Як змінився Зеленський: від початку каденції і до війни з росією

10:00  |  24.03.2022
Володимир Зеленський

Комік, актор — так характеризували більшість українців Володимира Зеленського в перші місяці його каденції на посту Президента України. Цей “чоловік з народу” отримав колосальну підтримку на виборах, набравши 73 відсотка голосів. В чому унікальність очільника країни, і як він став взірцем для світових лідерів — розповідаємо в матеріалі.

Передвиборча кампанія

Володимир Зеленський, Петро Порошенко

Володимир Зеленський, Петро Порошенко

21 квітня 2019 року відбувся другий тур виборів Президента України. За результатами підрахунку 100% протоколів, переможцем став Володимир Зеленський із 73,22% голосів, у той час як чинний Президент України Петро Порошенко отримав 24,45%. Давайте трішки згадаємо, як проходила передвиборча кампанія Зеленського і, власне, на чому вона грунтувалася.

Отож, головні тези Зеленського у передвиборчій компанії виглядали так:

  1. Народовладдя через референдуми — важливі рішення приймаються народом
  2. Людина — вища цінність — повага до людини, якісний сервіс
  3. Справедливість і Рівність усіх перед Законом — зняття недоторканності з держслужбовців
  4. Безпека Людини. Безпека Країни — мир, повернення окупованих росією територій, сильна армія, рух до НАТО.
  5. Заможний громадянин — заможна держава — прозорий бізнес, чесні податки, хороша економіка
  6. Не боротьба з корупцією, а перемога над нею — жорстоке покарання за корупцію
  7. Здорова та освічена нація — якісна освіта, спорт, страхова медицина
  8. Комфортна країна — зручна інфраструктура, благоустрій та екологічність міст
  9. Електронна країна — зведення бюрократичних процедур до мінімуму

Молодий, перспективний діяч припав до душі багатьом українцям ще від серіалу “Слуга Народу”, зокрема молоді. Результати соціологічних опитувань теж свідчили про перевагу Зеленського — так воно й сталося. Україна обрала собі нового лідера, який мав вести її в європейське майбутнє, бо цей шлях почався ще в 2014 році.

Читайте також: Польща, Литва та США: які країни допомагають Україні не лише на словах

Перший рік на посту Президента

Володимир Зеленський на інавгурації, Київ, 20 травня 2019 року

Володимир Зеленський на інавгурації, Київ, 20 травня 2019 року

Перший рік на посту Президента для Зеленського закінчився досить суперечливо, адже прихильники нового глави держави продовжували підтримувати лідера, натомість з’явилися і опозиція, яка тикала пальцем в невиконані обіцянки.

Втім, будемо відверті — за такий короткий термін вкрай важко виконати обіцяне, тим більше без належного на те досвіду та в період пандемії коронавірусу. Тут слід зазначити, що велику роль у формуванні іміджу українського президента відіграв молодий уряд, який оточував Зеленського. Саме прогресивність, нові ідеї та європейське спрямування країни подобалося українцям.

Так, за перший рік було зроблено насправді не мало, зокрема залучено чимало іноземних інвесторів до фінансування в інфраструктурні об’єкти — морський порт “Ольвія”, “Херсон” та “Рисоіл-Херсон”. З’явилося поняття так званих інвестиційних нянь та “Програма державного кредитування “5-7-9%”, яка націлена на підтримку малого бізнесу.

Зазнала змін і інфраструктура, зокрема 1 березня 2020 року запустилась програма “Велике будівництво” — сюди входив ремонт доріг, будівництво шкіл і лікарень. Власне, програма досить успішно себе проявила. Одним з найуспішніших досягнень нового уряду можна назвати діджиталізацію суспільства, прикладом якого є “Дія” — держава в смартфоні.

Застосунок було вперше презентовано у 2019 році й офіційно запущено у 2020 році. “Дія” розроблена Міністерством цифрової трансформації України. Загалом, перший рік президентства для Зеленського точно не можна назвати легким на фоні коронавірусу та формування абсолютного нового уряду та оточення президента. Перший рік ознаменувався чималою критикою, одначе в демократичній державі це дозволено.

Читайте також: Як допомогти армії?

Критика та досягнення

Віктор Медведчук, зрадник та кум путіна

Віктор Медведчук, зрадник та кум путіна

Другий рік на посту президента для Зеленського ознаменувався закриттям проросійських каналів, а також запровадженням санкцій проти народного депутата Віктора Медведчука. Зазначимо, що канали Медведчука поширювали відверто проросійські погляди та дестабілізували ситуацію в країні, власне, як і сама партія “ОПЗЖ”.

Найбільш скандальними її представниками стали Ілля Кива та сам Медведчук, який зараз вже оголошений в розшук. Закриття проросійських каналів насамперед схвалили українці, а от для самого Медведчука це стало ударом, після якого й почалася його агонія та нападки на чинну владу. Одначе це на завадило Зеленському продовжувати будувати ту державу, яку він прагнув бачити — вільну, демократичну європейську країну з правильними цінностями.

Серед основних досягнень другого року потрібно згадати “Дію”, яка стала одним з найпопулярніших застосунків в смартфоні кожного українця, прогрес програми “Великого будівництва” та мобілізація міжнародної підтримки на захист України під час загострення ситуації на Донбасі.

Так, у нас неодноразово критикували призидента, його дії, його рішення та оточення, тому що Україна — це вільна держава, де є свобода слово. Єдиний час, коли не варто критикувати владу — це зараз, у час війни, коли українці мають бути згуртовані, як ніколи раніше, тому що для нас всіх є тільки один ворог.

Читайте також: Відбудова українських міст: іноземні приклади

Промінь надії

За короткий термін, Зеленський з коміка та шоумена перетворився на одного з найсильніших лідерів. Очолювати державу в час війни — одне з найскладніших завдань, адже вести за собою мільйони людей, визнавати помилки, говорити про смерть дітей, жінок та воїнів потрібно на весь світ. Якщо ви погано говорите — вас не почують. Україну почули, почули її президента, дипломатів, її народ. Той, хто вважав Зеленського слабким, помилився.

На днях журнал Politico назвав Зеленського найвпливовішою людиною Європи.

“Важливо, що його слова допомогли змінити характер дебатів у європейських столицях, спричинивши немислимі ще кілька місяців тому зміни в урядовій політиці”, — підкреслює видання.

З цим судженням неможливо не погодитися. Найвищою ціною Україна торує собі шлях до вступу в Євросоюз — рішення про вступ в ЄС буде надано протягом наступних кількох місяців. Бути українцем — це привілегія та статус, в які б далі вас не занесло життя — вас зустрічатимуть з посмішкою та повагою просто тому, що ви українець. Про нашу країну дізналися всі, а вся преса та світові лідери говорять про нашу боротьбу за право вільно жити на своїй землі.

Україна платить надвисоку ціну, тому зараз ми не маємо право здаватися чи опускати руки, інакше всі люди, які віддали своє життя за свободу, померли марно, а цього не можна допустити.

Нагадуємо, що новини без цензури публікуємо в Телеграм telegram ico, підпишись зараз, щоб не пропустити важливе!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Оставьте комментарий

*

  1. Віталій 10:28 | 24.03.22

    Все що написано правда…з нами будуть рахуватись…тільки одне слово що ти українець..буде заставляти поважати тебе і не сказати кривого слова в твою сторону….

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: