“Листівки з України”: розкажи всьому світу, як російська армія знищує українську культурну спадщину

13:35  |  13.09.2022
https://my-kiev.com/wp-content/uploads/2022/09/kyi-vska-televezha__.jpg

Після 24 лютого 2022 року міф про “другу армію світу” став зрозумілий багатьом українцям. Окрім того, як виявилось, російська армія вміє воювати лише з постаментами танків Другої Світової війни, школами, музеями, житловими будинками, мирними жителями, і аж ніяк з українськими воїнами. Для багатьох іноземців війна в Україні — це 3 хвилини по телевізору у вигляді короткої новини. Багато іноземців не розуміють ступінь руйнації українських культурних пам’яток на тимчасово окупованих територіях. Зараз дуже важливо говорити про це голосно і постійно, тому що саме зараз іноземні країни вирішують до відновлення чого саме вони будуть долучатись.

Про міжнародний проект “Листівки з України”

https://my-kiev.com/wp-content/uploads/2022/09/banner_new_2_3_ukr.jpg

Український інститут за підтримки проекту USAID та за участі креативної агенції Green Penguin Media розробили проект “Листівки з України”. Його метою є максимальне розповсюдження проілюстрованої інформації про знищення російською армією українських культурних пам’яток державного та національного значення, окрему увагу хотілося б привернути до легендарного літака АН-225 “Мрія”, теперішній вигляд якого викликає сльози на очах усього українського народу.

Це діджитал проект, тобто його розробники роблять ставку на 21 століття і могутність сучасних популярних соц. мереж. Планується створити близько 100 листівок із зображенням пам’ятки в її найкращі часи та після 24 лютого 2022 року, щоб іноземний глядач, який далекий від війни в Україні зміг побачити, як виглядає випалена земля після варварської навали свинособачого племені.

Але, оскільки, війна ще продовжується, і можливо, ще не скоро закінчиться, цих листівок може бути зроблено більше, на жаль. Ціль проекту допомогти у відновленні цих зруйнованих або пошкоджених пам’яток. Це особливо актуально сьогодні, оскільки різні країни та окремо взяті міста світу зараз ведуть переговори з керівництвом нашої країни про відновлення сіл, міст та окремих будівель, які постраждали або були повністю знищені, як от, наприклад, Драм театр у Маріуполі.

Згодом, планується ще створити листівки про пам’ятки, які були знищені ще з 2014 року, а також про викрадені та відвезені в мордор українські музейні фонди.

Чим більше зруйнованих пам’яток дійде до якомога більшої іноземної аудиторії, тим вищий шанс відновити цю пам’ятку, і відновити якнайшвидше.

Тому долучайтесь до проекту, переходите за посиланням, завантажуйте будь-яке хочаб одне фото з будь-якого постраждалого регіону України та публікуйте з описом на українській та англійській мовах, якщо хтось знає будь-яку іншу іноземну мову, не полініться, перекладіть та опублікуйте фото з хештегом #PostcardsFromUkraine.

Читайте також: Циклічна історія: геноцид української нації, винищення її історичного та культурного надбання та окупація її територій. Частина 1. Культурна спадщина України

“Листівки” Києва та області

АН-225 “Мрія

https://my-kiev.com/wp-content/uploads/2022/09/140x140_postcard_mriia_1-2_ukr_2-1.jpg

Гордість українського народу — найбільший та найпотужніший літак у світі — АН-225 “Мрія”.

24 лютого 2022 року, як і більшість літаків “Антонов”, “Мрія” була в ангарі аеродрому Гостомеля. Офіційно, вона перебувала на ремонті через проблеми з одним із шести двигунів. О 6:30 ранку на аеродром полетіли перші ракети, прилетіли російські гвинтокрили з десантом, який будь-що мав там висадитись.

Оборонці аеродрому збили 6 ворожих гвинтокрилів, полягла більша частина ворожого десанту, однак навала була дуже великою, зрештою нашим оборонцям довелось відступати, щоб зберегти особовий склад.

Бої за аеродром Гостомеля тривали десятки днів. За словами очевидців, росіяни ціле направлено били в “Мрію”.

Обуренню українців не було меж, коли 27 лютого президент України Володимир Зеленський повідомив, що літак було знищено. Питання — “Чому «Мрія” не покинула авіапростір України ще до початку війни?” хвилювало багатьох. Особливо, якщо брати до увагу той факт, що аеродром у Лейпцигу (Німеччина) був готовий прийняти весь авіапарк “Антонов”.

Офіційна версія — поломка двигуна. Цікавий факт, АН-225 “Мрія” здатна літати на 5-х двигунах навіть з вантажем, а сідати навіть при відмові всіх 6-ти двигунів.

У зв’язку з цим “Укроборонпром” відсторонив гендиректора ДП “Антонов” Сергія Бичкова від виконання обов’язків, а СБУ ініціювало розслідування за фактом знищення літака.

Ірпінський Центральний будинок культури

https://my-kiev.com/wp-content/uploads/2022/09/140x140_postcard_palac_ukr_2.jpg

Був побудований після Другої Світової війни у 1952 році руками працівників Бучанського цегляно-черепичного заводу за їх власний кошт для себе та нащадків. Глядацька зала на 484 місця, гримерна та фойє, театральний, хореографічний та вокальний класи.

Уже в перший рік існування було створено близько 15 дорослих та дитячих творчих колективів. З кожним роком творче різноманіття творчих гуртків та публічних заходів лише зростало. В 2022 році будинок культури був важливою частиною соціально-культурної сфери життя міста.

Після 24 лютого 2022 року колись комфортні, сучасні, чисті міста Ірпінь, Буча та Гостомель стали втіленням жаху для їх жителів, а потім і для всього світу. Ірпінський будинок культури тепер став руїною. Знищено все, окрім парадного входу.

Цей будинок фігурує у кліпі на пісню “2step” — Антитіла та Ed Sheeran.

Київська телевежа

https://my-kiev.com/wp-content/uploads/2022/09/kyi-vska-televezha__.jpg

Київська телевежа — по висоті займає 11 місце у світі, друге у Європі та перше в Україні. Це найвища споруда України. Має статус об’єкта культурної спадщини.

1 березня 2022 року, з метою обмеження доступу киян до інформації та розповсюдження панічних настроїв, російські окупанти завдали двох цілеспрямованих ударів по телевежі. В результаті цього п’ятеро людей загинуло та п’ятеро були травмовані, в тому числі ті люди, які просто йшли по вулиці поряд з вежею.

Окрім того, телевежа знаходиться в безпосередній близькості до “Бабиного Яру” — меморіальному комплексу присвяченому пам’яті жертв нацистського Голокосту.

На території меморіального комплексу знаходяться також будівля спортивної бази “Авангард” та колишня контора Лук’янівського єврейського кладовища, в обидвох будівлях планувалось створити Музей Голокосту та Музей пам’яті жертв відповідно.

Куптій Дарина

Нагадуємо, що новини без цензури публікуємо в Телеграм telegram ico, підпишись зараз, щоб не пропустити важливе!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: