“Життєлюб” — київський благодійний фонд для людей похилого віку

07:50  |  28.12.2021
https://my-kiev.com/wp-content/uploads/2021/12/Bez-nazvaniya.png

Часто так буває, що люди, проживши все життя, виховавши дітей та вийшовши на пенсію залишаються сам на сам з бідністю, хворобами та самотністю, або ще гірше — залишаються без даху над головою. Виявляється, що їм нема куди піти і нема до кого звернутись. В такі моменти лише небайдужі до чужого горя люди можуть подарувати промінчик надії. Це історія про фонд, який допомагає людям похилого віку.

Про фонд

https://my-kiev.com/wp-content/uploads/2021/12/Bez-nazvaniya.png

Це перший в Україні фонд, який створений для допомоги саме людям похилого віку. Він був заснований в 2013 році Гариком Корогодським і Тіною Михайловською.

Метою фонду є всебічна посильна допомога людям похилого віку у харчуванні, догляді, відпочинку, лікуванні, працевлаштуванні і так далі.

Проекти

https://my-kiev.com/wp-content/uploads/2021/12/Bez-nazvaniya.png

“Обід без бід” — один з перших проектів. Був запущений ще в 2017 році, коли засновники та волонтери вирішили відкрити будиночок з розкладними столиками і накормити простою, але гарячою їжею людей похилого віку. В 2020 року таких будиночків по всьому Києву було вже 13, але почалась епідемія, і щоб уберегти бабусь та дідусів, фонд, за допомогою Uklon, розпочав адресну доставку для пенсіонерів, які залишились сам на сам з труднощами життя.

“Трудолюб” — проект, який допомагає людям похилого віку опановувати нові професії або знайти роботу за фахом. Для цього фонд проводить “Тижні дорослого стажера”, щоб познайомити потенційного працівника з роботодавцем, а також змінити ставлення суспільства щодо людей третього віку.

Модельне агентство “Життєлюб” — перше в Україні модельне агентство, де вік моделей стартує від 50-ти років. Моделями агентства є як бабусі, так і дідусі. Вони дефілюють на подіумах Ukrainian Fashion Week, знімаються в рекламних роликах для таких брендів як Helen Marlen та Ельвіра Гасанова; беруть участь у фотосесіях для Bird in Flight, Gara, MustHave, та ін. Агентство пропагує естетику поважного віку, і вважає, що кожен бренд хоча б одну свою кампанію має посвятити саме цій ідеї.

“Re-жим” — проект, який забезпечує бабусь та дідусів різного роду активностями. Звичайно, в період пандемії всі активності перейшли в онлайн формат, однак до карантину це могло бути що завгодно — йога, пілатес, скандинавська ходьба або вело прогулянки; екскурсії; танці, в тому числі латиноамериканські; медитація та навіть вивчення китайського бойового мистецтва, але скоріш в сповільненому режимі, як буддистські монахи у віддалених китайських провінціях.

Кіно-сад “Життєлюб” — в 2017 році фонд створив перший в Україні хаб для людей похилого віку. Майданчиком став старий закинутий літний кінотеатр на Гідропарку, який відреставрували та зробили ремонт. Там є кінотеатр на 350 чоловік, спортивна площадка, місце з настільними іграми та простір для проведення майстер-класів, сцена для проведення заходів, а також безкоштовний бар з прохолодними напоями. До пандемії, він був відкритий все літо.

Танцювальний майданчик або клуб “Життєлюб” — за часи молодості наших дідусів та бабусь були популярними танцювальні клуби, але не в такому вигляді, як за нашої молодості. Фонд вдихнув нове життя в танцмайданчик на Гідропарку. Там замінили музичне обладнання та підлогове покриття. І до коронавірусу там щодня та щовечора танцювали танго, фокстроти та вальси.

Читайте також: Університет для людей похилого віку: яким може бути життя на пенсії

Стажування та волонтерство в “Життєлюбі”

https://my-kiev.com/wp-content/uploads/2021/12/Bez-nazvaniya.png

Фонд пропонує дівчатам та хлопцям віком від 14 до 16 років отримати безцінний досвід в проектному менеджменті. Ця практика була започаткована в 2017 році. За цей час стажування пройшли 30 людей, 1 із стажерів став постійним співробітником фонду. Стажування оплачуване.

“Суперонуки” — це робота на волонтерських засадах, до якої може долучитись кожен охочий. Це посильна допомога людям похилого віку. Це може бути адресна доставка їжі або ліків, заняття спортом, проведення майстер-класів або лекцій. Особливо потрібні волонтери на власних машинах або хоча б із водійським посвідченням, і обов’язково з великим бажанням допомагати літнім людям.

До роботи платформи може долучитись буквально кожен охочий, зазвичай, фонд допомагає киянам, але з радістю розширить роботу і на інші міста та регіони.

Посильна допомога

https://my-kiev.com/wp-content/uploads/2021/12/Bez-nazvaniya.png

Фондом була створена спеціальна платформа для збору коштів на різні потреби людей літнього віку. Наприклад, фонд підтримує роботу кризового центру для людей похилого віку. Завдяки волонтерам 30 людей, які за різних причин залишились без даху над головою, знайшли притулок, де живуть за належних умов, добре харчуються та мають все необхідне, включаючи побутову техніку, одяг та ліки.

Проект по збору коштів на платформі може сворити кожен. Його попередньо відмодерують, і якщо все буде добре, проект буде доступний. Тема може бути будь-яка, але головне, щоб це було на користь бабусі, чи дідуся. Наприклад, якщо немає можливості купити побутову техніку, бо стара зламалась, чи вже немає можливості самостійно обслуговувати якісь свої потреби вручну, наприклад, прати одяг, можна створити проект по збору коштів на пральну машину.

Чим старше стає людина, тим більше проблем зі здоров’ям в неї з’являються — проблеми із серцем, судинами, суглобами, зором і т.д. Іноді, ситуація настільки критична, що може знадобитись операційне втручання, щоб життєлюб не втратив жагу до життя, і міг спокійно насолоджуватись часом на пенсії, та займатись улюбленими хобі. Можна створити проект по збору коштів на операцію.

Але не обов’язково, щоб проект був пов’язаний з життєвими умовами, задоволенням базових потреб, чи здоров’ям. В Україні слово “пенсія” звучить, як вирок, а в країнах з кращим рівнем економіки є поняття “третього віку”. Це період третього розквіту. Коли є час, бажання, і навіть гроші на ті речі, які по якимось причинам були недоступні в роки молодості, наприклад, навчитись грати на гітарі, стати за діджейській пульт або навчитись гончарному мистецтву, але на платформі фонду це можливо. Основне — написати щиру історію з життя життєлюба третього віку, додати фото або відео і кожен охочий долучиться до здійснення заповітної мрії життєлюба.

Куптій Дарина

Нагадуємо, що новини без цензури публікуємо в Телеграм telegram ico, підпишись зараз, щоб не пропустити важливе!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: