Як зміниться Київ у 2023 році: парки замість МАФів та забудова історичної частини

09:50  |  31.05.2023
Київ, парк

Київ у 20023 році отримав чимало нової інфраструктури, починаючи від нових скверів, які є запланованими у втілення й закінчуючи не дуже приємними фактами, як от потенційна забудова історичної частини столиці. Сьогодні ми покажемо, що ж планують змінити у Києві та як це може покращити, або ж погіршити життя киян й гостей міста.

Парк біля Осокорок та Позняків до 2024 року

В планах влади столиці з’явився сучасний парк, який за попередніми даними, збудують біля озера Срібний Кіл. Зелену зону планують створити у шість етапів, кожен з яких буде відкривати новий простір. Як повідомляють перший етап парку хочуть звести до кінця 2024 року.

Озеленювати збираються територію площею 7,54 гектара. Ця ділянка буде розташована між станціями метро «Осокорки» й «Позняки». В першу чергу входить  черга облаштування двох вхідних груп парку. Сучасну зелену зону планують зробити інклюзивною та оснащеною для дітей. Відтак, робитимуть наступні зручності:

  • підпірні стіни;
  • сходи;
  • пандуси;
  • комунікації;
  • встановлення системи водовідведення; 
  • мощення доріжок фігурними елементами; 
  • установка лав й урн;

У новому парку обіцяють оснастити рекреаційну зону майданчиками та зонами відпочинку. Крім цього, забудовник за планом проекту повинен подбати про наявність реабілітаційних зон для військових, які отримали поранення.

Читайте також: Унікальні вітражі КНУ знищені російською ракетою: переосмислення історії

Ймовірна забудова історичної частини

На жаль, повномасштабне вторгнення для деяких недобросовісних забудовників відкрила можливість — безкарно посягати на архітектурну спадщину міста.Відтак,  упритул до будинку Саксаганського хочуть звести багатоповерхівку. Що найголовніше в цій історії, це те, що Київрада – на боці забудовника. Про це повідомив активіст Дмитро Перов. Ці історична будівля, яку хочуть знищити розташована на вулиці Жилянській, 96.

Територія, де збудували дім фактично є на землях, які є складовою Музею видатних діячів української культури.

Однак, забудовник, вочевидь вирішив, що черговий житловий комплекс важливіше, ніж збереження культурної спадщини міста. Майбутній ЖК, ймовірно, що розріже музей на дві частини.

 «16-поверховий монстр мають побудувати впритул до будинку Панаса Саксаганського. Це фактично відділить його від решти будівель музею – будинків Лисенка, Старицького, Косачів», — пише Дмитро Перов.

Доля цього будинку, який збираються замінити квартирами та готелем — наразі вирішується.

Сквер замість МАФів

Здається, прийшов той час, коли кияни врешті решт дочекалися часу, коли непривабливі МАФи замінять на гарні зелені зони, прийнанні це в проекті метро на Шулявській.

Нагадаємо, що раніше близько десятків МАФІв прибрали зі станції метро «Шулявська», щоб облагородити цю територію. Новий проєкт передбачає створення зеленої зони вздовж Берестейського проспекту, навпроти будівлі «Преса України», звідки раніше прибрали два десятки МАФів. 

Планують зробити красиву рекреаційну зону у міні форматі, тут будуть зручні вуличні меблі, урни й клумби. Загалом все, щоб людина могла відпочити й втекти хоча б на мить від шумного міста.

Читайте також: Що нового побудують на Хрещатику: торговий маркет замість закинутого кафе “Гімалаї”

Забудова промрайону

Промисловий район Воскресенський у Дніпровському районі незабаром обзаведеться аж восьмима ЖК, кожен з яких сягатиме понад 10 поверхів. Добре це, чи навпаки поагно — вирішуватимуть кияни. Наразі вже відомо, що новий район  зведуть на території ЗАТ «Київметал» на просп. Визволителів 1-9, на території 12,61 га. 

Планують, що тут зможуть проживати понад шість тисяч українців, а загалом буде понад три тсячі квартир. Обіцяють подбати й про громадькі просторри, такі ЖК планують будувати у санітарній зоні вантажної залізничної станції «Київ-Дніпровський».

Новий мікрорайон забезпечать гаражами, паркінгами, й навіть школою та двома дитсадками для 200 дітей. Звісно, що звучить цей проєкт доволі амбітно, втім поглянемо, як же його будуть втілювати в життя. 

Читайте також: Дикий театр: що таке сучасна «Кайдашева сім’я»

Підземні паркінги по всій столиці

Мер столиці запропонував звести по всьому місту підземні паркінги, за його словами саме цього потребує місто. На його думку підземна частина паркінгів слугуватиме ще й укриттям під час повітряних тривог, а отже виконуватиме одразу дві функції.

Як відомо, на вулиці Прирічній в Оболонському районі такий паркінг зведуть найближчим часом, там зможуть бути понад 700 автівок. Цікаво, що самі кияни проти такої ідеїї, люди хвилюються за затоплення у разі повеней, як це було в 20223 році під час весняних паводків. 

Кияни навіть створили петицію проти забудови. Водночас попри багаторазові скарги, земельна комісія Київської міської Ради підтримала будівництво надземно-підземного паркінгу на Оболоні. Як це відобразиться на місті покаже час, можливо влада має рішення, яке дозволить уникнути наслідків повені, а можливо це створить тільки додаткову проблему.

Нагадуємо, що новини без цензури публікуємо в Телеграм telegram ico, підпишись зараз, щоб не пропустити важливе!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: