Життя під час війни та після неї: на що можуть розраховувати військовослужбовці та ветерани

11:58  |  22.09.2022
https://my-kiev.com/wp-content/uploads/2022/09/630_360_1546607272-685.jpg

Ще в 2014 році на сході України почалась війна. Військовослужбовці, які вижили в тому пеклі, почали повертатись з пораненнями, відірваними кінцівками та психологічними травмами. В 2022 році відбулось повномасштабне вторгнення російської федерації в Україну. Наші воїни штурмували військомати, щоб захищати країну. Як держава планує їм віддячити за це? Далі.

Соціальний захист, пільги, зарплата та додаткові виплати

https://my-kiev.com/wp-content/uploads/2022/09/630_360_1546607272-685.jpg

Пільги:

— першочерговість обслуговування в аптеках та лікувально-профілактичних закладах;

— безоплатне санаторно-курортне лікування;

— оплата комунальних послуг зі знижкою 75%;

— безплатне користування послугами міського комунального транспорту (тролейбуси, маршрутки, метро, трамваї); 1 раз на 2 роки передбачене безплатне користування послугами міжміського сполучення — автобуси, літаки, водні види транспорту, залізниця;

— можливість дострокового виходу на пенсію по досягненню чоловікам 55 років, жінкам — 50 років, за умови страхового стажу в 25 та 20 років відповідно.

Соціальний захист:

— лікарняні виплати у розмірі повної середньої заробітної плати не залежно від стажу роботи;

— гарантована щорічна відпустка + 14 днів зі збереженням заробітної плати;

— у разі скорочення штату, учасник бойових дій отримує право на першочергове збереження робочого місця.

Соціальний захист поширюється не тільки на військовослужбовців, але і на членів їх сімей, а саме:

— першочергове надання місця у дитячих садочках та школах за місцем проживання, а також оздоровчих дитячих таборах державної або приватної форми власності; те ж саме стосується дітей тих військовослужбовців, які загинули або пропали без вісти під час бойових дій.

Зарплата та додаткові виплати

На час військового стану заробітна плата військовослужбовцям була суттєво збільшена за ініціативи президента України — Володимира Зеленського. Як казав президент — 100 тис. грн.

Заробітна плата військовослужбовця під час воєнного стану в країні складається з 2-ох частин, а саме: 1 — посада, звання та вислуга років (безпосередньо грошове забезпечення (зп); 2 — ступінь залученості у бойових діях (додаткові виплати).

Якщо військовослужбовець безпосередньо залучений у бойових діях його додаткові виплати складають 3 тис. грн/день, тобто 100 тис. грн. на місяць, у тому випадку, якщо всі 30 днів військовослужбовець був безпосередньо залучений до бойових дій.

Якщо військовослужбовець безпосередньо не був залучений до військових дій, його додаткові виплати складають 1 тис. грн/день, тобто 30 тис. грн на місяць.

Якщо військовослужбовець був залучений до військових дій лише декілька днів, то ці декілька днів будуть рахуватись з розрахунку 3 тис. грн/день, інші дні місяця з розрахунку 1 тис. грн/день.

Окрім того, за час проведення активних бойових дій на всій території України, де вони були і є, військовослужбовці, які приймали та приймають в них участь мали та мають можливість отримати винагороду та премії за здобуття трофеїв, а саме:

—        бойовий вертоліт, танк, САУ — 48 720 грн;

—        військовий літак — 54 810 грн;

—        БПЛА —  36 540 грн;

—        РСЗВ — 60 900 грн;

—        військовий корабель 1 рангу — 243 600 грн.

Медична допомога: реабілітація та протезування

https://my-kiev.com/wp-content/uploads/2022/09/630_360_1546607272-685.jpg

Війна на сході України триває з 2014 року. Після повномасштабного вторгнення росії в Україну 24 лютого 2022 року, кількість військовослужбовців, а також цивільних людей, які отримали поранення або втратили кінцівки пропорційно збільшилась.

Реабілітація

Ще з літа 2014 року на Уельському саміті, який проходив в Ньюпорті, НАТО запропонувало свою допомогу в реабілітації українських військовослужбовців після участі у військових діях. Ще тоді, на прохання Києва було відкрито Трастовий фонд із медичної реабілітації.

З того часу, українські центри реабілітації, зокрема у Львові та в Ірпені, отримали сучасне медичне обладнання для фізичної реабілітації. Окрім того, самі лікарі реабілітологи почали перевчатись по програмам натівського стандарту. Також, українські бойові медики брали участь у навчаннях та відвідували семінари, які проводили для них колеги із альянсу.

У 2017 році в Україні, на базі одного з навчальних центрів ЗСУ, офіційно відкрився перший центр, де готують бойових медиків за стандартами НАТО.

На сьогоднішній день, країною, яка робить найбільший внесок в медичній допомозі українським військовослужбовцям є Німеччина. Також, ще в кінці квітня 2022 року міністр оборони США Ллойд Остін схвалив лікування українських військовослужбовців у американському військовому госпіталі Ландштуль, поблизу авіабази “Рамштайн” в Німеччині, де лікуються зокрема американські військові.

Протезування

В 2022 році в державний бюджет України було закладено більше як 1,5 млрд. гривень на протезування. Сьогодні держава оплачує як витратні матеріали, так і послуги спеціаліста, а також період реабілітації.

Раніше це поширювалось тільки на військовослужбовців, але через методи ведення війни рф проти мирного населення, довелось змінювати закон і включити також цивільне населення.

Окрім того, перед постраждалими стоїть вибір — робити протезування в Україні, чи закордоном. Але ціна питання в будь-якому випадку стоїть або перед Україною, або перед її міжнародними партнерами і ніяк не оплачується постраждалим.

Держава радить робити протезування в Україні, аргументуючи це тим, що досвід, напрацьований за 8 років війни на Донбасі, дозволив сильно просунутись у питанні протезування, тому українські протези нічим не гірші за закордонні.

Також, у випадку закордонного протезування складність полягає у тому, що протез потрібно постійно підправляти, а це може зробити лише той протезист, який його ставив. Тому кожного разу потрібно буде їздити для цього закордон — це як мінімум не зручно.

Читайте також: Після війни Україна буде серед рівних держав у Євросоюзі, — Зеленський

Психологічна допомога: як воїнам повернутися до нормального життя

https://my-kiev.com/wp-content/uploads/2022/09/630_360_1546607272-685.jpg

Ще весною міністерка у справах ветеранів Юлія Лапутіна повідомила, що готується законопроект про запровадження нового підходу до психологічної реабілітації військовослужбовців, членів їх родин та цивільних людей, які постраждали внаслідок бойових дій (помер член родини, перебували під окупацією, згвалтування, фізичні тортури тощо).

З точки зору міністерства, психологічну допомогу потрібно надавати прямо в госпітали, як тільки людина приходить до тями.

На разі створена гаряча лінія підтримки за номером +38 (067) 400 46 60, куди можна телефонувати кожного дня з 10:00 до 20:00.

Президент України Володимир Зеленський вже дав завдання про створення розгалуженої сітки центрів психологічної реабілітації, які передбачено створити на місцевому та регіональному рівні.

Куптій Дарина

Нагадуємо, що новини без цензури публікуємо в Телеграм telegram ico, підпишись зараз, щоб не пропустити важливе!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: