Як допомогти тваринам у Києві під час війни

19:53  |  21.03.2022
Як допомогти тваринам у Києві під час війни

Тваринкам під час війни дуже непросто. Одні залишаються на вулиці, у інших закінчується корм чи консерви. А деяким дуже страшно від голосних звуків.

Все частіше власники тварин стикаються з тим, що їм доводиться відмовлятися від звичного раціону чи плану прогулянки. А деякі мають виїхати в безпечне місце й не знають чи можливо це зробити разом з улюбленцем.

Розповідаємо про те, як допомогати тваринам у Києві під час війни. Втім, деякі пункти можуть бути корисними для жителів інших міст.

Завантажте карту працюючих зоомагазинів

карта зоомагазинів

Якщо вам терміново потрібна їжа чи інші предмети для вашого улюбленця, в першу чергу потрібно звернутися до зоомагазину. Деякі з них працюють навіть в умовах війни.

Якщо у вас встановлено додаток «Київ Цифровий», то ви можете знайти мапу зоомагазинів у ньому. Але якщо ви не встановлювали додаток, її можна подивитися за цим посиланням.

Дані мапи оновлюються дуже часто, оскільки кількість відчинених магазинів змінюється, в залежності від ситуації. Також, певні зоомагазини працюють в режимі онлайн.

Зверніться по телефону до ветеринару

зоолюкс

Хвостики можуть захворіти навіть під час війни. І в жодному разі не можна відкладати лікування.

Наразі в Києві відкрита клініка Zoolux. Вона надає безкоштовні консультації по телефону, а у випадку, якщо стан улюбленця поганий, можна приїхати на огляд. Крім того, в клініці проводять хірургічні операції. Zoolux також має свій зоомагазин, який працює.

У випадку, якщо у вас нема можливості привезти хвостика до лікаря, можна скористатися консультаціями дистанційно. Для цього треба пройти за цим посиланням.

Читайте також: Весь світ з Україною: як українці допомагають за кордоном

Намагайтеся зменшити фактори стресу

кіт

Звісно, в умовах війни дуже важко уникати стресу. Але по можливості зробіть так, щоб вашим улюбленцям було легше пережити цей стан.

Не забувайте поїти свого песика чи котика. Вода набагато важливіше за їжу, тож навіть якщо ваш улюбленець не їсть, важливо, щоб він не забував пити.

Не відпускайте собаку з повідка. Навіть якщо ви привчили її гуляти без нього. Собака може злякатися голосних звуків і втекти. І скоріш за все ви її не знайдете. Також, бажано обмежитися короткими прогулянками, оскільки довго залишатися на вулиці може бути небезпечно.

Відкладіть тренування та ігри. Собаки та коти не можуть зосередитися в стані стресу. Краще просто побути поруч з улюбленцем, або дати йому можливість заховатися, якщо він цього потребує. Так само, як і ми, кожна тваринка переносить кризу індивідуально.

Не кидайте. Для вашого улюбленця важливо знаходитися поруч з вами в стресовій ситуації. По можливості заспокоюйте його: поговоріть з ним, погладьте або просто посидьте поруч. І тоді ваш друг перенесе стрес легше.

Допоможіть вуличним тваринам

вуличні коти

Вуличні тварини, так само як і домашні, потребують допомоги. І допомогти їм можна декількома способами.

По можливості годуйте їх. Раніше, перед війною, у них було менше проблем з харчуванням. А зараз ситуація надскладна. Тож якщо у вас є можливість погодувати вуличну тварину – зробіть це.

Якщо можете, то прихистіть. Або знайдіть людину, яка має таку можливість. Якщо ж ви підібрали тваринку, але хочете відвезти її до притулку, то спершу дізнайтеся чи можуть там її прийняти. Зараз багато притулків буквально на межі виживання.

Можна також передавати тварин у закордонні притулки. До прикладу, Польща приймає вуличних тварин з України. Потрібно лише доїхати до кордону, а потім можна передати кота чи собаку волонтерам.

Читайте також: Гордость киевского военного автопрома: бронеавтомобиль «Варта»

Чим замінити сухий корм та консерви

Чим замінити сухий корм та консерви

На жаль, деяким тваринам категорично не можна їсти нічого, окрім спеціалізованого корму. Але в воєнні часи його може не бути. Тож важливо знати, чим можна замінити сухий корм та консерви.

Якщо у вас собака, то їй можна давати проморожене м’ясо або рибу. Але будьте обережніши з пташиним м’ясом. Деякі собаки його не переносять. Можна також давати м’який сир.

Крім того, можна варити кашу з деяких круп. Собакам корисно давати гречку, рис, пшеничну і вівсяну крупу. А от перловку, манку, пшоно та кукурудзу давати не можна. Те саме стосується і бобових.

Ще, собакам можна давати моркву й яблука. А от абрикоси, виноград та ізюм – ні.

З котами також діють певні правила. Котику можна дати нежирне м’ясо чи рибу. Також, підійдуть яйця, варена морква та рис. А от молочної продукції слід уникати, оскільки коти не переносять лактозу.

Також пам’ятайте, що котам та собакам категорично не можна давати солодощі, соління, картоплю, копчене і в’ялене м’ясо та напівфабрикати.

Як правильно переводити на іншу їжу

Як правильно переводити на іншу їжу

Якщо у вас закінчується звична їжа для тварини, то варто трошки її поекономити. Справа в тому, що не можна різко змінювати раціон.

У разі, якщо вам потрібно замінити один корм на інший, то поступово підмішуйте його у звичний для вашего улюбленця. Збільшуйте кількість нового корму кожного разу, як стан кишківника тварини нормалізується.

Так само потрібно діяти і з натуральною їжею. Додавайте туди сухий корм чи консерву, щоб уникнути різкої зміни раціону. І пам’ятайте, що не варто зберігати натуральну їжу довше, ніж дві доби.

Читайте також: Не поза політикою: російський гібридний спорт як інструмент війни проти України

Як перетнути разом кордон

Як перетнути разом кордон

А що ж робити, якщо потрібно разом поїхати? Тут також існують певні правила.

По-перше, переконайтеся, що у вашої тваринки є документи. Звісно, в умовах воєнного часу за цим не дуже стежать, але можуть виникнути проблеми на кордоні.

По-друге, везіть кота чи маленьку собаку у переносці, а собак середніх та крупних порід на повідку та в наморднику. В стані стресу тварина може стати агресивною, тож це допоможе запобігти травмуванню інших пасажирів.

По-третє, заздалегідь дізнайтеся на яких умовах приймають тварин на кордоні. Наприклад, на польському проблем не виникне, але в іншій країні може бути протилежна ситуація. Тож якщо у вас не вистачає потрібних документів чи ви не відповідаєте певним умовам – краще обрати інший шлях.

Якщо вам вдалося перетнути кордон з твариною, яка не має належних документів, вам потрібно заповнити спеціальну декларацію, після чого вас відправлять на обстеження до ветеринара по місцю перебування.

Тетяна Шарапова

Нагадуємо, що новини без цензури публікуємо в Телеграм telegram ico, підпишись зараз, щоб не пропустити важливе!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Оставьте комментарий

*

  1. […] Читайте також: Як допомогти тваринам у Києві під час війни […]

  2. зоопарк 10:10 | 25.03.22

    […] Читайте також: Як допомогти тваринам у Києві під час війни […]

  3. […] Читайте також: Як допомогти тваринам у Києві під час війни […]

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: