Знамениті ресторани Києва: «Зозуля»

13:22  |  21.07.2024
Знамениті ресторани Києва: "Зозуля"

Це сьогодні в Києві десятки (якщо не сотні) різноманітних яскравих і самобутніх закладів. В радянські часи з цим було набагато складніше, і самих ресторанів було менше, а тим більше — таких, в які людям хотілось повертатись знову і знову. Сьогодні ми згадаємо якраз один з таких закладів.

Дивна назва

Незвичайна назва ресторану «Зозуля» сягає корінням у дореволюційне минуле. Ця частина Царського саду, де він колись розташовувався, мала назву «Кукушкіна дача». Існує декілька теорій щодо походження цієї назви:

  • Можливо, дачею володіла мадам Кукушкіна.
  • А можливо, надмірне кування зозуль порушувало заповідну тишу саду.

Ще один цікавий факт: 22 червня 1941 року, рівно о 4 годині ранку, коли розпочалося бомбардування Києва, перша німецька бомба розірвалася саме на території «Кукушкіної дачі». Можливо, саме ця подія й стала причиною назви ресторану.

Хоча сам ресторан вже давно зачинений, чарівний вид з Петрівської алеї, який відкривався з його вікон, залишився незмінним. Тому запрошуємо вас при нагоді відвідати це чудове місце і насолодитись шикарним краєвидом.

Цікаво, що на місці, де колись розташувався ресторан «Зозуля», до революції мешкали бідняки, яких називали «кукушкіні діти». Вони проводили літо в куренях, і можливо ще і саме завдяки цьому ресторан в майбутньому отримав свою незвичайну назву.

Ще одним цікавим фактом є те, що 22 червня 1941 року, о 4:00 ранку, перша німецька бомба впала саме на територію «Кукушкіної дачі», де згодом і був відкритий легендарний заклад.

«Зозуля» знаходилася в мальовничій парковій зоні, недалеко від Маріїнського парку. Ресторан являв собою комплекс з літнього та зимового залів, а також двох невеликих кафе з буфетом.

Відвідувачі

Це місце стало справжнім магнітом для київської молоді. Тут «стиляги» влаштовували запальні джазові вечори, а згодом «Зозуля» перетворилася на улюблене місце богеми та еліти міста. В ресторані завжди було багатолюдно, гамірно та весело.

Ресторан був відомий своїми пишними банкетами, яскравими днями народження та розкішними весіллями. Відвідувачі «Зозулі» незмінно отримували незабутні враження, як від атмосфери закладу, так і від його вишуканої кухні. Тут завжди панував дух свята та веселощів.

Цей ресторан був справжнім «гніздечком», про яке мріяли кияни того часу. Неповторного колориту закладу додавав циганський ансамбль, який чарував публіку піснями «Моє багаття», «Отрада» та «Калитка». Неповторна атмосфера завжди забезпечувала стабільний потік відвідувачів. Його запальні мелодії та душевні пісні не могли залишити байдужими жодного з гостей.

Ресторан «Кукушка» чарував своїх гостей не лише вишуканою кухнею, а й мальовничими краєвидами. З його терас відкривався захоплюючий вид на величний Дніпро, який неодмінно надихав та дарував відчуття свободи. Після святкових бенкетів та застіль задоволені гості вирушали на прогулянку Петровською алеєю та Парковою дорогою, насолоджуючись свіжим повітрям, співом птахів та красою навколишньої природи.

«Кукушка» не позиціонувала себе як бюджетний заклад, проте це не заважало їй бути надзвичайно популярною серед киян та гостей міста. Сюди завітали ті, хто прагнув не лише втамувати голод, а й отримати естетичну насолоду та незабутні враження.

Меню ресторану вражало уяву своїм розмаїттям. Тут можна було скуштувати вишукані страви з перепелів та фазанів, запечене ціле порося, ніжне м’ясо зайця в сметанному соусі, ароматне курча «табака» та багато інших страв, приготованих з дичини. Цікавою особливістю «Кукушки» була можливість приносити з собою власні алкогольні напої. Особливо цінним це стало у пору так званого «сухого закону», коли з випивкою взагалі всюди було доволі сутужно.

«Кукушка» — це не просто ресторан, це справжня легенда київської богеми, місце, де можна було не лише смачно поїсти, а й відчути себе частиною чогось більшого, щирого та незабутнього.

Від затишного гніздечка до сучасного мега-центру

Дизайн ресторанного комплексу «Кукушка» не вирізнявся вишуканими декораціями, але зачаровував своїми «м’якими» лініями, різьбленими перголами, просторою терасою та неповторною атмосферою затишку.

Комплекс являв собою велику альтанку з шатровим дахом та дерев’яний майданчик зі столиками, щедро освітлений ліхтарями. На вході гостей зустрічала аркова конструкція, а з вікон ресторану відкривався мальовничий вид на Дніпро.

КВЦ «Парковий»

Влітку територію біля закладу прикрашали яскраві квіткові клумби, що додавало ресторану ще більшої чарівності. На жаль, з часом культовий ресторан закрили, і він залишився лише на фотографіях та в спогадах щасливих відвідувачів.

Сьогодні на місці легендарної «Кукушки» розташувався Конгресно-виставковий центр «Парковий» — один з найсучасніших, найтехнологічніших та найпросторіших івент-майданчиків України.

Тут регулярно проводяться події різного масштабу: виставки, конференції, конгреси, форуми, концерти та приватні заходи. «Парковий» став справжнім магнітом для ділових людей, творчої богеми та всіх, хто прагне до нових вражень та знайомств.

Нагадуємо, що новини без цензури публікуємо в Телеграм telegram ico, підпишись зараз, щоб не пропустити важливе!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: