Закарпатський листоноша, козаки та військовий корабель: якими були найвідоміші марки «Укрпошти»

12:00  |  28.04.2022
соловейко

Компанія “Укрпошта” зараз є однією з найпопулярніших поштових служб в Україні. Саме вона доставляла в час війни та пандемії важливі пакунки з ліками та продуктами. Водночас славу “Укрпошті” приніс і менеджер компанії Сергій Чижиков, який організував “швидку доставку” російському Су-35, а останніми днями біля столичного Головпоштамту люди ставали в чергу, щоб купити легендарну марку з російським кораблем. Сьогодні розповідаємо про найвідоміші “Укрпошти”, зокрема духмяні, а також про ті, які вже скоро стануть бестселерами.

Закарпатський листоноша

На знімку вище зображена українська марка з легендарним закарпатським листоношею Федором Фекетою. Цей чоловік понад 30 років доставляв кореспонденцію до Ужгороду, долаючи 50-кілометровий піший шлях кілька разів на тиждень. Про життя листоноші достеменно невідомо і досі — є версія, що чоловік був одноруким. Мовляв, калікою його зробив пан, у якого він крав дерево, щоб збудувати власну оселю.

Коли ж чоловік залишився без руки, то пішов працювати листоношею, а його працю увіковічнила “Укрпошта”. До слова, марка з Федором здобула срібло на міжнародному конкурсі об'єднання державних поштових операторів Європи PostEurop на найкращу марку Європи 2020. Зображення на марці виконала художниця Ірина Медведовська.

Читайте також: Змінили сцену на зброю: топ-8 українських зірок, які пішли на війну

Козаки

Поштова марка “Козаки” — одна з родзинок “Укрпошти”. Справа в тому, що ця марка має доповнену реальність. Для того, щоб поринути в світ козаччини, достатньо завантажити на смартфон безкоштовний мобільний застосунок WowBox AR. За допомогою віртуальної реальності можна відправити навіть привітання від козаків близьким людям. Тираж марок склав 100 тис. примірників, більша частина з них була розкуплена за перші місяці продажу.

Поштовий блок “Маяки України”

Популярність серед українців мали марки з поштового блоку “Маяки України”, серед них був і маяк на острові Зміїному, який вже через рік отримав зовсім другий сенс для українського народу. Крім цього, на марках зобразили і інші маяки, зокрема Євпаторійський, Бирючий, Іллінський, Станіслав-Аджигольський, Задній та Меганомський.

Мавка

В 2020 році “Укрпошта” презентувала нову марку, присвячену українському анімаційному фільму “Мавка”, який ґрунтується на мотивах драми-феєрії Лесі Українки «Лісова пісня» та образах народної міфології. 29 грудня 2022 року запланований перший показ фільму широкій аудиторії в кінотеатрах.

Читайте також: Журналістки та кондитерки: жінки, які воюють за Україну

“Садові квіти”

В 2020 році “Укрпошта” ввела в обіг поштові марки «Садовий жасмин» та «Лаванда» — вони, крім красивого дизайну, отримали щей приємний бонус для покупців — запах лаванди або ж жасмину. Авторка ілюстрації Наталія Кохаль. До слова, спецпогашення марки відбувалося у Ботанічному саду імені академіка Олександра Фоміна.

Лелека білий

Поштова марка “Лелека білий” присвячена українській культурі та народному побуту. Авторка зображення Наталія Кохаль. Як відомо, лелеки гніздяться тільки на оселі добрих людей. Здавна вважалося, що господарі, на хаті яких є гніздо лелек, є хорошими ґаздами, а в їхньому домі панує злагода та добробут. До слова, 31 січня 2019 року Укрпошта здобула 1 місце у конкурсі «Найкраща марка Європи — вибір колекціонера 2019» .Так, українські поштові марки за програмою Європа на тему «Птахи», «Лелека білий» та «Соловейко східний», отримали золоту нагороду.

Соловейко східний

Марка “Соловейко східний” разом з попередньою швидко стала популярною в Україні — черги за нею, звісно ж, не стояли, проте соловейко став частим гостем листів. Марка присвячена колекції “Укрпошти” під назвою “Птахи”. Для ілюстрування обрали лелеку та солов'я як символ українських птахів — лелеки першими прилітають навесні, а соловейки є героями багатьох українських пісень про кохання.

Читайте також: Українські міста до і після «спасіння» путіна

Кузьма Скрябін

Кузьма Скрябін — співак, композитор, поет, письменник, телеведучий, продюсер, актор та, власне, лідер гурту «Скрябін». Кузьма був справжнім патріотом своєї країни — він отримав звання Героя України, на жаль вже посмертно. Співак загинув в ДТП у 2015 році, проте що задовго до цього актор не боявся критично висловлюватись проти російських наративів в українській культурі. Його пісні і зараз допомагають піднімати бойовий дух українців. В 2018 році “Укрпошта” випустила марку зі співаком.

«Русскій воєнний корабль, іді…! Слава Україні!»

В лівому кутку можна побачити чергу біля Головпоштамту в Києві за маркою: «Русскій воєнний корабль, іді…! Слава Україні!». Тираж марки в 700 тисяч екземплярів розкупили за тиждень, а онлайн-продажі довелося тимчасово закривати через великий наплив бажаючих.

Це перша марка, випущена в країні в умовах воєнного стану. Вона присвячена захисникам острову Зміїного, які мужньо боролися за свою землю — частина з них загинула, частина потрапила в полон. Згодом звідти повернули автора легендарної фрази Романа Грибова.

Ілюстрацію виконав Борис Гроха, його малюнок обрали на відкритому голосуванні. Вже 22 квітня комплект марок у конверті з автографом Романа Грибова був проданий на благодійному аукціоні Укрпошти за 5 млн гривень, всі гроші перерахують ЗСУ. Тиражу цієї марки більше не буде, але вона безсумнівно увійшла в українську історію.

«Русскій воєнний корабль … ВСЬО!»

Наступна марка, яка стане бестселером — «Русскій воєнний корабль … ВСЬО!». Її презентація відбудеться вже у травні, як продовження попереднього випуску. Загальний тираж — 5 млн примірників з внутрішнім та міжнародним номіналами.

Ця марка присвячена затонулому російському крейсеру «Москва», який йшов захоплювати Одесу. Його підбили противокорабельными ракетами «Нептун» українські військові, проте росія і досі боїться визнати загибель екіпажу та знищення самого крейсеру. Зокрема, членів команди вона внесла в списки “зниклих безвісти” у відкритому морі.

“Мрія”

В кінці лютого російську окупанти знищили найбільший в світі літак “Мрію”. Ця ластівка за час пандемії допомогла багатьом країнам отримати таку необхідну вакцину, проте російські загарбники цинічно її спаплюжили. Ще до війни “Укрпошта” планувала випустити марку з літаком, але зараз вона набуде особливого символічного значення для кожного українця. Ілюстрацію намалювала одинадцятирічна Софія Кравчук з Волинської області для участі у конкурсі — «Що для мене значить Україна». Про запуск марки у продаж “Укрпошта” анонсує в соцмережах.

Патрон

Марка з чернігівським Патроном, який відважно допомагає розміновувати звільнені від російських окупантів території, також може з'явитися в “Укрпошті”. Принаймні, таку заяву зробив головний директор компанії Ігор Смілянський.

“Наступного тижня ми оголосимо голосування. Хтось хоче марку з Путіним, щоби збулося пророцтво за аналогією з маркою з кораблем…Наприклад, малюнок, присвячений Збройним силам України, малюнок із цуценям, яке проводить розмінування, малюнок, присвячений волонтерам, малюнок «Доброго вечора, ми з України». Насправді, є багато тем, які заслуговують на те, щоби з'явитися на марках «Укрпошти». Яку виберуть — таку й випустимо», – пояснив Ігор Смілянський.

Українські марки є одними із найкрасивіших у світі. “Укрпошта” увійшла в десятку призерів премії «Гран-прі виставки WIPA» в Австрії, яка, власне, й обирає найкрасивіші поштові марки. В 2022 році філателісти з усього світу зможуть попонити свої колекції не одним екземпляром, адже подвигів, які здійснили воїни та прості українці, ще надовго вистачить для поштових ілюстрацій.

Нагадуємо, що новини без цензури публікуємо в Телеграм telegram ico, підпишись зараз, щоб не пропустити важливе!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: