів, щоб визначити, чи варто надавати кредит.

Особливості онлайн-кредитування у банках

До онлайн-кредитів у банках можна віднести підняття кредитного ліміту, оформлення покупки на виплат тощо. Часто кредитний ліміт має пільговий період на перший місяць користування, і клієнт або не сплачує взагалі нічого, або 0,01% від тіла кредиту. Надалі ставка може варіюватись від 3% і більше.

Для отримання кредитного ліміту достатньо оформити кредитну картку. Проте максимально доступна сума визначається зважаючи на ті самі фактори, що й за цільового кредитування. Крім того, вас можуть попросити зробити фото закордонного паспорта, щоб побачити ваші останні поїздки. Це також може вплинути на максимально доступну суму. Клієнти з невисоким кредитним рейтингом навряд чи можуть розраховувати на суму понад 10 тисяч гривень. Крім того, для ухвалення рішення щодо підняття ліміту може пройти як мінімум день, оскільки опрацювання певних заявок потребує більшого часу та детального дослідження.

Особливості кредитування в МФО

Мікрофінансові компанії менш прискіпливо ставляться до клієнтів. Почасти це пов’язано з тим, що компанії забезпечують безпеку кредитних коштів шляхом вищих процентних ставок, які розраховуються на кожен день онлайн кредиту, а не на місяць. Водночас клієнти, які сумлінно виконують свої обов’язки не жалкують про вибір надійних МФО.

По-перше, це швидко — можна оформити кредит знаходячись будь-де. Достатньо завантажити мобільний застосунок вибраної мікрофінансової компанії (якщо вона його розробила, як, наприклад, Credit Plus) та оформити кредит. Гроші будуть переказані на будь-яку картку, яку надав клієнт.

Клієнт має пільговий період — за умови першого звернення більшість МФО надають перший кредит під 0,01% на день на перший обраний період. Постійні клієнти регулярно отримують промокоди на знижки. А відповідно до нового закону про зниження процентної ставки, компанії поступово переходять до зниження до 1% на день. Наразі CreditPlus має одну з найнижчих ставок на ринку — 1,5% на день без урахування промокодів (а їх бренд надає часто).

Також ризик відмови у таких компаніях значно нижчий, ніж у банках. А отримати кредит онлайн можна за декілька хвилин.

Особливості заставних кредитів

Заставний кредит — це вид кредиту, де позичальник надає заставу (якусь цінність, наприклад, нерухомість, автомобіль, цінні папери тощо) як гарантію повернення кредиту.

Ставка за заставний кредит може варіюватися від банку і залежить від різних факторів, таких як ринкові умови, кредитний рейтинг позичальника, тип застави тощо. Зазвичай ставка за заставний кредит може бути нижчою, ніж у некредитних угодах, через наявність гарантії у вигляді застави.

До переваг можна віднести можливість отримання кредиту з проблемною кредитною історією через наявність застави. А до недоліків — ризик втрати застави, якщо позичальник не повертає кредит вчасно або не повертає його взагалі. Також застава може бути обмежена використанням під час терміну кредиту, що може бути не зручно, якщо це нерухомість або інший цінний майновий актив.

Нагадуємо, що новини без цензури публікуємо в Телеграм telegram ico, підпишись зараз, щоб не пропустити важливе!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: