Очищення каналізаційних колодязів: найдієвіші методи

17:40  |  10.01.2023
Очистка труб, Киев
Новини компаній

Роботи з очищення каналізаційних колодязів або прочистки каналізації можуть відрізнятися як за використовуваними методами, так і за терміновістю. Ба більше, сам вибір варіанта часто залежить від того, планове це чищення чи аварійне. Зрозуміло, що до останнього справу краще не доводити, тому що навіть професійні сантехніки вам за це не подякують.

Однак інформація про існуючі способи очищення каналізаційних колодязів у будь-якому разі не завадить. Хоча б для того, щоб знати, чи можна вирішити питання самостійно. А якщо ні, то з метою отримання уявлення про приблизну вартість робіт.

Види каналізаційних колодязів

Каналізаційні колодязі бувають декількох видів. Ми розглянемо накопичувальні та фільтрувальні. Усі вони складаються з робочої ємності, горловини і кришки, а відмінною рисою кожного є будова дна.

Накопичувальний каналізаційний колодязь являє собою великий герметичний резервуар, у який стікає вся використана рідина каналізаційними трубами з будинку. Розмір його залежить від кількості людей, які проживають, і обсягу води, який вони використовують. Щойно рівень рідини в колодязі досягає критичної позначки, необхідна робота асенізатора (мулососа) для очищення каналізаційного колодязя від мулу і зайвих стоків. Відкачану рідину вивозять у спеціально відведене місце.

Колодязь, що фільтрує, проектується без дна, його роль виконує спеціальний багатоступеневий шар, для чого використовується бита цегла, щебінь, гравій. Вода, проходячи через створений таким чином фільтр, очищається, і колодязь заповнюється набагато повільніше. Якщо підніметься рівень ґрунтових вод, викликати очищення обов’язково доведеться. За високого рівня ґрунтових вод необхідне попереднє очищення стоків.

Є ще один вид колодязя — септик, сучасне багатоступеневе очищення. Для введення його в експлуатацію необхідно залучати до роботи інженерів і монтажників. Потрібно створити проєкт і тільки після цього приступати до монтажу та введення.

Ситуації, що вимагають очищення каналізаційного колодязя

Земля не встигає вбирати в себе всю рідину, що надходить, навіть із дренажною системою в септику. Періодично необхідне чищення каналізаційних колодязів. А для того, щоб це відбувалося швидко і легко, ще на етапі будівництва резервуари-колектори ставлять близько до дороги. Важливо, щоб спецмашина могла безперешкодно під’їхати для відкачування септика.

Очищення може бути плановим або аварійним. Планове очищення каналізаційного колодязя необхідне в разі заповнення об’єму понад 75 %. При цьому, якщо проводити ці заходи регулярно, жодних складнощів у роботі септика не виникає. Але, якщо цього не робити, септик може переповнитися і станеться підтоплення ділянки і найближчої території. У цьому разі неминуче аварійне відкачування каналізаційного колодязя.

Це трудомістка і складна робота, оскільки після переповнення колодязя закупорюються стічними пробками каналізаційні труби. Прочищати доведеться і їх.

Нехтуючи плановою перевіркою, можна очікувати, що з часом труба забивається дрібним сміттям, на яке наростає шар мулу. Утворюється пробка, каналізаційним водам складніше проходити, і вони заповнюють резервуар, переповнюючи його раніше терміну. Тому так важливо робити планову чистку септика.

7 методів очищення каналізаційних колодязів

  1. Ручне очищення каналізації

Жодної техніки не потрібно, а тільки сходи, відро, мотузка і палиця для перемішування. Одна людина спускається в колодязь і вичерпує все відром. Друга стоїть нагорі й чекає команди підняти це відро. Потім виливає вміст у спеціально підготовлений бак або ємність (частіше це бочка або цистерна на колесах). Потрібно багато часу і важкої ручної праці, щоб очистити колодязь. Процедура не з приємних. До такого способу вдаються вкрай рідко.

  1. Застосування мулососу

Викликається асенізатор — машина з цистерною і підведеним до неї насосом, який опускають у резервуар. Після увімкнення насоса відкачування відбувається швидко й ефективно. Використання мулососа можливе в будь-яку пору року, з різних ємностей (бетонних, пластикових, відстійників очисних споруд) і швидким транспортуванням відкачаної рідини в цистерні на утилізацію. Широко поширений спосіб використання такого методу свідчить про його популярність, але є і мінуси:

  • необхідність наявності вільного під’їзду машини до колодязя;
  • присутність неприємного запаху під час відкачування;
  • дорожче, ніж ручне очищення.

Однак не дарма була придумана спецтехніка у вигляді машини-асенізатора. Її робота дає змогу економити час і довіритися фахівцям.

  1. Метод вакуумного очищення

Рідину переганяють у цистерну за допомогою потужного вакуумного насоса і вивозять. Такий метод дає змогу виключити неприємний запах під час відкачування стічних вод. За принципом дії він схожий з мулососним. Але чистка каналізаційних колодязів вакуумним насосом вважається екологічною і безпечною з точки зору санітарних вимог.

  1. Гідродинамічне прочищення

Найчастіше такий спосіб називають промиванням колодязів каналізації, оскільки завдяки струменям високого тиску видаляються пробки, що утворилися, і засмічення в каналізаційних трубах органічного і неорганічного походження.

У трубу вставляють шланг зі спеціальним подвійним наконечником, і під дією напору і реактивної сили він починає рухатися всередині неї. Сила струменя дає змогу впоратися з найскладнішими закупорками. До того ж наконечники бувають різної форми, під певні цілі. Промивання повторюють кілька разів для досягнення кращого ефекту і видалення всіх пробок у трубі.

У цьому способі очищення необхідне початкове відкачування стоків за допомогою мулососа. Коли доступ до труб буде відкрито, виконується гідравлічне прочищення. Після неї також використовується мулосос, щоб прибрати залишки води для промивання тощо.

  1. Промивання за допомогою хімічних речовин

Один із видів гідравлічного очищення каналізаційних колодязів, але замість води використовують сильні реагенти, які руйнують відкладення, жири, сміття та органічні сполуки в трубі шляхом їх розм’якшення. Після хімічного промивання обов’язкове ретельне очищення водою. Метод дорогий, і до нього вдаються, коли інші не працюють.

  1. Термічний спосіб очищення каналізації

Це також вид гідродинамічного промивання, за якого в каналізаційні труби вганяється дуже гаряча вода (температура близько 160 градусів). Термічний спосіб промивання дуже ефективний. А в тандемі з хімічним дає чудовий результат. Після нього труби стають чистими, оскільки видаляються без залишку всі жирові відкладення, навіть старі, з якими дуже важко боротися. Метод складний технічно — необхідно використовувати спеціальні пристрої, певні шланги і насадки. Вартість такого способу чищення каналізаційних колодязів досить висока.

  1. Промивання з використанням водного тиску

При такому методі подається значний обсяг води в заздалегідь герметично закритий каналізаційний колодязь. Під створеним тиском, що піднімається, пробка вилітає з труби. Після цього необхідне механічне або гідравлічне очищення системи. Водна промивка підійде тільки для невеликих каналізаційних систем. Нею часто користуються для усунення неполадок у котеджах або приватних будинках. Вона дає змогу виключити ручний метод.

Під час планового очищення каналізаційних колодязів використовують вакуумний і гідравлічний методи. Для цього потрібно викликати всього одну машину-асенізатор. Вона забезпечена всім необхідним: різними шлангами, насадками для них, потужним насосом для відкачування. Звичайно, треба прочищати не тільки самі колодязі, а й каналізаційні труби від засмічень, жиру, що відклалися на їхніх стінках. Якщо вручну ніяк не виходить, у справу пускають хімічні засоби. У комплексі виходить ефективне очищення колодязя і системи загалом.

Фактори, від яких залежить ціна очищення каналізаційного колодязя

З деякими засміченнями каналізаційної системи справді можна впоратися самим. Однак для прочищення всієї системи необхідне спеціальне обладнання та професійні сантехніки. Промивання каналізаційних труб, відкачування септика з колодязя, використання хімічних реагентів власноруч зробити буде складно, клопітно і довго, а можливо і безрезультатно.

Для вирішення такого завдання краще скористатися послугами професійної служби. Звичайно, це недешеве задоволення, але необхідне. Розглянемо, з чого складається ціна очищення каналізаційного колодязя.

По-перше, стан системи. Профілактична регулярна промивка буде дешевшою, ніж вперше виконана за рік-два. Тому необхідно проводити очищення хоча б один раз на рік. Цього буде достатньо, щоб уникнути переповнення або відкладень, пробок. Отже, вдаватися до послуг аварійного очищення не буде потрібно, а ціна за планове очищення каналізаційного колодязя набагато нижча за форсмажорну. Відповідно, розумний підхід до утримання системи зменшить у майбутньому вашу статтю витрат.

По-друге, від способу очищення каналізаційних колодязів у приватному будинку. Ми вже розглянули вище, що, наприклад, хімічний спосіб буде дорожчим. Сам метод промивання обирає фахівець, виходячи з огляду каналізаційної системи та аналізу отриманих даних.

По-третє, відстань від центру міста. Якщо будинок, котедж розташований далеко, то зростає витрата палива на дорогу, а отже, це буде закладено у вартість очищення. Плюс час, витрачений у дорозі. Ціни можуть різнитися, але, якщо брати середню, чистка каналізаційного колодязя обійдеться в районі 5000-7000 рублів.

Більшість господарів проводить очищення, залучаючи фахівців. Це запорука ефективності, швидкості та професіоналізму.

3 способи зменшити частоту очищення каналізаційного колодязя

  1. Купівля об’ємного резервуару. Ще на етапі проектування і спорудження будинку важливо закладати прорахований і обґрунтований розмір каналізаційного колодязя. Обсяг його залежить від кількості мешканців. Якщо їхня кількість збільшується, то заповнення його буде швидким і доведеться частіше викликати асенізатор і проводити чистку. Виходом стане встановлення додаткового резервуара, який з’єднуватиме труба переливу з основною ємністю.
  1. Використання властивостей активного мулу. Колонії бактерії, найпростіших та інших мікроорганізмів (які називають активним мулом) використовують для біологічного очищення стічних вод. Забруднення в рідині є живильним середовищем для них. Вони поглинають органіку. Але за кількістю активного мулу треба стежити і в деяких випадках створювати спеціальні сприятливі умови для регульованого розмноження таких бактерій.
  1. Монтаж станції біологічного очищення. Така станція є автономною системою каналізації. Завдяки її роботі можна повторно використовувати воду з каналізаційної системи, яка попередньо пройшла очищення. Аеробні бактерії (які потребують присутності повітря) використовуються як живий фільтр, який ефективно справляється зі своїм завданням — ступінь очищення до 95 %. Очищена вода придатна для використання поливу городу і присадибної ділянки.

Важливо пам’ятати, що профілактика набагато краща за усунення аварійних ситуацій. Не варто доводити до крайнощів. Робіть хоча б раз на рік планове очищення каналізаційних колодязів і всієї системи. Тоді служити вона вам буде довго і справно. Тим паче що комфорт проживання в будинку залежить від налагодженої роботи всіх комунальних систем, зокрема й каналізаційних.

Нагадуємо, що новини без цензури публікуємо в Телеграм telegram ico, підпишись зараз, щоб не пропустити важливе!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Метки:
Оставьте комментарий

*

  1. ВАсиль 17:06 | 03.04.24

    Чи проводить компанія роботи по реанімації дренажа в каналіз колодязі біля приват будинку?

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: