Єдиний в Україні: як працює сміттєспалювальний завод “Енергія”

13:03  |  15.12.2021
Сміттєспалювальний завод "Енергія"

Сміттєспалювальний завод "Енергія"

Питання сміття почало все частіше підніматися в соціумі. Тонни харчових та побутових відходів у світі щороку викидаються прямісінько у море та океани. За статистикою, в Україні на сміттєзвалища потрапляє 94% побутових відходів, тільки 5% йде на переробку і тільки 1% сміття спалюють. Наразі в Україні діє лише один сміттєспалювальний завод “Енергія” у Києві. Як працює ця машина, які трансформації пережив завод і до чого тут Данія і лижі — дізнаємося в матеріалі.

Функціонування заводу “Енергія”

Сміттєспалювальний завод “Енергія”.

Сміттєспалювальний завод “Енергія”. Фото з відкритих джерел.

Перший сміттєспалювальний завод у світі був створений в 1870 р. поблизу Лондона, і його технологія була далека від ідеалу. З того часу багато змінилося, подібні заводи функціонують в багатьох країнах, однак не всі працюють за безпечними технологіями. Крім того, таку технологію ліквідації відходів не назвеш найбільш екологічною. Однак, зважаючи на ту кількість сміття, яка кожного дня створюється, спалювання сміття не назвеш і найгіршим рішенням людства.

Український завод “Енергія” почали будувати в 1983 році, хоча його спроектували ще в 1970-х роках, адже у цьому з’явилася потреба. Тоді зараз уже сучасний район, у якому розташований завод “Енергія”, був малозаселений і не користувався особливою популярністю серед киян. Однак сьогодні житловий масив Позняки та Харківський стали густозаселеними, озеро Вирлиця отримало не найкращу славу, а жителі новостворених масивів почали скаржитися на сусідство зі сміттєспалювальним заводом.

Свою роботу “Енергія” офіційно розпочала в далекому 1987 році зі спалювання твердих побутових відходів. Постачальник мав самостійно привозити відходи на власному транспорті, приймали тоді лише тверде побутове сміття. За даними 2019 року, завод ліквідує приблизно 25% побутових відходів столиці, а це 250 тисяч тонн відходів на рік.

Плюси і мінуси роботи заводу

Завод “Енергія”

Завод “Енергія”. Фото з відкритих джерел.

“Енергія” не раз опинялася в центрі скандалів, одна з причин — це небезпечні випари від спалювання сміття, які викидали прямо у повітря. Однак, неможливо не згадати і позитивні сторони існування такого заводу. Як стверджують офіційні джерела, сьогодні “Енергія” — це екологічно безпечне підприємство, оснащене сучасними системами екологічного захисту та моніторингу шкідливих викидів у довкілля.

Крім того, “Енергія” у певній мірі забезпечує опалення та гаряче водопостачання у масиві Позняки. До того ж, завод не тільки спалює сміття, але й частково утилізує відходи з нього, до прикладу золу з відходів використовують для будівництва доріг, замінюючи нею гравій. У період з 2012 по 2013 роки на підприємстві утилізували контрабандну партії героїну та кокаїну загальною вартістю 30 мільйонів доларів. Наразі завод забезпечує стабільні робочі місця — в “Енергії” працюють 207 осіб.

До мінусів “Енергії” в першу чергу можна віднести її екологічний слід — неодноразово столицю затягувало смогом через дим із заводу. Екологи били на сполох, а кияни масово скаржилася на проблеми зі здоров’ям та нестерпний запах. Окремо слід відзначити, що на заводі немає функції сортування сміття. Тобто всі відходи, які привозять на сміттєзвалище, передбачаються такими, що відсортовані людьми.

Однак, поки Україна не може похвалитися свідомим ставленням до сортування сміття, здебільшого вдома всі відходи йдуть в один сміттєвий бак. І інколи туди потрапляють і небезпечні предмети, такі як батарейки чи важкий метал. Ці всі фактори призвели до обурення громадськості, тож в 2013 році влада розробила програму модернізації підприємства.

Модернізація “Енергії”

Процес модернізації заводу “Енергія”

Процес модернізації заводу “Енергія”. Фото з відкритих джерел.

2013 рік став поворотним для підприємства — 30 років його функціонування привели обладнання до поганого стану і забруднення навколишнього середовища. На початкову програму модернізації “Енергії” було виділено 28 мільйонів гривень. На другому етапі, у 2015—2018 рр, Київенерго інвестує в розвиток підприємства 210 млн гривень. За ці кошти було зроблено капітальний ремонт та закуплені спеціальні грейфери для кранів шлакового відділення та твердих побутових відходів.

В ході модернізації заводу особливу увагу приділили і системам очищення, щоб зменшити викиди диму в повітря. У 2020 році в «Енергії» модернізували всі електрофільтри та встановили систему хімочистки димових газів. Передбачається, що це рішення має зменшити рівень шкідливих викидів у 5 разів та покращити екологічний фон у столиці, особливо в Дарницькому і Дніпровському районах, жителі якого час від часу потерпають від смогу.

За весь етап модернізації на підприємстві відремонтували найбільш застаріле обладнання — це два котлоагрегати, бункер твердих побутових відходів та димову трубу. Столична влада вже неодноразово наголошувала, що має намір покращити екологічний стан Києва, для цього встановили моніторингові системи якості повітря, зокрема будуть стежити і за викидами заводу “Енергія”.

Успішні приклади сміттєпереробки за межами України

Амагер Бакке

Амагер Бакке — сміттєспалювальний завод на острові Амагер в Копенгагені (Данія). Фото з відкритих джерел.

Сміттєспалювальний завод Амагер Бакке, який розташований у Данії, може стати прекрасним взірцем для Києва. Ця інноваційна і футуристична будівля з першого погляду мало схожа на сміттєспалювальне підприємство. Однак, на цьому заводі не тільки роблять корисну справу, але й розважають своїх жителів. До прикладу, тут можна покататися на лижах на даху заводу.

Амагер Бакке почав будуватися в 2013 році, а відкрив свої двері для утилізації відходів уже в 2017 році. У 2019 на його даху був відкритий схил для спуску на лижах, ця зона облагороджена парком. З того часу і жителі, і гості міста залюбки відпочивають на сміттєспалювальному заводі. І хоча поєднати ці два фактори нелегко, Данія змогла продемонструвати світу, що завод по спалюванню сміття може бути і суспільним осередком, і місцем для відпочинку.

Крім того, в Амагер Бакке є найвища штучна стіна для скелелазіння в світі та навіть ресторан. Звісно, що Україна поки не може облаштувати “Енергію” за схожим принципом хоча б тому, що ця будівля побудована ще 1987 році і не має необхідних технічних характеристик для цього. Однак, завжди слід прагнути до покращення середовища, в якому ми живемо. Простим кроком до цього може бути сортування сміття у власних квартирах. Для початку можна просто сортувати окремо небезпечні побутові відходи — це батарейки, люмінесцентні лампи, скляні градусники, побутова електроніка, невикористані феєрверки, пластикові запальнички та косметика.

Завод “Енергія” не можна назвати успішним прикладом ліквідації відходів, однак зважаючи на те, що це єдине сміттєспалювальне підприємтво в Україні, варто поглянути на це і під іншим кутом. “Енергія” забезпечує теплом та гарячою водою жителів 300 будинків, вона дає робочі місця та зменшує кількість сміття.

Автор: Семаковська Тетяна

Нагадуємо, що новини без цензури публікуємо в Телеграм telegram ico, підпишись зараз, щоб не пропустити важливе!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: